Ciasto gryczane czy purchle? Pojedynek kuchni Kaszub i Lubelszczyzny

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kaszuby vs. Lubelszczyzna
Kaszuby vs. Lubelszczyzna
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
Kuchnie Kaszub oraz Lubelszczyzny były tematem cyklu Dzień Dobry TVN - "W marcu jak w garncu". Sylwia Garska i Bernadetta Chorzępa zaprezentowały specjały swoich regionów i starały się sprawdzić, która część naszego kraju jest atrakcyjniejsza kulinarnie. Jakie smakołyki pojawiły się na antenie?

Pojedynek regionalnej kuchni

Pojedynek kuchni lubelskiej i kaszubskiej gościnie programu rozpoczęły od rozmowy o regionalnych specjałach. Sylwia Garska zaproponowała kuch, który nazywa "kaszubskim brownie" lub "ciastem z garnka". Według kucharki Kaszubi cenią prostą i szybką kuchnię dlatego ekspresowy wypiek cieszy się ogromną popularnością na północy Polski. Z kolei Bernadetta zaproponowała aromatyczne jabłka w cydrze oraz ciasto gryczane z czarnym bzem. Zapytana o to, skąd pozyskać tak nietypowy składnik wskazała na lokalnych dostawców.

- U nas w Lublinie bardzo często możemy to spotkać na targu. Możemy zamówić u firm takich domowych. Tak samo mamy z konfiturą z róży, z chmielem - tłumaczyła kucharka.

Kaszubskie i lubelskie przysmaki

Innym znanym z Lubelszczyzny produktem jest likier różany. Składnik pięknie pachnie i doskonale sprawdzi się podczas nasączania babki z marchwią, makiem i różą.

- Ucierane płatki róży z sokiem z cytryny i z cukrem, zalane alkoholem - dodała Bernadetta Chorzępa.

Do kuchennej rywalizacji ze strony Kaszub dołączyły sierakowickie kreple, w wykonaniu Sylwii Garskiej. Są to po kaszubsku "purchle", czyli chruściki na cieście drożdżowym. Puszyste i słodkie świetnie sprawdzą się jako tradycyjny deser posypany cukrem pudrem.

- W tych purchlach najważniejsze jest wyrobienie ciasta. [...] Dostałam wskazówki z koła gospodyń wiejskich z Sierakowic - podsumowała kucharka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Źródło zdjęcia głównego: DDTVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana