Rozgrzewający żurek w sam raz na listopadowy obiad

Żurek Grzegorza Zawieruchy
Rozgrzewający żurek w sam raz na listopadowy obiad
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły proste i tanie obiady, które idealnie sprawdzą się na listopadowy obiad. Sprawdź przepis Grzegorza Zawieruchy na rozgrzewający żurek i ciesz się pyszną zupą.

Rozgrzewający żurek - przepis krok po kroku

Składniki na zakwas:

  • 750 ml wody przegotowanej i wystudzonej
    • 9 łyżek mąki żytniej razowej
      • 8 ząbków czosnku
        • 6 listków laurowych
          • 12 ziaren ziela angielskiego
            • łyżeczka czarnego pieprzu (w ziarenkach)

              Składniki pozostałe:

              • 2 wędzone kości
                • 400 g łopatki wieprzowej (może również być surowy boczek)
                  • 4 białe kiełbasy
                    • laska kiełbasy wiejskiej
                      • 3 marchewki
                        • pietruszka
                          • 2 małe cebule
                            • 1/2 selera
                              • 3 ząbki czosnku
                                • por
                                  • 4 ziemniaki
                                    • 4 liście laurowe
                                      • 5 ziarenek ziela angielskiego
                                        • łyżka świeżo tartego chrzanu
                                          • łyżka majeranku
                                            • łyżka masła
                                              • łyżka mąki
                                                • pieprz i sól
                                                  • zakwas
                                                    • kwaśna śmietana 12% do serwowania

                                                      Sposób przygotowania rozgrzewającego żurku

                                                      1. Zakwas najlepiej "nastawić" 5 dni przed przygotowaniem żurku.
                                                        1. Do słoika wlewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy gazą i oplatamy gumką. Odstawiamy w ciemne miejsce. Zakwas należy mieszać codziennie po 1 razie.
                                                          1. Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody i wkładamy kości oraz łopatkę wieprzową. Dodajemy ziele oraz liście laurowe, 1/2 łyżki majeranku i gotujemy ok. 30 minut (w momencie zagotowania dodajemy 2 łyżeczki soli). Po tym czasie dodajemy włoszczyznę, cebulę opaloną na ogniu oraz białą kiełbasę (można ją nakłuć widelcem) i gotujemy kolejne 30–40 minut (do momentu, aż mięso będzie miękkie).
                                                            1. Następnie wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i kiedy ziemniaki zmiękną wlewamy zakwas, doprawiamy pozostałą ilością majeranku, świeżo startym chrzanem i dalej gotujemy na wolnym ogniu.
                                                              1. Po 10 minutach wyciągamy warzywa oraz mięso i kiełbasę. Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w niewielką kostkę, mięso rozdrabniamy wzdłuż włókien i również kroimy na kawałki, kiełbasę kroimy w półksiężyce.
                                                                1. Na patelni podsmażamy kiełbasę wiejską pokrojoną w kostkę, dodajemy cebulę posiekaną i kiedy się zeszkli dodajemy łyżkę masła oraz mąkę.
                                                                  1. Chwilę smażymy, aż mąka lekko się zarumieni, dodajemy 2 chochelki żurku na patelnie i całą zasmażką doprawiamy zupę.
                                                                    1. Na koniec dodajemy wszystkie pokrojone składniki, gotujemy kolejne 5 minut i serwujemy z łyżką kwaśnej śmietany oraz odrobiną świeżo startego chrzanu.

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana