Słowackie tredle i pajdy chleba z bryndzą

Grillowanie
Grillowanie
Andrzej Polan, Szymon Styrczula-Maśniak i Maciej Koźlakowski w towarzystwie Kingi Burzyńskiej grillowali w Kościelisku. Jak smakują słowackie tredle z lodami i bananami, pajdy chleba z bryndzą, morelami i mięsem duszonym oraz papryka z kaszą i oscypkiem? Przekonajcie się, korzystając z przepisów na naszej stronie!

Zdjęcie: dziendobry.tvn.pl

Pajdy chleba z bryndzą, morelami i mięsem duszonym

Składniki:

1 wiejski chleb wiejski

400 g bryndzy owczej

5 pomidorów

2 pęczki rukoli

1 kg szynki wieprzowej

250 g moreli suszonych

100 g kaparów

100 g masła

Przygotowanie:

Łopatkę dusimy z cebula, oraz przyprawami do momentu aż zacznie nam się prawie rozpadać. Miękkie mięso wyjmujemy z sosu a sos sam redukujemy do dość gęstej konsystencji. Łączymy z rozdrobnionym na mniejsze kawałki mięsem ponownie. Morele gotujemy w wodzi, łączymy z kaparami i miksujemy na sos. Chleb kroimy na grubsze kromki, smarujemy obficie bryndzą. Na to układamy filety z pomidora, rukolę, mięso i przykrywamy drugą kromką. Smażymy na grillu uprzednio mocząc w rozpuszczonym maśle.

Słowackie tredle z lodami i bananami

Składniki:

1 kg mąki

120 g masła

100 ml oleju

1 jajko

4 żółtka

150 g cukru

25 g drożdży

skórka z cytryny, gałka muszkatołowa

Potrzebujemy folię aluminiową.

Przygotowanie:

Z drożdży, maki, mleka oraz odrobiny cukru robimy rozczyn, po wyrośnięciu łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą formujemy na długi, cienki pasek i takim paskiem owijamy wyłożony folią aluminiową ruszt do pieczenia kurczaków. Wstawiamy na grill i opiekamy na złty kolor.

Składniki sosu:

100 ml rumu

6 bananów

250 g cukru

150 g masła

100 ml śmietany

Lody czekoladowe, waniliowe i bita śmietana

Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy masło, rum i na koniec śmietanę. Do sosu dodajemy banany. Upieczone tredle podajemy z sosem karmelowym, bananami, lodami i łyżką śmietany.

Papryka z kaszą i oscypkiem

Składniki:

10 sztuk czerwonej papryki

400 g kaszy

100 g wątróbki drobiowej

100 ml oleju

4 cebule

10 młodych ziemniaków

1 oscypek

kolendra suszona, kminek, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól

Przygotowanie:

Paprykę przekrawamy od góry, pozbywamy ziaren. Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy wątróbkę i chwilę smażymy. Wątróbkę wyjmujemy i dodajemy kaszę. Tak chwilę smażymy i podlewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy prawie do miękkości. Pod koniec dodajemy podsmażoną, pokrojoną wątróbkę, zieleninę. Doprawiamy kminkiem, gałką, kolendrą, pieprzem czarnym i solą. Dodajemy starty oscypek. Masą wypełniamy papryki i wstawiamy owinięte w folię aluminiową na grill.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości