Rozgrzewający żurek w sam raz na listopadowy obiad

Żurek Grzegorza Zawieruchy
Rozgrzewający żurek w sam raz na listopadowy obiad
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły proste i tanie obiady, które idealnie sprawdzą się na listopadowy obiad. Sprawdź przepis Grzegorza Zawieruchy na rozgrzewający żurek i ciesz się pyszną zupą.

Rozgrzewający żurek - przepis krok po kroku

Składniki na zakwas:

  • 750 ml wody przegotowanej i wystudzonej
  • 9 łyżek mąki żytniej razowej
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 listków laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka czarnego pieprzu (w ziarenkach)

Składniki pozostałe:

  • 2 wędzone kości
  • 400 g łopatki wieprzowej (może również być surowy boczek)
  • 4 białe kiełbasy
  • laska kiełbasy wiejskiej
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • 2 małe cebule
  • 1/2 selera
  • 3 ząbki czosnku
  • por
  • 4 ziemniaki
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka świeżo tartego chrzanu
  • łyżka majeranku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • pieprz i sól
  • zakwas
  • kwaśna śmietana 12% do serwowania

Sposób przygotowania rozgrzewającego żurku

  1. Zakwas najlepiej "nastawić" 5 dni przed przygotowaniem żurku.
  2. Do słoika wlewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy gazą i oplatamy gumką. Odstawiamy w ciemne miejsce. Zakwas należy mieszać codziennie po 1 razie.
  3. Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody i wkładamy kości oraz łopatkę wieprzową. Dodajemy ziele oraz liście laurowe, 1/2 łyżki majeranku i gotujemy ok. 30 minut (w momencie zagotowania dodajemy 2 łyżeczki soli). Po tym czasie dodajemy włoszczyznę, cebulę opaloną na ogniu oraz białą kiełbasę (można ją nakłuć widelcem) i gotujemy kolejne 30–40 minut (do momentu, aż mięso będzie miękkie).
  4. Następnie wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i kiedy ziemniaki zmiękną wlewamy zakwas, doprawiamy pozostałą ilością majeranku, świeżo startym chrzanem i dalej gotujemy na wolnym ogniu.
  5. Po 10 minutach wyciągamy warzywa oraz mięso i kiełbasę. Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w niewielką kostkę, mięso rozdrabniamy wzdłuż włókien i również kroimy na kawałki, kiełbasę kroimy w półksiężyce.
  6. Na patelni podsmażamy kiełbasę wiejską pokrojoną w kostkę, dodajemy cebulę posiekaną i kiedy się zeszkli dodajemy łyżkę masła oraz mąkę.
  7. Chwilę smażymy, aż mąka lekko się zarumieni, dodajemy 2 chochelki żurku na patelnie i całą zasmażką doprawiamy zupę.
  8. Na koniec dodajemy wszystkie pokrojone składniki, gotujemy kolejne 5 minut i serwujemy z łyżką kwaśnej śmietany oraz odrobiną świeżo startego chrzanu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości