Jak rozpoznać prawdziwego oscypka? "Do dziś jest produktem luksusowym"

Oscypek - król podhalańskich serów
Oscypek - król podhalańskich serów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zakopane oscypkiem stoi. Niemal każdy, kto jedzie na Podhale, chce spróbować tego wyjątkowego sera. W 2008 roku został on wpisany na listę produktów chronionych Unii Europejskiej, a jego nazwa jest ściśle strzeżona. Czy jednak wiemy, co znajduje się w jego środku?

Jak wygląda proces wyrabiania oscypków?

Oryginalny oscypek powinien zawierać przynajmniej 60% mleka owczego. Reszta to mleko krowie. Ma kształt dwustronnego stożka i waży około 600 gramów. Wyrabia się go wyłącznie w tradycyjnych bacówkach.

- Wstajemy rano o godzinie 4, podkładamy na ogień, grzejemy wodę, wypijamy kawę i jedziemy doić owieczki. Mleko podgrzejemy i siadamy tu wszyscy. (...) Tu jest forma, to się zakłada, ino musi być oscypek uparzony, żeby się odbiła ta forma i kształt taki musi wyjść. (...) Tych oscypków robimy tak do czterdziestu - omawia w materiale Dzień Dobry TVN baca Marian Barnaś.

- 24 godziny w solance musi być, a potem 72 godziny powinno się go osuszać w chłodnym miejscu, 3 dni wędzić na bacówce - dodaje baca Stanisław Tylka.

Sezon na wyrabianie oscypków trwa od 23 kwietnia do 21 września.

Oscypek - jak sprawdzić, czy jest oryginalny?

Miłosz Buczyłko, pomysłodawca Muzeum Oscypka uświadamia, że ten podhalański ser był traktowany wyjątkowo od zawsze - do tego stopnia, że w XV wieku zaczął nawet odgrywać rolę środka płatniczego, czyli zastępował pieniądze.

- Górale to byli dawniej biedni pasterze, więc nie jedli tego sera codziennie na śniadanie, nie było ich stać na to. Zostawiano oscypki na specjalne momenty. I tak też jest dzisiaj - prawdziwy oscypek jest produktem luksusowym - komentuje Buczyłko.

Jak sprawdzić, czy kupiliśmy oryginał? Każdy oscypek powinien mieć tzw. certyfikat oraz dołączoną etykietę.

- Najczęstszym sposobem oszukiwania jest sztuczne wędzenie. Wkładając do sztucznej wędzarki, ser powstaje błyskawicznie. W ciągu 20 minut jest wędzony. Bardzo łatwo rozpoznać sztucznie wędzony ser od naturalnych przez piękną jednolitą strukturę. Kolejnym sposobem oszukiwania jest produkowanie serów z gotowej masy serowej, a nie z mleka - tłumaczy Artur Kinasz, założyciel Domu Oscypka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości