Jak wygląda proces wyrabiania oscypków?
Oryginalny oscypek powinien zawierać przynajmniej 60% mleka owczego. Reszta to mleko krowie. Ma kształt dwustronnego stożka i waży około 600 gramów. Wyrabia się go wyłącznie w tradycyjnych bacówkach.
- Wstajemy rano o godzinie 4, podkładamy na ogień, grzejemy wodę, wypijamy kawę i jedziemy doić owieczki. Mleko podgrzejemy i siadamy tu wszyscy. (...) Tu jest forma, to się zakłada, ino musi być oscypek uparzony, żeby się odbiła ta forma i kształt taki musi wyjść. (...) Tych oscypków robimy tak do czterdziestu - omawia w materiale Dzień Dobry TVN baca Marian Barnaś.
- 24 godziny w solance musi być, a potem 72 godziny powinno się go osuszać w chłodnym miejscu, 3 dni wędzić na bacówce - dodaje baca Stanisław Tylka.
Sezon na wyrabianie oscypków trwa od 23 kwietnia do 21 września.
Oscypek - jak sprawdzić, czy jest oryginalny?
Miłosz Buczyłko, pomysłodawca Muzeum Oscypka uświadamia, że ten podhalański ser był traktowany wyjątkowo od zawsze - do tego stopnia, że w XV wieku zaczął nawet odgrywać rolę środka płatniczego, czyli zastępował pieniądze.
- Górale to byli dawniej biedni pasterze, więc nie jedli tego sera codziennie na śniadanie, nie było ich stać na to. Zostawiano oscypki na specjalne momenty. I tak też jest dzisiaj - prawdziwy oscypek jest produktem luksusowym - komentuje Buczyłko.
Jak sprawdzić, czy kupiliśmy oryginał? Każdy oscypek powinien mieć tzw. certyfikat oraz dołączoną etykietę.
- Najczęstszym sposobem oszukiwania jest sztuczne wędzenie. Wkładając do sztucznej wędzarki, ser powstaje błyskawicznie. W ciągu 20 minut jest wędzony. Bardzo łatwo rozpoznać sztucznie wędzony ser od naturalnych przez piękną jednolitą strukturę. Kolejnym sposobem oszukiwania jest produkowanie serów z gotowej masy serowej, a nie z mleka - tłumaczy Artur Kinasz, założyciel Domu Oscypka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Zaczyna się sezon na truskawki. Czy wiesz, ile dziennie można ich zjeść?
- Czy lody mogą być zdrowe? Dietetyczka: "To powinno zwrócić naszą uwagę"
- Dlaczego po zjedzeniu szparagów zmienia się zapach moczu? Endokrynolog wyjaśnia
Autor: Berenika Olesińska
Reporter: Aleksandra Rek
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN