Materiał promocyjny

Kwaśnica i moskole, czyli Zakopane odkopane

W naszej kuchni dziennikarski duet: Paulina Młynarska i Beata Sabała-Zielińska, które napisały subiektywną książkę o Zakopanem "Zakopane odkopane - lekko gorsząca opowieść góralsko-ceperska". Dlaczego miś z Krupówek ma białe futro? Ile trwa zima w stolicy Tatr? W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziły tradycyjną kwaśnicę i moskole z masłem czosnkowym.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Kwaśnica

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej b. dobrej jakości

1/2 kg ziemniaków

2 żeberka wieprzowe wędzone

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz

kminek

2 cebule

6 ząbków czosnku

kilka grzybów suszonych (prawdziwki)

Przygotowanie:

Kapusty nie płukać i nie kroić. Przez 2-3 minuty kiszoną kapustę lekko dusimy. Następnie dolewamy wrzącą wodę, dodając liść laurowy i ziele angielskie, kminek, czosnek oraz żeberka. Wszytko powinno gotować się około 30 minut, by mięso było wystarczająco miękkie. Ziemniaki gotujemy osobno i dodajemy do zupy na koniec.

Składniki:

1 kg ziemniaków

szklanka (lub więcej) mąki

sól

1/2 kostki masła w temp. pokojowej

2 ząbki czosnku

masło czosnkowe

Przygotowanie:

Czosnek wycisnąć i połączyć z masłem, osolić, wstawić do lodówki. Moskole podawać na gorąco z masłem czosnkowym. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub dobrze ugniatamy rękami. Dodajemy mąkę, tak by powstała dająca się uformować masa. Formujemy placki. Układamy na grillu lub blasze grillowej bez dodatku tłuszczu, czekamy aż się lekko zrumienią, obracamy.

Oscypek smażymy bez dodatku tłuszczu, aż się zrumieni i podajemy z borówkami lub żurawiną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości