Zdjęcie: dziendobry.tvn.pl
Pajdy chleba z bryndzą, morelami i mięsem duszonym
Składniki:
1 wiejski chleb wiejski
400 g bryndzy owczej
5 pomidorów
2 pęczki rukoli
1 kg szynki wieprzowej
250 g moreli suszonych
100 g kaparów
100 g masła
Przygotowanie:
Łopatkę dusimy z cebula, oraz przyprawami do momentu aż zacznie nam się prawie rozpadać. Miękkie mięso wyjmujemy z sosu a sos sam redukujemy do dość gęstej konsystencji. Łączymy z rozdrobnionym na mniejsze kawałki mięsem ponownie. Morele gotujemy w wodzi, łączymy z kaparami i miksujemy na sos. Chleb kroimy na grubsze kromki, smarujemy obficie bryndzą. Na to układamy filety z pomidora, rukolę, mięso i przykrywamy drugą kromką. Smażymy na grillu uprzednio mocząc w rozpuszczonym maśle.
Słowackie tredle z lodami i bananami
Składniki:
1 kg mąki
120 g masła
100 ml oleju
1 jajko
4 żółtka
150 g cukru
25 g drożdży
skórka z cytryny, gałka muszkatołowa
Potrzebujemy folię aluminiową.
Przygotowanie:
Z drożdży, maki, mleka oraz odrobiny cukru robimy rozczyn, po wyrośnięciu łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą formujemy na długi, cienki pasek i takim paskiem owijamy wyłożony folią aluminiową ruszt do pieczenia kurczaków. Wstawiamy na grill i opiekamy na złty kolor.
Składniki sosu:
100 ml rumu
6 bananów
250 g cukru
150 g masła
100 ml śmietany
Lody czekoladowe, waniliowe i bita śmietana
Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy masło, rum i na koniec śmietanę. Do sosu dodajemy banany. Upieczone tredle podajemy z sosem karmelowym, bananami, lodami i łyżką śmietany.
Papryka z kaszą i oscypkiem
Składniki:
10 sztuk czerwonej papryki
400 g kaszy
100 g wątróbki drobiowej
100 ml oleju
4 cebule
10 młodych ziemniaków
1 oscypek
kolendra suszona, kminek, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Paprykę przekrawamy od góry, pozbywamy ziaren. Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy wątróbkę i chwilę smażymy. Wątróbkę wyjmujemy i dodajemy kaszę. Tak chwilę smażymy i podlewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy prawie do miękkości. Pod koniec dodajemy podsmażoną, pokrojoną wątróbkę, zieleninę. Doprawiamy kminkiem, gałką, kolendrą, pieprzem czarnym i solą. Dodajemy starty oscypek. Masą wypełniamy papryki i wstawiamy owinięte w folię aluminiową na grill.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN