Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek wielkanocny
GettyImages-1213186867
Źródło: iStockphoto
Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych w Polsce są typowe dla tego okresu, tradycyjne potrawy. A wśród nich dwie zupy, które pojawiają się na stołach w zależności od regionalnych czy rodzinnych przyzwyczajeń. Żurek i barszcz biały - czym właściwie się różnią?

Żurek i barszcz biały - różnice

Po pierwsze - rodzaj użytej mąki, od której bardzo wiele zależy m.in. gęstość i intensywność smaku. Do żurku potrzebna jest mąka żytnia, a właściwie powstały na jej bazie zakwas. Z kolei do barszczu używa się mąki pszennej. W efekcie żurek jest bardziej wyrazisty, lekko kwaśny w smaku. Barszcz biały z kolei jest nieco delikatniejszy, lżejszy, a na jego smak wpływa również obecność śmietany. Są też takie wersje barszczu, w których w ogóle nie dodaje się mąki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanoc

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
 Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta
Upiększamy dom na święta
Wielkanocne przysmaki
Wielkanocne przysmaki
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Wyjątkowy zając wielkanocny
Wyjątkowy zając wielkanocny
Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Przepisy na dania z kiełbasą

Po drugie - wywar i dodatki. Sam wywar do tych zup również często się różni. Ten na żurek zwykle zawiera więcej mięsa, kiełbasy, co powoduje, że jest ciemniejszy i bardziej kaloryczny. Wywar na barszcz biały najczęściej ma formę bulionu, który zawiera wiele warzyw. Jeśli chodzi o dodatki do gotowej już wielkanocnej zupy, bardzo często jest analogicznie, ale tak naprawdę dużo zależy od osobistych preferencji.

Barszcz biały, żurek, zakwas - przepisy i porady

Nasza kuchnia pełna jest wszelkich przepisów i wskazówek, w tym również tych wielkanocnych. Poniżej kilka wybranych, które z pewnością pomogą w przygotowaniu pysznej wielkanocnej zupy.

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana