Zalewajka to tradycyjna zupa pochodząca z centralnej Polski. Bywa mylona z żurkiem lub białym barszczem, ale tak naprawdę to zupełnie inna zupa. Zalewajka, jak zresztą sama nazwa wskazuje, powstaje dzięki zalaniu wywaru zakwasem na żur. To potrawa idealna na Wielkanoc. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis.
Wielkanocna zalewajka – przepis
Składniki na zalewajkę:
- 400 g białej kiełbasy
- 100 g mrożonych kurek
- 200 g gęstej śmietany
- 250 ml zakwasu na żur
- 1 l wywaru na wędzonce
- chrzan tarty
- 10 jajek
- łyżki masła klarowanego do smażenia
- cebula
- sól, pieprz, majeranek
Wielkanoc
Wielkanoc
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta
Wielkanocne przysmaki
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Wyjątkowy zając wielkanocny
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Wielkanocna zalewajka - sposób przygotowania
- Kurki wyjąć z zamrażalnika i poczekać, aż osiągną temperaturę pokojową. Odcedzić z nadmiaru wody.
- Podgrzać wywar z wędzonki.
- Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
- Cebulkę obrać, posiekać i dodać do smażącej się kiełbasy. Całość zamieszać i poczekać, aż cebula się dobrze zeszkli.
- Dodać rozmrożone kurki i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Całość umieścić w garnku i zalać gorącym wywarem z wędzonki. Całość doprawić majerankiem, zamieszać i gotować przez ok. 15 minut.
- Dodać zakwas i całość ponownie zagotować. Na koniec dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem. Następnie zdjąć z ognia.
- Jajka ugotować na twardo, przekrojone na pół położyć w talerzach i zalać gotową zalewajką.
- Do każdego talerza dodać łyżeczkę gęstej śmietany.
Zobacz także:
- Krzonówka, czyli wielkanocna zupa z chrzanu - jak ją przygotować?
- Żur żeniaty - śląski przepis na wielkanocną zupę
- Strząska – przepis na tradycyjne danie wielkanocne
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: gotujmy.pl
Źródło zdjęcia głównego: Arkadiusz Fajer/Getty Images
podziel się: