Gotowanie na parze według przepisów Sebastiana Olmy

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma
Dania przygotowane na parze są zdrowe i smaczne. W naszej kuchni Sebastian Olma przygotowuje polędwicę z dorsza z warzywami, rybne curry i warzywny makaron z krewetkami. Sprawdź wyjątkowe przepisy.

Polędwica z dorsza gotowana na parze z warzywami i dressingiem cytrusowym

Składniki na polędwicę z dorsza na parze:

  • Oliwa z oliwek x 250 ml
  • Sok z 3 cytryn
  • Miód płynny x 1 duża łyżka
  • Mięta x 1 mały pęczek
  • Skórka z cytrusów (pomarańcz, grejpfrut)

W misce wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym, miodem i posiekaną miętą. Dodaj tartą skórkę z cytrusów i dopraw do smaku szczyptą soli.

  • Polędwica z dorsza x 1 kg
  • Sól w płatkach
  • Cytryna x 5 szt.

Polędwicę z dorsza posyp solą i zetrzyj na nią skórkę z cytryny.

  • Brokuł x 2 szt.
  • Zielony groszek x 0,5 kg
  • Groszek cukrowy x 0,2 kg
  • Cukinia zielona x 2 szt.
  • Pomarańcza, grejpfrut, limonka po 2 szt.
  • Mięta x 1 duży pęczek
  • Oliwa z oliwek

Jak przyrządzić polędwicę z dorsza na parze:

Na naczynie do gotowania na parze ułóż kawałki brokułów, groszek zielony i cukrowy, kawałki cukinii i cząstki cytrusów. Na koniec dodaj kawałki dorsza, liście świeżej mięty i całość skrop oliwą z oliwek. Na naczynie nałóż pokrywkę i wstaw do piekarnika. Piecz na parze w piekarniku około 15 minut i sprawdź, czy ryba już jest gotowa a warzywa miękkie. Wyjmij naczynie z piekarnika, przełóż rybę na talerz i polej całość wcześniej przygotowaną oliwą cytrusową.

Rybne curry z mlekiem kokosowym

Składniki na rybne curry:

  • Olej do smażenia
  • Cebula biała x 3 szt.
  • Świeży imbir x 100g
  • Czosnek x 6 ząbków
  • Pasta krewetkowa x 2 duże łyżki
  • Czerwone chili x 1 szt.
  • Trawa cytrynowa x 2 szt.
  • Curry w proszku x 2 łyżki
  • Cukier brązowy x 2 łyżki
  • Kolendra świeża x 1 pęczek
  • Mleko kokosowe x 1 l

Jak przyrządzić rybne curry

W garnku podgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i duś pod przykryciem kilka minut, aż zmięknie. Następnie dodaj do niej posiekany świeży imbir, czosnek, pastę krewetkową, czerwone chili i trawę cytrynową. Wszystkie składniki smaż na małym ogniu ze sobą przez kilka minut, następnie dodaj do środka curry w proszku i brązowy cukier, mieszając co jakiś czas czekaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Wtedy dodaj jeszcze do garnka posiekane łodygi kolendry i mleko kokosowe. Całość zagotuj.

  • Filet łososia x 0,3 kg
  • Polędwica z dorsza x 0,3 kg
  • Filet dorady x 0,3 kg
  • Krewetki x 0,2 kg
  • Małże x 0,2 kg

Do gotującego się curry dodaj kawałki ryb (łosoś, dorsz, filet dorady) i owoce morza (krewetki i małże). Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu około 7-8 minut, aż krewetki będą miały różowy kolor, a ryba będzie ugotowana.

  • Sezam x 100g
  • Limonka x 4 szt.

Na koniec dodaj do smaku liście kolendry, prażony sezam i kawałki pociętej limonki.

Warzywny makaron z krewetkami, serem owczym i pomidorkami

Składniki na warzywny makaron z krewetkami

  • Korzeń selera x 2 szt.
  • Marchew x 3 szt.
  • Pietruszka x 2 szt.
  • Por x 1 szt.

Warzywa korzenne (seler, marchew, pietruszka, por) potnij za pomocą krajalnicy z cienkie paski.

  • Olej do smażenia
  • Czosnek w ząbkach x 3 szt.
  • Gałązka rozmarynu
  • Ser owczy x 200g
  • Chili czerwone x 1 szt.
  • Krewetki 16/20 x 10 szt.
  • Bulion x 0,5 l
  • Oliwa z oliwek x 50 ml
  • Natka pietruszki x 1 pęczek
  • Limonka, cytryna po 2 szt.

Jak przyrządzić warzywny makaron z krewetkami:

Na patelni rozgrzej olej z ząbkami czosnku, chili i gałązką rozmarynu, następnie dodaj krewetki i owczy ser pokrojony w kostkę. Smaż z każdej strony, aż krewetki będą różowe, dopraw solą i zdejmij krewetki na papierowy ręcznik. Na patelnię dodaj wcześniej przygotowane pocięte warzywa, smaż, aż lekko zmiękną i podlej bulionem. Dodaj oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki i za pomocą łyżki ułóż na talerzu porcje „warzywnego makaronu”. Na górę ułóż wcześniej podsmażone krewetki i udekoruj kawałki cytrusów i świeżych ziół.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości