Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Kwaśnica
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej b. dobrej jakości
1/2 kg ziemniaków
2 żeberka wieprzowe wędzone
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
kminek
2 cebule
6 ząbków czosnku
kilka grzybów suszonych (prawdziwki)
Przygotowanie:
Kapusty nie płukać i nie kroić. Przez 2-3 minuty kiszoną kapustę lekko dusimy. Następnie dolewamy wrzącą wodę, dodając liść laurowy i ziele angielskie, kminek, czosnek oraz żeberka. Wszytko powinno gotować się około 30 minut, by mięso było wystarczająco miękkie. Ziemniaki gotujemy osobno i dodajemy do zupy na koniec.
Składniki:
1 kg ziemniaków
szklanka (lub więcej) mąki
sól
1/2 kostki masła w temp. pokojowej
2 ząbki czosnku
masło czosnkowe
Przygotowanie:
Czosnek wycisnąć i połączyć z masłem, osolić, wstawić do lodówki. Moskole podawać na gorąco z masłem czosnkowym. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub dobrze ugniatamy rękami. Dodajemy mąkę, tak by powstała dająca się uformować masa. Formujemy placki. Układamy na grillu lub blasze grillowej bez dodatku tłuszczu, czekamy aż się lekko zrumienią, obracamy.
Oscypek smażymy bez dodatku tłuszczu, aż się zrumieni i podajemy z borówkami lub żurawiną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN