Żur żeniaty - śląski przepis na wielkanocną zupę

Żur żeniaty
Żur żeniaty - śląski przepis na wielkanocną zupę
Źródło: Andrey Zhuravlev/Getty Images
Żur to tradycyjna, wręcz kultowa i rozpoznawalna na świecie polska zupa. Choć jest klasykiem, to wiadomo przecież, że są różne szkoły jego przygotowania i w wielu regionach, a nawet domach, jest jakaś wariacja na temat. Świetnym przykładem jest śląski żur żeniaty. Jak go zrobić? Najlepiej wedle przepisu poniżej.
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Materiał promocyjny
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Żur żeniaty - przepis

Składniki:

  • około 0,5 kg boczku lub/i wędzonych żeberek na wywar
  • włoszczyzna
  • zakwas na żur - 2 szklanki
  • ziemniaki - kilka sztuk
  • szklanka śmietany lub mleka
  • jajka
  • czosnek
  • liść laurowy
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Materiał promocyjny
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.

Żur żeniaty - sposób przygotowania

  1. Mięso z włoszczyzną ugotować w co najmniej 2 l wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż będą miękkie.
  3. Miękkie mięso wyjąć i podzielić na części (mięso z żeberek oddzielić od kości).
  4. Do wywaru wlać zakwas, doprawić solą roztartą z 2 ząbkami czosnku i majerankiem.
  5. Po zdjęciu z ognia zabielić dodatkowo śmietaną lub mlekiem.
  6. Gotowy, intensywny w smaku żur podawać z kawałkami mięsa i ugotowanym na twardo jajkiem.

Zobacz także:

podziel się: