Tarta wytrawna z serem lazur, dynią i gruszkami - przepis
Składniki:
- 200 g słone krakersy
- 40 g masło klarowane
- 6-8 szt gruszki nieduże
- 100g masło
- 4 jaj
- 250g ser lazur
- 150ml śmietanka 36%
- 240g puree z dyni
- 200g ser lazur dodatkowo
- sól, pieprz kolorowy
- imbir świeży
Tarta wytrawna z serem lazur, dynią i gruszkami - sposób przygotowania
- Krakersy miksujemy i łączymy z masłem. Niby ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Zapiekamy w piekarniku, temp. 160 stopni czas około 15 minut.
- Gruszki obieramy ale niestarannie, pozostawiamy ogonki. Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy ok.5 minut. Jeżeli gruszka jest miękka nie wymaga to absolutnie wcześniejszego gotowania.
- Masło ucieramy, do masła dodajemy po jednym jajku naprzemiennie z serem lazur zmiksowanym ze śmietanką. Następnie dodajemy dynię, doprawiamy wszystko solą, pieprzem kolorowym, imbirem świeżym.
- Na koniec do masy wrzucamy kawałki sera lazur.
- Na podpieczony spód wylewamy masę dyniowo-serową, wkładamy gruszki na stojąco. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.40 minut w temp. 160 stopni.
Miska kremu z kukurydzy, ser lazur i paprykowe pesto - przepis
Składniki:
- 4 szt kolby kukurydzy
- 1 kg kukurydza ziarno mrożona
- 400 ml śmietanka 36%
- 200 g ser lazur
- 4 szt papryka
- 2 szt marchew
- ocet jabłkowy
- 1 por
- masło klarowane do smażenia
- włoszczyzna na wywar
- 250 ml sok jabłkowy
- sól, czarny pieprz, cukier do smaku
Miska kremu z kukurydzy, ser lazur i paprykowe pesto - sposób przygotowania
- Włoszczyznę obieramy i gotujemy wywar warzywny. Paprykę wstawiamy do pieczenia do piekarnika, temp. 160 stopni czas około 40 minut.
- Na maśle przesmażamy pokrojonego pora, marchew. Po przesmażeniu zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy ziarna kukurydzy. Gotujemy kilka minut i miksujemy blenderem na krem. Przecieramy przez sitko aby uzyskać jeszcze większą aksamitność.
- Śmietankę ubijamy niemal na sztywno i tuż przed podaniem zupy dodajemy i mieszamy. Zupę oczywiście doprawiamy solą, pieprzem, sokiem jabłkowym i ewentualnie cukrem.
- Paprykę obieramy, miksujemy na puree, dodajemy troszkę oleju octu jabłkowego.
- Powstałym sosem polewamy zupę po wierzchu i posypujemy serem lazur.
Schabu kawał o dobrym wnętrzu - przepis
Składniki:
- 1.5kg schab b/k nie za gruby
- 200g pieczarki
- olej do smażenia
- 50g ser lazur
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 pęczek szczypiorek
- kilka śliwek świeżych
- kminek mielony, słodka papryka, sól, pieprz kolorowy, majeranek
Schabu kawał o dobrym wnętrzu - sposób przygotowania
- Mięso nacinamy tak aby powstał nam duży płat, który rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawami.
- Pieczarki przesmażamy na maśle klarowanym, dodajemy do nich szczypiorek i na koniec śliwki, natkę pietruszki.
- Do przestudzonego farszu na koniec dodajemy ser lazur.
- Mięso smarujemy farszem i zwijamy jak roladę.
- Powstałą roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i wstawiamy do pieczenia.
- Temp. 200 stopni, czas około 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy dalej około 1.5 godziny.
Zobacz także:
- Olej rzepakowy to nasze narodowe płynne złoto. Jak wykorzystać go w kuchni?
- Wegetariańska kuchnia Andrzeja Polana. Jak przygotować pyszne i bezmięsne dania?
- Indyk i kurczak według przepisów Andrzeja Polana
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: