Żur żeniaty - śląski przepis na wielkanocną zupę

Żur żeniaty
Żur żeniaty - śląski przepis na wielkanocną zupę
Źródło: Andrey Zhuravlev/Getty Images
Żur to tradycyjna, wręcz kultowa i rozpoznawalna na świecie polska zupa. Choć jest klasykiem, to wiadomo przecież, że są różne szkoły jego przygotowania i w wielu regionach, a nawet domach, jest jakaś wariacja na temat. Świetnym przykładem jest śląski żur żeniaty. Jak go zrobić? Najlepiej wedle przepisu poniżej.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Żur żeniaty - przepis

Składniki:

  • około 0,5 kg boczku lub/i wędzonych żeberek na wywar
    • włoszczyzna
      • zakwas na żur - 2 szklanki
        • ziemniaki - kilka sztuk
          • szklanka śmietany lub mleka
            • jajka
              • czosnek
                • liść laurowy
                  • majeranek
                    • ziele angielskie
                      • sól, pieprz

                        Żur żeniaty - sposób przygotowania

                        1. Mięso z włoszczyzną ugotować w co najmniej 2 l wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
                          1. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż będą miękkie.
                            1. Miękkie mięso wyjąć i podzielić na części (mięso z żeberek oddzielić od kości).
                              1. Do wywaru wlać zakwas, doprawić solą roztartą z 2 ząbkami czosnku i majerankiem.
                                1. Po zdjęciu z ognia zabielić dodatkowo śmietaną lub mlekiem.
                                  1. Gotowy, intensywny w smaku żur podawać z kawałkami mięsa i ugotowanym na twardo jajkiem.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Diana Ryściuk

                                    Źródło: slaskie-smaki.pl

                                    Źródło zdjęcia głównego: Andrey Zhuravlev/Getty Images

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości