Rozgrzewający żurek - przepis krok po kroku
Składniki na zakwas:
- 750 ml wody przegotowanej i wystudzonej
- 9 łyżek mąki żytniej razowej
- 8 ząbków czosnku
- 6 listków laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka czarnego pieprzu (w ziarenkach)
Składniki pozostałe:
- 2 wędzone kości
- 400 g łopatki wieprzowej (może również być surowy boczek)
- 4 białe kiełbasy
- laska kiełbasy wiejskiej
- 3 marchewki
- pietruszka
- 2 małe cebule
- 1/2 selera
- 3 ząbki czosnku
- por
- 4 ziemniaki
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- łyżka świeżo tartego chrzanu
- łyżka majeranku
- łyżka masła
- łyżka mąki
- pieprz i sól
- zakwas
- kwaśna śmietana 12% do serwowania
Sposób przygotowania rozgrzewającego żurku
- Zakwas najlepiej "nastawić" 5 dni przed przygotowaniem żurku.
- Do słoika wlewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy gazą i oplatamy gumką. Odstawiamy w ciemne miejsce. Zakwas należy mieszać codziennie po 1 razie.
- Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody i wkładamy kości oraz łopatkę wieprzową. Dodajemy ziele oraz liście laurowe, 1/2 łyżki majeranku i gotujemy ok. 30 minut (w momencie zagotowania dodajemy 2 łyżeczki soli). Po tym czasie dodajemy włoszczyznę, cebulę opaloną na ogniu oraz białą kiełbasę (można ją nakłuć widelcem) i gotujemy kolejne 30–40 minut (do momentu, aż mięso będzie miękkie).
- Następnie wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i kiedy ziemniaki zmiękną wlewamy zakwas, doprawiamy pozostałą ilością majeranku, świeżo startym chrzanem i dalej gotujemy na wolnym ogniu.
- Po 10 minutach wyciągamy warzywa oraz mięso i kiełbasę. Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w niewielką kostkę, mięso rozdrabniamy wzdłuż włókien i również kroimy na kawałki, kiełbasę kroimy w półksiężyce.
- Na patelni podsmażamy kiełbasę wiejską pokrojoną w kostkę, dodajemy cebulę posiekaną i kiedy się zeszkli dodajemy łyżkę masła oraz mąkę.
- Chwilę smażymy, aż mąka lekko się zarumieni, dodajemy 2 chochelki żurku na patelnie i całą zasmażką doprawiamy zupę.
- Na koniec dodajemy wszystkie pokrojone składniki, gotujemy kolejne 5 minut i serwujemy z łyżką kwaśnej śmietany oraz odrobiną świeżo startego chrzanu.
Zobacz także:
- Żurek doskonały – o czym należy pamiętać, aby wielkanocna zupa była przepyszna?
- Wegański żurek - przepis Grzegorza Zawieruchy krok po kroku
- Jak podać żurek w chlebie? Poznaj sprawdzone sposoby
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: