Zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze i minerały, aktywność fizyczna, a także picie dużej ilości wody to klucze do długiego życia w dobrym zdrowiu.
Wypoczynek w górach powinien iść w parze z możliwością wypróbowania miejscowych specjałów. Na południu Polski niekwestionowany prym wiodą oscypki. Warto pamiętać o tym, że aromatyczne sery z owczego mleka muszą spełniać określone wymogi. Jak rozpoznać oryginalne wyroby?
Oscypek to najczęściej kupowany produkt w Zakopanem. Stragany na Krupówkach uginają się pod ich szerokim wyborem, a sprzedawcy zapewniają, że wszystkie są świeże, przywiezione prosto z bacówki i posiadają certyfikat oryginalności. A jak jest naprawdę? Sprawie przyjrzeli się reporterzy programu "Uwaga TVN".
Janina Rzepka to pierwsza kobieta baca, która może poszczycić się certyfikatem, uprawniającym ją do wykonywania tego wyjątkowego zawodu. W rozmowie z Mikołajem Reyem opowiedziała o zaletach pracy w malowniczych okolicznościach przyrody, codziennym wypasaniu owiec i możliwości spełniania się w pasji, która jest dla niej jednocześnie źródłem zarobku.
Pani Janina Rzepka jest pierwszą i, jak do tej pory, jedyną kobietą bacą. Co musiała zrobić, aby zdobyć certyfikat? Jak wygląda jej dzień? O to zapytał ją dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer. Zobaczcie, czy zdał egzamin z rozróżniania prawdziwego oscypka od tego podrabianego.
Andrzej Polan, Szymon Styrczula-Maśniak i Maciej Koźlakowski w towarzystwie Kingi Burzyńskiej grillowali w Kościelisku. Jak smakują słowackie tredle z lodami i bananami, pajdy chleba z bryndzą, morelami i mięsem duszonym oraz papryka z kaszą i oscypkiem? Przekonajcie się, korzystając z przepisów na naszej stronie!
W naszej kuchni dziennikarski duet: Paulina Młynarska i Beata Sabała-Zielińska, które napisały subiektywną książkę o Zakopanem "Zakopane odkopane - lekko gorsząca opowieść góralsko-ceperska". Dlaczego miś z Krupówek ma białe futro? Ile trwa zima w stolicy Tatr? W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziły tradycyjną kwaśnicę i moskole z masłem czosnkowym.
Kucharz Robert Sowa serwuje w kuchni Dzień Dobry TVN grillowane warzywa, piersi z kurczaka i wieprzowe kebabczety. Przekonajcie się sami, jak smakują grillowane biała szparagi w plastrach bekonu lub sos tzatziki z filecikami anchois i kaparami.