Wielkanocna zalewajka – przepis
Składniki na zalewajkę:
- 400 g białej kiełbasy
- 100 g mrożonych kurek
- 200 g gęstej śmietany
- 250 ml zakwasu na żur
- 1 l wywaru na wędzonce
- chrzan tarty
- 10 jajek
- łyżki masła klarowanego do smażenia
- cebula
- sól, pieprz, majeranek
Wielkanoc
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta
Wielkanocne przysmaki
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Wyjątkowy zając wielkanocny
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Wielkanocna zalewajka - sposób przygotowania
- Kurki wyjąć z zamrażalnika i poczekać, aż osiągną temperaturę pokojową. Odcedzić z nadmiaru wody.
- Podgrzać wywar z wędzonki.
- Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
- Cebulkę obrać, posiekać i dodać do smażącej się kiełbasy. Całość zamieszać i poczekać, aż cebula się dobrze zeszkli.
- Dodać rozmrożone kurki i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Całość umieścić w garnku i zalać gorącym wywarem z wędzonki. Całość doprawić majerankiem, zamieszać i gotować przez ok. 15 minut.
- Dodać zakwas i całość ponownie zagotować. Na koniec dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem. Następnie zdjąć z ognia.
- Jajka ugotować na twardo, przekrojone na pół położyć w talerzach i zalać gotową zalewajką.
- Do każdego talerza dodać łyżeczkę gęstej śmietany.
Zobacz także:
- Krzonówka, czyli wielkanocna zupa z chrzanu - jak ją przygotować?
- Żur żeniaty - śląski przepis na wielkanocną zupę
- Strząska – przepis na tradycyjne danie wielkanocne
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: gotujmy.pl
Źródło zdjęcia głównego: Arkadiusz Fajer/Getty Images
podziel się: