Polędwica z dorsza gotowana na parze z warzywami i dressingiem cytrusowym
Składniki na polędwicę z dorsza na parze:
- Oliwa z oliwek x 250 ml
- Sok z 3 cytryn
- Miód płynny x 1 duża łyżka
- Mięta x 1 mały pęczek
- Skórka z cytrusów (pomarańcz, grejpfrut)
W misce wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym, miodem i posiekaną miętą. Dodaj tartą skórkę z cytrusów i dopraw do smaku szczyptą soli.
- Polędwica z dorsza x 1 kg
- Sól w płatkach
- Cytryna x 5 szt.
Polędwicę z dorsza posyp solą i zetrzyj na nią skórkę z cytryny.
- Brokuł x 2 szt.
- Zielony groszek x 0,5 kg
- Groszek cukrowy x 0,2 kg
- Cukinia zielona x 2 szt.
- Pomarańcza, grejpfrut, limonka po 2 szt.
- Mięta x 1 duży pęczek
- Oliwa z oliwek
Jak przyrządzić polędwicę z dorsza na parze:
Na naczynie do gotowania na parze ułóż kawałki brokułów, groszek zielony i cukrowy, kawałki cukinii i cząstki cytrusów. Na koniec dodaj kawałki dorsza, liście świeżej mięty i całość skrop oliwą z oliwek. Na naczynie nałóż pokrywkę i wstaw do piekarnika. Piecz na parze w piekarniku około 15 minut i sprawdź, czy ryba już jest gotowa a warzywa miękkie. Wyjmij naczynie z piekarnika, przełóż rybę na talerz i polej całość wcześniej przygotowaną oliwą cytrusową.
Rybne curry z mlekiem kokosowym
Składniki na rybne curry:
- Olej do smażenia
- Cebula biała x 3 szt.
- Świeży imbir x 100g
- Czosnek x 6 ząbków
- Pasta krewetkowa x 2 duże łyżki
- Czerwone chili x 1 szt.
- Trawa cytrynowa x 2 szt.
- Curry w proszku x 2 łyżki
- Cukier brązowy x 2 łyżki
- Kolendra świeża x 1 pęczek
- Mleko kokosowe x 1 l
Jak przyrządzić rybne curry
W garnku podgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i duś pod przykryciem kilka minut, aż zmięknie. Następnie dodaj do niej posiekany świeży imbir, czosnek, pastę krewetkową, czerwone chili i trawę cytrynową. Wszystkie składniki smaż na małym ogniu ze sobą przez kilka minut, następnie dodaj do środka curry w proszku i brązowy cukier, mieszając co jakiś czas czekaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Wtedy dodaj jeszcze do garnka posiekane łodygi kolendry i mleko kokosowe. Całość zagotuj.
- Filet łososia x 0,3 kg
- Polędwica z dorsza x 0,3 kg
- Filet dorady x 0,3 kg
- Krewetki x 0,2 kg
- Małże x 0,2 kg
Do gotującego się curry dodaj kawałki ryb (łosoś, dorsz, filet dorady) i owoce morza (krewetki i małże). Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu około 7-8 minut, aż krewetki będą miały różowy kolor, a ryba będzie ugotowana.
- Sezam x 100g
- Limonka x 4 szt.
Na koniec dodaj do smaku liście kolendry, prażony sezam i kawałki pociętej limonki.
Warzywny makaron z krewetkami, serem owczym i pomidorkami
Składniki na warzywny makaron z krewetkami
- Korzeń selera x 2 szt.
- Marchew x 3 szt.
- Pietruszka x 2 szt.
- Por x 1 szt.
Warzywa korzenne (seler, marchew, pietruszka, por) potnij za pomocą krajalnicy z cienkie paski.
- Olej do smażenia
- Czosnek w ząbkach x 3 szt.
- Gałązka rozmarynu
- Ser owczy x 200g
- Chili czerwone x 1 szt.
- Krewetki 16/20 x 10 szt.
- Bulion x 0,5 l
- Oliwa z oliwek x 50 ml
- Natka pietruszki x 1 pęczek
- Limonka, cytryna po 2 szt.
Jak przyrządzić warzywny makaron z krewetkami:
Na patelni rozgrzej olej z ząbkami czosnku, chili i gałązką rozmarynu, następnie dodaj krewetki i owczy ser pokrojony w kostkę. Smaż z każdej strony, aż krewetki będą różowe, dopraw solą i zdejmij krewetki na papierowy ręcznik. Na patelnię dodaj wcześniej przygotowane pocięte warzywa, smaż, aż lekko zmiękną i podlej bulionem. Dodaj oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki i za pomocą łyżki ułóż na talerzu porcje „warzywnego makaronu”. Na górę ułóż wcześniej podsmażone krewetki i udekoruj kawałki cytrusów i świeżych ziół.
Zobacz także:
- Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby
- Ziemniaczana kuchnia Katarzyny i Zofii Pilitowskich
- Krewetki, ośmiornica i tarta z owocami. Przepisy Justyny i Antka Smykiewiczów
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma