Wielkanocna zalewajka – przepis na pyszną zupę

Zupa zalewajka
Wielkanocna zalewajka – przepis
Źródło: Arkadiusz Fajer/Getty Images
Zalewajka to tradycyjna zupa pochodząca z centralnej Polski. Bywa mylona z żurkiem lub białym barszczem, ale tak naprawdę to zupełnie inna zupa. Zalewajka, jak zresztą sama nazwa wskazuje, powstaje dzięki zalaniu wywaru zakwasem na żur. To potrawa idealna na Wielkanoc. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis.

Wielkanocna zalewajka – przepis

Składniki na zalewajkę:

  • 400 g białej kiełbasy
    • 100 g mrożonych kurek
      • 200 g gęstej śmietany
        • 250 ml zakwasu na żur
          • 1 l wywaru na wędzonce
            • chrzan tarty
              • 10 jajek
                • łyżki masła klarowanego do smażenia
                  • cebula
                    • sól, pieprz, majeranek

                      Wielkanoc

                      Źródło: Dzień Dobry TVN
                      Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
                      Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
                      W świecie kur wielkanocnych (napisy)
                      W świecie kur wielkanocnych (napisy)
                      Dekorujemy koszyczek wielkanocny
                      Dekorujemy koszyczek wielkanocny
                      Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
                      Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
                       Upiększamy dom na święta - napisy
                      Upiększamy dom na święta - napisy
                      Upiększamy dom na święta
                      Upiększamy dom na święta
                      Wielkanocne przysmaki
                      Wielkanocne przysmaki
                      Palmy wielkanocne sięgają nieba
                      Palmy wielkanocne sięgają nieba
                      Wyjątkowy zając wielkanocny
                      Wyjątkowy zając wielkanocny
                      Dobre choć wielkopostne
                      Dobre choć wielkopostne
                      Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
                      Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
                      Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
                      Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
                      Przepisy na dania z kiełbasą
                      Przepisy na dania z kiełbasą

                      Wielkanocna zalewajka - sposób przygotowania

                      1. Kurki wyjąć z zamrażalnika i poczekać, aż osiągną temperaturę pokojową. Odcedzić z nadmiaru wody.
                        1. Podgrzać wywar z wędzonki.
                          1. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
                            1. Cebulkę obrać, posiekać i dodać do smażącej się kiełbasy. Całość zamieszać i poczekać, aż cebula się dobrze zeszkli.
                              1. Dodać rozmrożone kurki i smażyć jeszcze przez chwilę.
                                1. Całość umieścić w garnku i zalać gorącym wywarem z wędzonki. Całość doprawić majerankiem, zamieszać i gotować przez ok. 15 minut.
                                  1. Dodać zakwas i całość ponownie zagotować. Na koniec dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem. Następnie zdjąć z ognia.
                                    1. Jajka ugotować na twardo, przekrojone na pół położyć w talerzach i zalać gotową zalewajką.
                                      1. Do każdego talerza dodać łyżeczkę gęstej śmietany.
                                        Wielkanocne produkty
                                        Wielkanocne produkty

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło: gotujmy.pl

                                        Źródło zdjęcia głównego: Arkadiusz Fajer/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana