Potrawy wielkanocne

Żur żeniaty - śląski przepis na wielkanocną zupę

Potrawy wielkanocne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
slaskie-smaki.pl
Żur żeniaty

Żur to tradycyjna, wręcz kultowa i rozpoznawalna na świecie polska zupa. Choć jest klasykiem, to wiadomo przecież, że są różne szkoły jego przygotowania i w wielu regionach, a nawet domach, jest jakaś wariacja na temat. Świetnym przykładem jest śląski żur żeniaty. Jak go zrobić? Najlepiej wedle przepisu poniżej.

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Żur żeniaty - przepis

Składniki:

  • około 0,5 kg boczku lub/i wędzonych żeberek na wywar
  • włoszczyzna
  • zakwas na żur - 2 szklanki
  • ziemniaki - kilka sztuk
  • szklanka śmietany lub mleka
  • jajka
  • czosnek
  • liść laurowy
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Żur żeniaty - sposób przygotowania

  1. 1Mięso z włoszczyzną ugotować w co najmniej 2 l wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
  2. 2Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż będą miękkie.
  3. 3Miękkie mięso wyjąć i podzielić na części (mięso z żeberek oddzielić od kości).
  4. 4Do wywaru wlać zakwas, doprawić solą roztartą z 2 ząbkami czosnku i majerankiem.
  5. 5Po zdjęciu z ognia zabielić dodatkowo śmietaną lub mlekiem.
  6. 6Gotowy, intensywny w smaku żur podawać z kawałkami mięsa i ugotowanym na twardo jajkiem.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: slaskie-smaki.pl

Źródło zdjęcia głównego: Andrey Zhuravlev/Getty Images

Pozostałe wiadomości