Materiał promocyjny

Wielkanocne dania z drobiem z hiszpańskim akcentem w wykonaniu Grzegorza Zawieruchy

IMG_2161
Inspiracje na wielkanocny stół
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował pyszne dania wielkanocne z polskim drobiem. Nie zapominamy też o "marcowo-garncowej" kuchni - tym razem hiszpańskie akcenty. Sprawdź przepisy na drobiowy pasztet wielkanocny, pollo relleno i konfitowaną perliczkę. 

W celu odpowiedniego przygotowania mięsa warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Mięso zachowuje swoje walory smakowe i zdrowotne wtedy, gdy jego obróbka nie trwa za długo i nie odbywa się w zbyt wysokiej temperaturze. Najbardziej polecane metody to: gotowanie, smażenie beztłuszczowe, pieczenie bądź duszenie.

Mięso z polskiego drobiu jest sprężyste, zwarte i lekki wilgotne. Dodatkowo ma delikatną strukturę włókien, co sprawia, że jest nie tylko miękki i łatwy do pogryzienia, ale również lekkostrawny. Dzięki temu sprawdza się również w diecie dla niemowląt od 5. miesiąca życia.

Drobiowy pasztet wielkanocny - przepis krok po kroku

Drobiowy pasztet wielkanocny
Drobiowy pasztet wielkanocny
Drobiowy pasztet wielkanocny
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Wywar - składniki:

  • 5 sztuk udek z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • cebula,
  • mały korzeń selera,
  • mały por,
  • 4 suszone prawdziwki,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 5 gałązek lubczyku.

Do masy pasztetowej:

  • 450 g kaczych wątróbek,
  • kajzerka,
  • jajko,
  • 4 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego.

Sposób przygotowania:

  1. Wieczór wcześniej przed planowanym zrobieniem pasztetu nastawiamy drobiowy wywar. Warzywa (marchewki, pietruszki, seler oraz cebulę) układamy w formie do pieczenia i wkładamy do piekarnika ustawionego na 220 st. C na 15 minut.
  2. Gdy warzywa się zapiekają, do garnka wkładamy udka z kurczaka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, grzyby suszone i zaczynamy gotować. Gdy bulion się zagotuje, ściągamy szumowiny i dodajemy podpieczone warzywa. Następnie dodajemy lubczyk, 2 łyżki soli, kilka ziaren pieprzu i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2h.
  3. Uwaga: bulion nie może się intensywnie gotować, powinien tylko mrugać.
  4. Po ugotowaniu garnek odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.
  5. Na drugi dzień bulion przecedzamy, mięso oddzielamy od kości i wkładamy do miski, dodajemy również marchewki, ½ pietruszki, ½ selera, grzyby oraz ziarna pieprzu z gotowania bulionu. Por, liście laurowe oraz ziele wyrzucamy.
  6. Kajzerkę moczymy w odrobinie bulionu, następnie dobrze odciskamy i dodajemy do miski z mięsem.
  7. Całą zawartość mielimy na maszynce do mięsa na jak najdrobniejszym oczku 2 razy. Do masy dodajemy żółtka, resztę przypraw oraz ubite na sztywno białka jajek. Dokładnie mieszamy.
  8. Masę wkładamy do nasmarowanej masłem formy do pasztetu i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 45 minut.
  9. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyciągamy z formy i serwujemy.

Pollo relleno czyli hiszpańska propozycja "w marcu jak w garncu" na wielkanocny stół - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cały kurczak bez kości,
  • 500 g mielonej piersi z kurczaka,
  • 500 g mielonej polędwicy wieprzowej,
  • 250 g szynki serrano,
  • 35 g bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 20 ml zredukowanego bulionu drobiowego (przepis poniżej),
  • 50 g suszonych brzoskwiń,
  • 50 g rodzynek,
  • 30 ml sherry,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 30 g masła,
  • 200 ml Cava (wino musujące).

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka w całości trybujemy, tzn. pozbawiamy wszystkich kości, uważając, aby nie porozrywać skóry. Takiego kurczaka możemy również zamówić w lokalnym sklepie mięsnym. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
  2. W osobnej misce przygotowujemy farsz do kurczaka. Dodajemy zmieloną pierś z kurczaka oraz polędwicę wieprzową, posiekaną szynkę serrano, bułkę tartą, jajka, zredukowany bulion, posiekane drobno morele oraz rodzynki, sherry, cynamon oraz po pół łyżeczki soli oraz pieprzu.
  3. Farsz dobrze mieszamy na jednolitą masę. Kurczaka faszerujemy powstałą masą, uważając, aby nie rozerwać skóry. Warto zwrócić uwagę, aby farsz wypełnił nogi oraz skrzydła.
  4. Następnie kurczaka szyjemy dokładnie, aby farsz nie wypadał, smarujemy całego masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  5. Układamy w formie do zapiekania natłuszczonej dobrze masłem i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
  6. Po godzinie pieczenia, ściągamy folię aluminiową i podlewamy kurczaka winem musującym (Cava).
  7. Przez resztę czasu kurczaka dopiekamy bez folii aluminiowej, jednak kiedy zacznie się zbyt rumienić, możemy z powrotem go przykryć.
  8. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej kroić go po kilku godzinach od pieczenia, wtedy będziemy mieć pewność, że kurczak się nie rozpadnie.

Konfitowana perliczka - przepis krok po kroku

Konfitowana perliczka
Konfitowana perliczka
Konfitowana perliczka
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 2 perliczki,
  • cebula,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 gałązki świeżego majeranku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 cm świeżego, obranego imbiru,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • łyżeczka czarnego pieprzu,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • łyżka soli,
  • 2 litry tłuszczu z kaczki/oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Perliczkę kroimy na ćwiartki. Do blendera kielichowego wkładamy cebulę, czosnek oraz imbir i mielimy do konsystencji puree.
  2. Następnie perliczkę wkładamy do miski, dodajemy puree z cebuli oraz pozostałe przyprawy i dobrze nacieramy mięso.
  3. Odkładamy na 12 h do zamarynowania. Po tym czasie perliczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy roztopionym kaczym tłuszczem tak, aby całe mięso było przykryte i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na ok. 2.5 – 3h.
  4. Uwaga: perliczkę możemy również konfitować na kuchence. Do tego należy użyć garnka z grubym dnem, ułożyć w nim perliczkę, zalać tłuszczem i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 2.5h.
  5. Serwujemy z puree z ziemniaków i gęstym sosem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości