David Gaboriaud i jego przepisy na kotlety schabowe

Z pieczonym kalafiorem, z fasolowym puree czy z gnocchi. Który przepis Davida Gaboriaud na kotlety schabowe najbardziej Wam odpowiada?

Kotleciki schabowe z puree z białej fasoli i szpinakiem

Składniki:

1 opakowanie WINIARY POMYSŁ NA... kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem

600 g schab bez kości

1 puszkę z białej fasoli

gałązkę świeżego tymianku

20 g masła

ząbek czosnku

garść liście szpinaku

łyżkę oliwy z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 200 st. Schab pokrój w plastry o grubości ok 1 cm i lekko rozbij. Włóż do woreczka z górnej części opakowania. W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania i dobrze wymieszaj, wlej do woreczka.

Zamknij woreczek czerwoną zapinką i delikatnie go obracając równomiernie rozprowadź przyprawę na mięsie.

Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 min.

Starannie opłucz zawartość puszki z białą fasolą pod bieżącą wodą.

Fasolę wrzuć do garnka, dodaj 2 łyżki wody i podgrzej. Następnie blenderem ręcznym zmiksuj na gładki i jednolity krem. Wrzuć masło, wymieszaj aż się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj cały ząbek czosnku lekko zgnieciony. Podgrzej aż poczujesz zapach czosnku. Dodaj liście szpinaku i duś przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.

Po wyjęciu woreczka z piekarnika, odetnij jego końcówkę z zapinką. Uważaj, aby nie poparzyć się parą. Przełóż danie do naczynia. Podaj z puree z białej fasoli posypanym świeżymi listkami tymianku. Udekoruj duszonym szpinakiem.

Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem serwuj z puree z białej fasoli i szpinakiem

Z pieczonym kalafiorem i dressingiem ziołowo cytrusowym

Składniki:

1 opakowanie WINIARY POMYSŁ NA... kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem

600 g schab bez kości

1 kalafior

2 łyżki oliwy z oliwek

dressing:

łyżek oliwy z oliwek

4 łyżki posiekanej naci pietruszki

4 łyżki posiekanej kolendry

1 papryczka chilli

skórki z pół cytryny

sól

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 180 st.

Kalafior oczyść z liści. Natrzyj go dwoma łyżkami oliwy z oliwek i dopraw go solą. Włóż na blachę i piecz ok 60 min. Po tym czasie sprawdź nożem czy jest miękki w środku. Jeśli nadal jest za twardy dopiecz 15 min. Możesz skrócić czas pieczenia, gotując kalafiora na parze przez 20 min. Wtedy czas pieczenia wynosi ok 30 do 40 min. Możesz też pokroić kalafiora na „grubych stekach” ok 2-3 cm grubości i piecz na płasko.

Schab pokrój w plastry o grubości ok 1 cm i lekko rozbij. Włóż do woreczka z górnej części opakowania. W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania i dobrze wymieszaj, wlej do woreczka.

Zamknij woreczek czerwoną zapinką i delikatnie go obracając równomiernie rozprowadź przyprawę na mięsie.

Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 min.

Jeśli zdecydowałeś się na pieczenie kalafiora w piekarniku, możesz to zrobić w tym samym czasie co schab.

Po wyjęciu woreczka z piekarnika, odetnij jego końcówkę z zapinką. Uważaj, aby nie poparzyć się parą. Przełóż danie do naczynia.

W między czasie zrób dressing ziołowy: wymieszaj wszystkie zioła z oliwą i drobno posiekaną papryczką chilli. Pokrop sokiem z cytryny do smaku i dopraw solą. Po wyciągnięciu kalafiora z pieca polej go dressingiem ziołowym.

Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem serwuj z pieczonym kalafiorem.

Z gnocchi i smażoną rzymską sałatą

Składniki:

1 opakowanie WINIARY POMYSŁ NA... kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem

600 g schab bez kości

gnocchi:

1 kg ziemniaków

200 g mąki pszennej (najlepiej użyj włoskiej mąki typ 00 lub zwykłą 500) + więcej do posypania

2 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

2 żółtka

2 mini sałaty rzymskie

4 łyżki posiekanej naci pietruszki

Przygotowanie:

Gnocchi: wybieraj ziemniaki o średniej wielkości. Nakłuwaj je widelcem, wymieszaj z 1 łyżką oliwy i łyżeczką soli. Piecz w 180 st góra dół do miękkości ok 60 min. Ostatecznie możesz ugotować ziemniaki w mundurkach do miękkości, jednak najlepsza opcja na gnocchi to pieczenie.

Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i obieraj jeszcze ciepłe. Wcieraj przez drobne sitko lub przez praskę do ziemniaków. Poczekaj aż wystygną. Wymieszaj z solą i żółtkami. Dodawaj stopniowo mąkę. Nie wyrabiaj za długo ciasta. Podziel na kilka część. Uformuj cienki podłużny wałek. Wytnij gnocchi. Powtórz tę czynność z resztę ciasta. Gotuj gnocchi w osolonej wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną wyciągnij je z garnka i polej łyżką oliwy z oliwek, tak aby nie skleiły się.

Schab pokrój w plastry o grubości ok 1 cm i lekko rozbij. Włóż do woreczka z górnej części opakowania. W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania i dobrze wymieszaj, wlej do woreczka.

Zamknij woreczek czerwoną zapinką i delikatnie go obracając równomiernie rozprowadź przyprawę na mięsie.

Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 min.

Schab możesz piec w piekarniku w tym samym czasie co ziemniaki.

Mini-sałaty rzymskie pokrój w ćwiartki i podsmaż na patelni na łyżce oliwy z oliwek. Dopraw solą.

Po wyjęciu woreczka z piekarnika, odetnij jego końcówkę z zapinką. Uważaj, aby nie poparzyć się parą. Przełóż danie do naczynia.

Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem serwuj z gnocchi i smażoną sałaty rzymskie. Wszystko posyp posiekaną natką pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości