Potrawy wielkanocne

Strząska – przepis na tradycyjne danie wielkanocne

Potrawy wielkanocne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Gazeta Krakowska
Kiełbasa, jaja i chleb wielkanocny

Strząska to potrawa wielkanocna, którą wykonuje się tradycyjnie w Małopolsce, a konkretnie we wsi Siedliszowice. Jej historia sięga już 100 lat. Jak ją przygotować? Co powinno się w niej znaleźć? Sprawdź przepis na strząskę.

Strząska – pochodzenie dania

Strząska dawniej jadana była jedynie podczas wielkanocnego śniadania. W jej skład wchodziły przede wszystkim potrawy ze święconki, czyli kiełbasa, wędlina, chleb, chrzan i jaja na twardo. Zdobywała już nagrody za najlepsze lokalne dania i trafiła na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecnie wiele osób jada ją nie tylko w okresie świąt Wielkanocy, ale również poza nimi.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
wideo 2/3

Strząska – przepis krok po kroku

Składniki:

  • boczek wędzony – 150 g,
  • kiełbasa wiejska, mocno wędzona – 150 g,
  • jajka – 4 sztuki,
  • świeżo tarty chrzan – 40 g,
  • ocet – 25 ml,
  • woda – 100 ml,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. 1Boczek gotować w wodzie bez przypraw przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i pokroić w grube kawałki.
  2. 2Kiełbasę pokroić w kawałki wielkości kęsa.
  3. 3Jaja ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
  4. 4Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i dodać tarty chrzan.
  5. 5Całość zalać wodą i octem, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Gazeta Krakowska

Źródło zdjęcia głównego: AndreaObzerova/Getty Images

Pozostałe wiadomości