Najstarszy włoski ser został otwarty. Jego wartość szacowana jest na ponad 80 tys. złotych

Parmigiano Reggiano
Rekord: Najstarszy ser Parmigiano Reggiano otwarty
Źródło: Stefano Guidi/Getty Images
We włoskiej miejscowości Villa Minozzo po 27 latach i 3 miesiącach dojrzewania otwarto ser Parmigiano Reggiano (potocznie nazywany parmezan). Produkt ten zachował swoje walory smakowe, a jego wartość szacowana jest na ponad 80 tys. złotych. "To prawdziwy klejnot natury" - podkreślił Nicola Bertinelli.

Dalsza część tekstu pod wideo:

Serowe przysmaki według przepisów Bartka Boratyna. Wyjątkowy obiad i śniadanie
Włoskie smakołyki z żółtym serem
Źródło: Dzień Dobry TVN

Włochy. Najstarszy ser Parmigiano Reggiano otwarty

Jak informuje gustoh24.it, nadzwyczajna odmiana sera Parmigiano Reggiano została wyprodukowana przez Romano Camoraniego i jego żonę Silvię w lutym 1998 roku w mleczarni Santa Lucia w Poviglio. Po 27 latach i 3 miesiącach leżakowania została otwarta podczas uroczystej degustacji w Villa Minozzo.

- To niezwykły moment, który pokazuje, jak ten produkt, wykonany z mleka, podpuszczki i pochodzący z tego regionu może długi czas zachować jakość bez użycia konserwantów. Prawdziwy klejnot natury - zaznaczył Nicola Bertinelli, prezes konsorcjum producentów Parmigiano Reggiano.

- Moi koledzy burmistrzowie nie wierzyli w ten rekordowy efekt, a jednak ta forma [sera - red.] pokazuje, co my, Włosi, możemy osiągnąć dzięki zwycięskiej kombinacji fachowej wiedzy i środowiska – dodał burmistrz Elio Ivo Sassi.

Wartość tego sera szacowana jest na ponad 20 tys. euro (przeszło 80 tys. złotych). 

Włosi szykują się do kolejnego rekordu

Kolejnym celem dla producentów Parmigiano Reggiano jest pobicie rekordu należącego do amerykańskiego cheddara, który dojrzewał 28 lat i został otwarty w stanie Wisconsin 12 lat temu.

- Tak jak tradycyjny ocet balsamiczny starzeje się przez 30 lat, Parmigiano Reggiano również wykazuje swoje cechy długowieczności - stwierdził Giuliano Razzoli, prezes konsorcjum tradycyjnego octu balsamicznego Reggio Emilia. 

- Apeluję do dzisiejszych producentów, aby wytrwali w podtrzymywaniu tradycji Parmigiano Reggiano, którą z dumą reprezentujemy - dopowiedział Romando Camorani.

Pomóż nam ulepszyć serwis. Weź udział w krótkiej ankiecie

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Trendy wnętrzarskie 2026. "To jest najważniejsze"
Materiał promocyjny

Trendy wnętrzarskie 2026. "To jest najważniejsze"