Materiał promocyjny

Wielkanocne inspiracje z wieprzowiną w roli głównej. Przepisy świąteczne Andrzeja Polana

Żeberka koronne z pieczenią rzymską
Świąteczna uczta Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wielkanoc to czas, gdy na naszych stołach królują dania mięsne - sycące, aromatyczne i przywołujące wspomnienia rodzinnych świąt. Wśród nich wieprzowina zajmuje szczególne miejsce, nie tylko ze względu na głęboki smak, ale i walory odżywcze. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował kilka świątecznych potraw z mięsem wieprzowym w roli głównej.

Kucharz przyrządził szynkę pieczoną, boczek, który zamienia się w roladę, żeberka koronne z pieczenią rzymską, a także żeberka koronne z kapustą bogatą. Przepisy poniżej.

Szynka pieczona, idealna na święta wielkanocne

Szynka pieczona, idealna na święta wielkanocne
Szynka pieczona, idealna na święta wielkanocne
Szynka pieczona, idealna na święta wielkanocne
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • 3-4 cebule,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • 4 ziemniaki gotowane,
  • 200 g boczku wędzonego surowego,
  • 2 pęczki koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • bułka kajzerka,
  • 2-3 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól, pieprz czarny, kminek mielony,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

Mięso dokładnie obtaczamy w przyprawach i smażymy z każdej strony na lekko złoty kolor. Następnie zdejmujemy z patelni, chwilę studzimy i za pomocą wąskiego noża robimy w mięsie kieszeń. Potem przekręcamy tak, aby podsmażona strona znalazła się w środku, a środek znalazł się na zewnątrz. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki, bułkę i wędzony boczek. Do nazwijmy to sałatki, dodajemy chrzan, musztardę, koperek, sól i pieprz. Teraz wszystko umieszczamy w środku mięsa i, żeby nam farsz nie wyszedł na zewnątrz, spinamy wykałaczkami i sznurujemy.

Tak przygotowane mięso wykładamy do formy do pieczenia, dodajemy pokrojoną cebulę, olej rzepakowy i wstawiamy do piekarnika. Początkowo pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, a później dolewamy szklankę bulionu lub wody i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1,5 godziny.

Boczek, który zamienia się w roladę

Boczek, który zamienia się w roladę
Boczek, który zamienia się w roladę
Boczek, który zamienia się w roladę
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 1,5 kg boczku surowego bez kości,
  • 3 cebule,
  • 150 g śliwek suszonych,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • świeży rozmaryn,
  • 2-3 łyżki musztardy chrzanowej,
  • sól, pieprz czarny, kminek mielony, kolendra mielona, ziarna gorczycy,
  • 200 g smalecu,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Mięso rozcinamy po długości na pół, a potem rozklepujemy na duży arkusz. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy podsmażoną cebulę, bułkę tartą, a także wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Następnie mięso smarujemy musztardą, wykładamy na nie farsz i zwijamy roladę. Dla pewności, że nam się rolada nie rozwinie w trakcie pieczenia, wiążemy ją sznurkiem lub wkładamy do siatki do wędlin. Roladę umieszczamy w worku do pieczenia, dodajemy kawałki cebuli oraz rozmaryn. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny.  

Żeberka koronne z pieczenią rzymską

Składniki:

  • 1-2 płaty żeberek wieprzowych,
  • kilogram mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 2 papryki czerwone,
  • puszka fasoli białej,
  • łyżka pasty paprykowej,
  • natka pietruszki,
  • 4 jajka,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz czarny, kminek mielony, kolendra mielona.

Przygotowanie:

Żeberka pozbawiamy białej otuliny, a potem dokładnie doprawiamy wszystkimi przyprawami. Cebulę i paprykę świeżą przesmażamy na oleju rzepakowym, a następnie łączymy z pomidorami suszonymi, fasolą, koncentratem pomidorowym, pastą paprykową oraz natką pietruszki. Wszystko łączymy z mięsem mielonym z łopatki wieprzowej, a później dokładnie wyrabiamy, dodając jajka. Przyprawione żeberka zwijamy w koronę i umieszczamy w tortownicy. Środek wypełniamy masą z mielonej łopatki. Wstawiamy do pieczenia - pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny. 

Żeberka koronne z pieczenią rzymską
Żeberka koronne z pieczenią rzymską
Żeberka koronne z pieczenią rzymską
Źródło: Anita Walczewska/East News

Żeberka koronne z kapustą bogatą

Składniki:

  • 2 płaty żeberek wieprzowych,
  • 2 cebule,
  • kapusta młoda,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 200 g kiełbasy kruchej,
  • 3 cebule,
  • chleb okrągły wielkości tortownicy,
  • koper,
  • szczypior,
  • pomidorki koktajlowe,
  • 3-4 pomidory polskie,
  • 200 g pieczarek małych,
  • kminek mielony, kolendra mielona, sól, pieprz czarny.

Przygotowanie:

Żeberka dokładnie obtaczamy w przyprawach. Następnie tortownicę wykładamy pergaminem, a jej brzegi wykładamy żeberkami, by utworzyły "koronę". Cebulę przesmażamy na oleju rzepakowym, a potem dodajemy boczek i kiełbasę. Po wysmażeniu łączymy z pokrojoną kapustą oraz pomidorkami i dodajemy przyprawy, oraz kawałki chleba. Na dno kładziemy kromkę chleba, a na nią wykładamy kapustę. Następnie pomidory miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a potem zalewamy nimi kapustę w żeberkowej koronie. Wstawiamy do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę i 20 minut.

Fundusze promocji
Fundusze promocji
Źródło: mat. prasowe

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości