Wielkanoc to czas, gdy na naszych stołach królują dania mięsne - sycące, aromatyczne i przywołujące wspomnienia rodzinnych świąt. Wśród nich wieprzowina zajmuje szczególne miejsce, nie tylko ze względu na głęboki smak, ale i walory odżywcze. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował kilka świątecznych potraw z mięsem wieprzowym w roli głównej.
Kucharz przyrządził szynkę pieczoną, boczek, który zamienia się w roladę, żeberka koronne z pieczenią rzymską, a także żeberka koronne z kapustą bogatą. Przepisy poniżej.
Szynka pieczona, idealna na święta wielkanocne
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej,
- 3-4 cebule,
- 6 ogórków kiszonych,
- 4 ziemniaki gotowane,
- 200 g boczku wędzonego surowego,
- 2 pęczki koperku,
- pęczek szczypiorku,
- bułka kajzerka,
- 2-3 łyżki chrzanu,
- 2 łyżki musztardy,
- sól, pieprz czarny, kminek mielony,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Mięso dokładnie obtaczamy w przyprawach i smażymy z każdej strony na lekko złoty kolor. Następnie zdejmujemy z patelni, chwilę studzimy i za pomocą wąskiego noża robimy w mięsie kieszeń. Potem przekręcamy tak, aby podsmażona strona znalazła się w środku, a środek znalazł się na zewnątrz. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki, bułkę i wędzony boczek. Do nazwijmy to sałatki, dodajemy chrzan, musztardę, koperek, sól i pieprz. Teraz wszystko umieszczamy w środku mięsa i, żeby nam farsz nie wyszedł na zewnątrz, spinamy wykałaczkami i sznurujemy.
Tak przygotowane mięso wykładamy do formy do pieczenia, dodajemy pokrojoną cebulę, olej rzepakowy i wstawiamy do piekarnika. Początkowo pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, a później dolewamy szklankę bulionu lub wody i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1,5 godziny.
Boczek, który zamienia się w roladę
Składniki:
- 1,5 kg boczku surowego bez kości,
- 3 cebule,
- 150 g śliwek suszonych,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- świeży rozmaryn,
- 2-3 łyżki musztardy chrzanowej,
- sól, pieprz czarny, kminek mielony, kolendra mielona, ziarna gorczycy,
- 200 g smalecu,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Mięso rozcinamy po długości na pół, a potem rozklepujemy na duży arkusz. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy podsmażoną cebulę, bułkę tartą, a także wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Następnie mięso smarujemy musztardą, wykładamy na nie farsz i zwijamy roladę. Dla pewności, że nam się rolada nie rozwinie w trakcie pieczenia, wiążemy ją sznurkiem lub wkładamy do siatki do wędlin. Roladę umieszczamy w worku do pieczenia, dodajemy kawałki cebuli oraz rozmaryn. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny.
Żeberka koronne z pieczenią rzymską
Składniki:
- 1-2 płaty żeberek wieprzowych,
- kilogram mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 cebule,
- kilka suszonych pomidorów,
- 2 papryki czerwone,
- puszka fasoli białej,
- łyżka pasty paprykowej,
- natka pietruszki,
- 4 jajka,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz czarny, kminek mielony, kolendra mielona.
Przygotowanie:
Żeberka pozbawiamy białej otuliny, a potem dokładnie doprawiamy wszystkimi przyprawami. Cebulę i paprykę świeżą przesmażamy na oleju rzepakowym, a następnie łączymy z pomidorami suszonymi, fasolą, koncentratem pomidorowym, pastą paprykową oraz natką pietruszki. Wszystko łączymy z mięsem mielonym z łopatki wieprzowej, a później dokładnie wyrabiamy, dodając jajka. Przyprawione żeberka zwijamy w koronę i umieszczamy w tortownicy. Środek wypełniamy masą z mielonej łopatki. Wstawiamy do pieczenia - pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny.
Żeberka koronne z kapustą bogatą
Składniki:
- 2 płaty żeberek wieprzowych,
- 2 cebule,
- kapusta młoda,
- 200 g boczku wędzonego,
- 200 g kiełbasy kruchej,
- 3 cebule,
- chleb okrągły wielkości tortownicy,
- koper,
- szczypior,
- pomidorki koktajlowe,
- 3-4 pomidory polskie,
- 200 g pieczarek małych,
- kminek mielony, kolendra mielona, sól, pieprz czarny.
Przygotowanie:
Żeberka dokładnie obtaczamy w przyprawach. Następnie tortownicę wykładamy pergaminem, a jej brzegi wykładamy żeberkami, by utworzyły "koronę". Cebulę przesmażamy na oleju rzepakowym, a potem dodajemy boczek i kiełbasę. Po wysmażeniu łączymy z pokrojoną kapustą oraz pomidorkami i dodajemy przyprawy, oraz kawałki chleba. Na dno kładziemy kromkę chleba, a na nią wykładamy kapustę. Następnie pomidory miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a potem zalewamy nimi kapustę w żeberkowej koronie. Wstawiamy do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę i 20 minut.
Zobacz także:
- Wieprzowina na różne sposoby
- Te pyszne pasztety będą gwiazdami świątecznego stołu. Wypróbuj przepis Mariety Mareckiej na Wielkanoc
- Wielkanocne przepisy Jaśka Kuronia: żurek z tiftelami cielęcymi, pieczeń rzymska, pasztet z ciecierzycy oraz voille au vent z musem chrzanowym, jajkiem i białą kiełbasą
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News