Czas na figi. Wyjątkowe przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Figi mają mnóstwo wartości odżywczych i zastosowań zdrowotnych. Zawierają dużo magnezu i wapnia, pomagają w przypadku problemów z osteoporozą, są dobre na stres. Właśnie zaczyna się na nie sezon. Najpopularniejsze w polskiej kuchni są te suszone, które dodaje się do deserów, dżemów, musów. Można je także jadać na surowo razem ze skórką. Wspaniale komponują się z wytrawnymi daniami, słonymi serami, wędlinami. Najlepiej łączyć je z drobiem, przygotowując np. tajine z kurczaka lub kaczkę.

Stek z tuńczyka w sosie figowym z sałatką z rukoli i porzeczkami

Składniki na stek z tuńczyka w sosie figowym z sałatką z rukoli i porzeczkami:

  • 2 steki z tuńczyka
    • 15 świeżych fig
      • 2 szalotki
        • szklanka wina
          • 1 łyżka miodu
            • 2 goździki
              • 1 łyżka octu balsamicznego
                • sól, pieprz
                  • 3 łyżka masła
                    • Składniki sałatki:
                      • opakowanie rukoli
                        • garść czerwonych porzeczek
                          • 200 g pomidorków cherry
                            • 10 czarnych oliwek
                              • 10 suszonych pomidorów
                                • orzeszki piniowe
                                  • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                    • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                      • 1 łyżeczka miodu
                                        • 2 łyżki octu balsamicznego

                                          Sposób przygotowania steku z tuńczyka w sosie figowym z sałatką z rukoli i porzeczkami:

                                          Tuńczyku umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dodaj sól oraz pieprz i wstaw do piekarnika na opcję grill na 15 minut ustawiając temperaturę na 200 stopni lub grilluj na patelni grillowej tak, by był chrupiący z zewnątrz i lekko różowy wewnątrz. Przygotuj sos figowy. W rondelku rozgrzej masło i dodaj posiekaną szalotkę. Dodaj goździki i figi pokrojone na połówki - odetnij im tylko ogonki. Duś z dodatkiem wina ok 15 min. Dodaj miód i ocet balsamiczny. Redukując sos dodawaj masło. Sos powinien zgęstnieć, a figi stać się płynne. Gdy tuńczyk będzie gotowy podawaj polany sosem i posypany świeżo mielonym pieprzem. Przygotuj jeszcze sałatkę: rukolę przełóż na półmisek. Dodaj porzeczki, przekrojone na połówki pomidorki cherry oraz oliwki czarne. Dodaj suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Całość posyp orzechami piniowymi. Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, musztardę i miód - wymieszaj i połącz z sałatką.

                                          Tarta z białą czekoladą, granatem i figami

                                          Składniki na tartę z białą czekoladą, granatem i figami:

                                          Ciasto kruche:

                                          • 250 g mąki pszennej
                                            • 150 g masła zimnego
                                              • szczypta soli
                                                • szczypta cynamonu
                                                  • szczypta kardamonu
                                                    • 1 jajko
                                                      • dodatkowo masło do wysmarowania formy i bułka tarta

                                                        Nadzienie:

                                                        • 400 g białej czekolady
                                                          • 300 ml śmietany homogenizowanej 36%
                                                            • 10 fig
                                                              • ziarenka z połówki granata
                                                                • 20 orzechów pekan

                                                                  Sposób przygotowania tarty z białą czekoladą, granatem i figami:

                                                                  Składniki na ciasto zagnieć w misce. Gdy ciasto będzie gładkie i utworzy zbitą masę wstaw je w folii spożywczej do lodówki na 30 minut. Następnie formę do tarty wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź. W tym czasie zmiel czekoladę na pył. W rondelku podgrzej śmietanę i gdy zacznie się gotować wyłącz źródło ciepła i dodaj czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia na 15 minut. Następnie przelej masę do formy. udekoruj granatem i figami i orzechami i wstaw do lodówki na 4 godziny aż masa stężeje.

                                                                  Pieczona feta z figami na dzikim ryżu

                                                                  Składniki na pieczoną fetę z figami na dzikim ryżu:

                                                                  • 1 kostka oryginalnej greckiej fety
                                                                    • 6 fig
                                                                      • 1 łyżka miodu
                                                                        • 2 łyżki płatków migdałowych
                                                                          • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                            • świeże oregano
                                                                              • 2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu czarnego
                                                                                • 3 łyżki łuskanych pistacji
                                                                                  • 3 łyżki świeżych jagód
                                                                                    • 2 łyżki ziarenek granata
                                                                                      • 3 łyżki kaparów
                                                                                        • garść rukoli
                                                                                          • garść orzechów włoskich
                                                                                            • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                                                                              • sól, pieprz

                                                                                                Sposób przygotowania pieczonej fety z figami na dzikim ryżu:

                                                                                                Fetę umieść w naczyniu żaroodpornym. Polej miodem i obłóż płatkami migdałowymi. Na górze ułóż figi pokrojone na mniejsze kawałki. Wstaw do piekarnika na 15 minut na 180 stopni. Możesz dodatkowo skropić oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem. Czarny ryż dziki wyłóż na półmisek, dodaj pistacje, jagody, granat, kapary, rukolę i orzechy włoskie. Przełóż na środek pieczoną fetę, udekoruj oregano i dodaj kleksy musztardy francuskiej.

                                                                                                Ekspresowe ciasto francuskie z kozim serem, szynką parmeńską, figami, świeżym tymiankiem i lawendą

                                                                                                Składniki na ekspresowe ciasto francuskie z kozim serem, szynką parmeńską, figami, świeżym tymiankiem i lawendą:

                                                                                                • 1 opakowanie ciasta francuskiego
                                                                                                  • 300 ml śmietany
                                                                                                    • 6 jajek
                                                                                                      • świeży tymianek
                                                                                                        • 100 g koziego sera
                                                                                                          • opakowanie szynki parmeńskiej
                                                                                                            • 1 duża czerwona cebula
                                                                                                              • 1 łyżka masła
                                                                                                                • 8 fig
                                                                                                                  • 1 łyżka suszonej żurawiny namoczonej w zimnej wodzie
                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                      • 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
                                                                                                                        • kilka gałązek świeżej lawendy

                                                                                                                          Sposób przygotowania ekspresowego ciasta francuskiego z kozim serem, szynką parmeńską, figami, świeżym tymiankiem i lawendą:

                                                                                                                          Cebulę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na łyżce masła. Naczynie do tarty wysmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Podziurkuj je widelcem Jajka zmiksuj ze śmietaną, dodaj odsączoną żurawinę i oliwki. Na dno naczynia z ciastem francuskim wyłóż cebulę i dodaj połowę masy jajecznej. Następnie dodaj figi przekrojone na ćwiartki i szynkę parmeńską i dodaj resztę masy jajecznej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut aż masa zgęstnieje. Na koniec udekoruj świeżym tymiankiem i lawendą.

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości