Materiał promocyjny

Ser lazur w różnych odsłonach - przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Ser pleśniowy cieszy się coraz większą popularnością. Kojarzy nam się z Francją i elegancją. Świetnie smakuje z owocami, ale także jako składnik sałatek, kanapek czy pizzy. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał go w różnych odsłonach. Sprawdź przepisy na tartę wytrawną z serem lazur, dynią i gruszkami, miskę kremu z kukurydzy z paprykowym pesto i schabu kawał o dobrym wnętrzu.

Tarta wytrawna z serem lazur, dynią i gruszkami - przepis

Składniki:

  • 200 g słone krakersy
    • 40 g masło klarowane
      • 6-8 szt gruszki nieduże
        • 100g masło
          • 4 jaj
            • 250g ser lazur
              • 150ml śmietanka 36%
                • 240g puree z dyni
                  • 200g ser lazur dodatkowo
                    • sól, pieprz kolorowy
                      • imbir świeży

                        Tarta wytrawna z serem lazur, dynią i gruszkami - sposób przygotowania

                        1. Krakersy miksujemy i łączymy z masłem. Niby ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Zapiekamy w piekarniku, temp. 160 stopni czas około 15 minut.
                          1. Gruszki obieramy ale niestarannie, pozostawiamy ogonki. Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy ok.5 minut. Jeżeli gruszka jest miękka nie wymaga to absolutnie wcześniejszego gotowania.
                            1. Masło ucieramy, do masła dodajemy po jednym jajku naprzemiennie z serem lazur zmiksowanym ze śmietanką. Następnie dodajemy dynię, doprawiamy wszystko solą, pieprzem kolorowym, imbirem świeżym.
                              1. Na koniec do masy wrzucamy kawałki sera lazur.
                                1. Na podpieczony spód wylewamy masę dyniowo-serową, wkładamy gruszki na stojąco. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.40 minut w temp. 160 stopni.
                                  Krem z kukurydzy z serem lazur
                                  Miska kremu z kukurydzy, ser lazur i paprykowe pesto - przepis
                                  Krem z kukurydzy z serem lazur
                                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                  Miska kremu z kukurydzy, ser lazur i paprykowe pesto - przepis

                                  Składniki:

                                  • 4 szt kolby kukurydzy
                                    • 1 kg kukurydza ziarno mrożona
                                      • 400 ml śmietanka 36%
                                        • 200 g ser lazur
                                          • 4 szt papryka
                                            • 2 szt marchew
                                              • ocet jabłkowy
                                                • 1 por
                                                  • masło klarowane do smażenia
                                                    • włoszczyzna na wywar
                                                      • 250 ml sok jabłkowy
                                                        • sól, czarny pieprz, cukier do smaku

                                                          Miska kremu z kukurydzy, ser lazur i paprykowe pesto - sposób przygotowania

                                                          1. Włoszczyznę obieramy i gotujemy wywar warzywny. Paprykę wstawiamy do pieczenia do piekarnika, temp. 160 stopni czas około 40 minut.
                                                            1. Na maśle przesmażamy pokrojonego pora, marchew. Po przesmażeniu zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy ziarna kukurydzy. Gotujemy kilka minut i miksujemy blenderem na krem. Przecieramy przez sitko aby uzyskać jeszcze większą aksamitność.
                                                              1. Śmietankę ubijamy niemal na sztywno i tuż przed podaniem zupy dodajemy i mieszamy. Zupę oczywiście doprawiamy solą, pieprzem, sokiem jabłkowym i ewentualnie cukrem.
                                                                1. Paprykę obieramy, miksujemy na puree, dodajemy troszkę oleju octu jabłkowego.
                                                                  1. Powstałym sosem polewamy zupę po wierzchu i posypujemy serem lazur.
                                                                    Schab z serem lazur
                                                                    Schabu kawał o dobrym wnętrzu z przepisu Andrzeja Polana
                                                                    Schab z serem lazur
                                                                    Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                    Schabu kawał o dobrym wnętrzu - przepis

                                                                    Składniki:

                                                                    • 1.5kg schab b/k nie za gruby
                                                                      • 200g pieczarki
                                                                        • olej do smażenia
                                                                          • 50g ser lazur
                                                                            • 1 pęczek natka pietruszki
                                                                              • 1 pęczek szczypiorek
                                                                                • kilka śliwek świeżych
                                                                                  • kminek mielony, słodka papryka, sól, pieprz kolorowy, majeranek

                                                                                    Schabu kawał o dobrym wnętrzu - sposób przygotowania

                                                                                    1. Mięso nacinamy tak aby powstał nam duży płat, który rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawami.
                                                                                      1. Pieczarki przesmażamy na maśle klarowanym, dodajemy do nich szczypiorek i na koniec śliwki, natkę pietruszki.
                                                                                        1. Do przestudzonego farszu na koniec dodajemy ser lazur.
                                                                                          1. Mięso smarujemy farszem i zwijamy jak roladę.
                                                                                            1. Powstałą roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i wstawiamy do pieczenia.
                                                                                              1. Temp. 200 stopni, czas około 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy dalej około 1.5 godziny.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości