Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek/ East News
Grillowane piersi z kurczaka z gruszkami i serem oscypek
Składniki dla 4 osób:
4 x 100 g piersi z kurczaka
3 łyżki marynaty płynnej pikantnej
4 obrane i pokrojone w plastry gruszki
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
8 plastrów sera oscypek
1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego
Przygotowanie:
Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka lekko rozbić i natrzeć płynną pikantną marynatą. Gruszki skropić sokiem z jednej cytryny, aby nie ściemniały i oprószyć cynamonem. Plastry oscypka posypać pieprzem. Wszystkie składniki dania usmażyć z obu stron na średnio rozgrzanym grillu. Podawać z chrzanem żurawinowym.
Wieprzowe kebabczety
Składniki dla 4 osób:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 opakowanie przyprawy grill pikantny
1 posiekany pęczek natki pietruszki
½ łyżeczki imbiru prymat
1 łyżka musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z przyprawą grill pikantny, musztardą, imbirem i natką pietruszki. Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 10 minut, a najlepiej na całą noc. Z masy mięsnej formować podłużne kotleciki, pamiętając, aby zwilżyć ręce wodą, wówczas mięso nie będzie kleiło się do rąk i łatwiej będzie je formować. Kiełbaski nadziać na szpadki do szaszłyków i upiec na średnio rozgrzanym grillu. Podawać z sałatką z grillowanej papryki z sosem włoskim.
Sałatka z grillowanej żółtej i czerwonej papryki
Składniki dla 4 osób:
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 pokrojona w piórka czerwona cebula
2 łyżki tartego sera bursztyn
1 łyżeczka papryki słodkiej
Przygotowanie:
Papryki opiec na grillu z każdej strony, często obracając, aż skórka zrobi się czarna. Następnie papryki włożyć do torebki foliowej, szczelnie zamknąć i odstawić na 15 minut. Papryki wyjąć z torebki, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Tak przygotowaną paprykę ułożyć na talerzu, posypać cebulą i słodką czerwoną papryką. Całość skropić sosem sałatkowym włoskim i posypać świeżo tartym serem bursztyn.
Sos sałatkowy włoski
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego
4 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki niegazowanej wody mineralnej
4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżki pieprzu czarnego grubo mielonego
1 łyżka prażonych orzeszków pinii
Przygotowanie:
Sos sałatkowy włoski wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na 10 minut. Następnie dodać pomidory, sok z cytryny i orzeszki piniowe, doprawić do smaku i wymieszać.
Grillowane białe szparagi w plastrach bekonu
Składniki dla 4 osób:
12 ugotowanych na półtwardo białych szparagów
4 plastry chudego bekonu
4 gałązki rozmarynu
4 łyżki sosu tzatziki z anchois i kaparami
Przygotowanie:
W każdy plaster bekonu zawinąć trzy szparagi z gałązką rozmarynu. Piec na średnio rozgrzanym grillu z każdej strony na złoty kolor. Tak przygotowane szparagi z bekonem i rozmarynem podawać z sosem tzatziki lub jako dodatek do grillowanych mięs i ryb.
Sos tzatziki z filecikami anchois i kaparami
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie sosu tzatziki
4 posiekane fileciki anchois (lub koreczki helskie)
200 ml gęstego jogurtu (np. bałkańskiego)
1 mała łyżeczka posiekanych kaparów
Przygotowanie:
W małej misce połączyć sos z jogurtem, dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Następnie dodać posiekane fileciki anchois i kapary, wymieszać. Podawać jako dodatek do grillowanych szparagów, ryb lub mięs.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN