Materiał promocyjny

Indyk i kurczak według przepisów Andrzeja Polana

O kurczę, już wiosna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Drób jest bardzo popularny. Średnio zjadamy 30 kg tego mięsa rocznie. Jest on łatwy w przygotowaniu i szeroko dostępny. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z drobiem w roli głównej. Sprawdź autorskie przepisy szefa kuchni na udźce z kurczaka w młodych ziemniakach i chorizo, indyka na wiosnę oraz nogi kurczaka faszerowane jak gołąbki. 

Udźce z kurczaka w młodych ziemniakach i chorizo - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 szt. udźca z kurczaka.
    • papryka ostra, papryka wędzona, papryka słodka, anyż,
      • masło klarowane do smażenia,
        • 600 g młodych, małych ziemniaków,
          • laska chorizo,
            • sól, pieprz czarny.

              Sposób przygotowania:

              1. Udźce dokładnie obtaczamy w przyprawach, obsmażamy na mocno złoty kolor na patelni.
                1. Następnie zdejmujemy je z patelni i wrzucamy porwane na kawałki chorizo.
                  1. Jeszcze ziemniaki i smażymy razem kilka minut.
                    1. Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka, dodajemy gwiazdkę anyżu dla aromatu i wstawiamy wszystko do pieczenia, piekarnik, temp. 200 stopni czas około 20 minut.

                      Indyk na wiosnę - przepis krok po kroku

                      Składniki:

                      • 6 szt. plastrów z piersi indyka,
                        • pęczek młodej marchwi,
                          • pęczek szparagów zielonych,
                            • masło klarowane do smażenia,
                              • cebula,
                                • szczypiorek,
                                  • sól, pieprz czarny,
                                    • szałwia świeża,
                                      • 50 ml wina białego,
                                        • 2 łyżki masła,
                                          • łyżka bułki tartej,
                                            • łyżka tartego sera dojrzewającego,
                                              • natka pietruszki,
                                                • opakowanie szpinaku,
                                                  • garść szczawiu,
                                                    • 100 ml śmietanki 36%.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      1. Plastry indyka wstawiamy do wody z solą przyjmując proporcję na 500 ml na 1 łyżkę soli na około 1 godzinę.
                                                        1. Marchew kroimy w grube zapałki, podobne wielkością do szparagów.
                                                          1. Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na maśle klarowanym. Wrzucamy następnie marchew i smażymy kilka minut, na koniec dodajemy szparagi.
                                                            1. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szałwię.
                                                              1. Mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy i lekko rozklepujemy. Układamy na każdym plastrze smażone warzywa.
                                                                1. Zwijamy roladki i obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor. Pod koniec dolewamy wino i odparowujemy.
                                                                  1. Roladki wyjmujemy, posypujemy kruszonką z sera, bułki, masła i natki pietruszki i wstawiamy do zapieczenia. a sos zagęszczamy łyżką masła.
                                                                    1. Szpinak i szczaw szybko przesmażamy i łączymy ze śmietanką. 

                                                                      Nogi kurczaka faszerowane jak gołąbki - przepis krok po kroku

                                                                      Składniki:

                                                                      • 6 szt. ćwiartki z kurczaka (całe uda),
                                                                        • 100 g kaszy jęczmiennej,
                                                                          • papryka świeża,
                                                                            • 100 g groszku zielonego (może być mrożony),
                                                                              • pęczek szczypiorku,
                                                                                • pęczek koperku,
                                                                                  • 3-4 pieczarki,
                                                                                    • olej do smażenia.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      1. Z nóg kurczaka ściągamy skórę, odcinamy uda przy ich zakończeniu, mięso pozbawiamy kości.
                                                                                        1. Kości wrzucamy do rondla dodajemy sól, pieprz, ziele i liść laurowy i gotujemy wywar.
                                                                                          1. Na patelni przesmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodajemy suchą kaszę i chwilę smażymy. Podlewamy wywarem mięsnym partiami i gotujemy.
                                                                                            1. Kiedy tylko kasza będzie prawie miękka, łączymy ją z mielonym mięsem z ud kurczaka, dodajemy warzywa pokrojone.
                                                                                              1. Farszem wypełniamy skóry i formujemy uda z kurczaka.
                                                                                                1. Smarujemy olejem, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do pieczenia. Temp. 180 stopni czas około 40 minut. 

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana