Jak zrobić domek z piernika?
Bartek Boratyn polecił najpierw przygotować siedem elementów domku z ciasta piernikowego. Elementy wycinamy za pomocą szablonów. Po wykrojeniu surowego ciasta pieczemy ściany w temperaturze 170 stopni przez 5 do 10 minut.
Składamy za pomocą jadalnego kleju. - Ja nazywam to lukrem królewskim, ponieważ ten lukier się ubija. Bierzemy robot kuchenny albo mikser i ubijamy. (...) To jest bardzo, bardzo gęste. (...) Powiem jeszcze o proporcjach, jedno białko i 200 gramów cukru pudru, to jest bardzo ważne - wyjaśnił cukiernik. To wystarcza na jeden domek.
Składanie domku z piernika
Następnie należy na krawędzie podstawy rozprowadzać lukier i przyklejać kolejne ściany. Kolejne elementy można dopasowywać dopóki jadalny klej jest jeszcze lepki. - Bardzo fajna praca, dla dorosłych, dla dzieci, można się świetnie przy tym bawić. Lukier możemy oczywiście barwić na jaki chcemy kolor, możemy dodać odrobinę barwnika. Najlepiej użyć do tego barwnika proszkowego, dostępnego w dyskontach - tłumaczył Boratyn.
Nie należy się przejmować ubytkami, ponieważ możemy je uzupełnić lukrem albo jadalnymi ozdobami, które przykleimy np. do dachu. - Im tego lukru damy więcej, tym ładniej to będzie wyglądać - podsumował cukiernik.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kulturalna odsłona Torunia. "Większość najciekawszych rzeczy skumulowanych jest na starówce"
- Tworzą jadalne dzieła sztuki. "Dostałyśmy przepis od mojej babci z przedwojennej książki"
- Przepis na domowy lukier z odrobiną rumu
Autor: Daria Pacańska
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News