Żurek i barszcz biały - różnice
Po pierwsze - rodzaj użytej mąki, od której bardzo wiele zależy m.in. gęstość i intensywność smaku. Do żurku potrzebna jest mąka żytnia, a właściwie powstały na jej bazie zakwas. Z kolei do barszczu używa się mąki pszennej. W efekcie żurek jest bardziej wyrazisty, lekko kwaśny w smaku. Barszcz biały z kolei jest nieco delikatniejszy, lżejszy, a na jego smak wpływa również obecność śmietany. Są też takie wersje barszczu, w których w ogóle nie dodaje się mąki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wielkanoc
Po drugie - wywar i dodatki. Sam wywar do tych zup również często się różni. Ten na żurek zwykle zawiera więcej mięsa, kiełbasy, co powoduje, że jest ciemniejszy i bardziej kaloryczny. Wywar na barszcz biały najczęściej ma formę bulionu, który zawiera wiele warzyw. Jeśli chodzi o dodatki do gotowej już wielkanocnej zupy, bardzo często jest analogicznie, ale tak naprawdę dużo zależy od osobistych preferencji.
Barszcz biały, żurek, zakwas - przepisy i porady
Nasza kuchnia pełna jest wszelkich przepisów i wskazówek, w tym również tych wielkanocnych. Poniżej kilka wybranych, które z pewnością pomogą w przygotowaniu pysznej wielkanocnej zupy.
- Przepisy na najlepszy żurek z jajkiem i barszcz biały
- Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana
- Jak zrobić zakwas na żurek i barszcz biały?
- To najczęstszy błąd w podawaniu żurku. O jakich zasadach etykiety zapominamy przy wielkanocnym stole?
- Jak sprawdzić, czy zakwas na żurek się zepsuł? Zwróć uwagę na te dwa czynniki
- Żurek doskonały – o czym należy pamiętać, aby wielkanocna zupa była przepyszna?
- Żurek Magdy Gessler. Oto przepis na pyszną, wielkanocną zupę
- Żurek pasteryzowany w słoikach z przepisu Sylwii Garskiej
- Jak podać żurek w chlebie? Poznaj sprawdzone sposoby
- Mikołaj Rey odkrywa tajemnice tradycyjnego żurku z różnych regionów Polski
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto