Dalsza część tekstu pod wideo:
Włochy. Najstarszy ser Parmigiano Reggiano otwarty
Jak informuje gustoh24.it, nadzwyczajna odmiana sera Parmigiano Reggiano została wyprodukowana przez Romano Camoraniego i jego żonę Silvię w lutym 1998 roku w mleczarni Santa Lucia w Poviglio. Po 27 latach i 3 miesiącach leżakowania została otwarta podczas uroczystej degustacji w Villa Minozzo.
- To niezwykły moment, który pokazuje, jak ten produkt, wykonany z mleka, podpuszczki i pochodzący z tego regionu może długi czas zachować jakość bez użycia konserwantów. Prawdziwy klejnot natury - zaznaczył Nicola Bertinelli, prezes konsorcjum producentów Parmigiano Reggiano.
- Moi koledzy burmistrzowie nie wierzyli w ten rekordowy efekt, a jednak ta forma [sera - red.] pokazuje, co my, Włosi, możemy osiągnąć dzięki zwycięskiej kombinacji fachowej wiedzy i środowiska – dodał burmistrz Elio Ivo Sassi.
Wartość tego sera szacowana jest na ponad 20 tys. euro (przeszło 80 tys. złotych).
Włosi szykują się do kolejnego rekordu
Kolejnym celem dla producentów Parmigiano Reggiano jest pobicie rekordu należącego do amerykańskiego cheddara, który dojrzewał 28 lat i został otwarty w stanie Wisconsin 12 lat temu.
- Tak jak tradycyjny ocet balsamiczny starzeje się przez 30 lat, Parmigiano Reggiano również wykazuje swoje cechy długowieczności - stwierdził Giuliano Razzoli, prezes konsorcjum tradycyjnego octu balsamicznego Reggio Emilia.
- Apeluję do dzisiejszych producentów, aby wytrwali w podtrzymywaniu tradycji Parmigiano Reggiano, którą z dumą reprezentujemy - dopowiedział Romando Camorani.
Pomóż nam ulepszyć serwis. Weź udział w krótkiej ankiecie
Zobacz także:
- Przysmak z Polski na liście 10 najlepszych serów świata. Co o nim wiemy?
- Jaki ser zamiast parmezanu? Poznaj kilka pysznych alternatyw
- Pieczone ziemniaczki w parmezanie z ziołowym kremem z przepisu Mariety Mareckiej
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: gustoh24.it
Źródło zdjęcia głównego: Stefano Guidi/Getty Images