Folia, papier śniadaniowy czy bułka tarta? Sprawdź, czym możesz zastąpić papier do pieczenia 

Kobieta w kuchni, z papierem do pieczenia w rękach
Folia, papier śniadaniowy czy bułka tarta? Sprawdź, czym możesz zastąpić papier do pieczenia
Źródło: nicoletaionescu/GettyImages
Ciasto już przygotowane, chcesz wlać je do foremki i włożyć do piekarnika, ale okazuje się, że papier do pieczenia się skończył? Sprawdź, czym można go zastąpić w kuchni i w jakich przepisach stosować dany zamiennik bez konsekwencji dla struktury czy smaku potrawy.

Domowe wypieki i papier do pieczenia to połączenie na pierwszy rzut oka nierozerwalne. Zazwyczaj staramy się mieć go pod ręką, czasami jednak okazuje się, że właśnie się skończył, a nie ma możliwości, żeby kupić kolejne opakowanie. Co zrobić w takiej sytuacji? Sprawdź, czym i jak zastąpić papier do pieczenia. Nie wszystkie zamienniki są równie uniwersalne, skorzystaj więc z poniższych porad i wybierz coś, co będzie dopasowane do potrzeb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20241129_Gadzety_REP
Przydatne gadżety dla każdego
Źródło: Dzień Dobry TVN

Czym zastąpić papier do pieczenia? Najlepsze, sprawdzone zamienniki

Oto najbardziej skuteczne zamienniki papieru do pieczenia:

  • Papier śniadaniowy - to jeden z łatwo dostępnych zamienników, który znajdzie się w niemal każdej szufladzie kuchennej. Wystarczy wyciągnąć jeden arkusz papieru lub wyciąć z niego potrzebny kształt. Jednak ze względu na to, że nie ma on takich właściwości jak papier do pieczenia, przed przełożeniem ciasta do wyłożonej formy lub blachy warto posmarować ją cienką warstwą tłuszczu (najlepiej masłem lub margaryną). Jeśli został wykorzystany pergamin pokryty woskową powłoką, można zrezygnować z rozsmarowywania na nim tłuszczu.
  • Folia aluminiowa - także może zastąpić papier do pieczenia. Jest ona znana ze swoich właściwości nagrzewających. Długo utrzymuje ciepło, świetnie więc sprawdzi się jako zamiennik papieru do pieczenia wypieków. Nie można jej jednak stosować w przypadku ciasta, które ma bardzo mokrą konsystencję. Zbyt lepka i wodnista struktura sprawi, że podczas pieczenia ciasto przyklei się do folii aluminiowej.
  • Bułka tarta - to tradycyjny i znany od lat zamiennik papieru do pieczenia. Można stosować ją niezależnie od rodzaju wypieku (jest odpowiednia zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań) i bez względu na to, czy ciasto będzie pieczone w foremkach, czy na blaszce. Dowolną formę należy wcześniej jedynie wysmarować masłem lub margaryną, a następnie posypać bułką tartą. Jej warstwa nie powinna być zbyt gruba, warto jednak zadbać o to, aby pokrywała całą powierzchnię wewnątrz formy. Dzięki bułce tartej ciasto nie przykleja się do blaszki, a po upieczeniu można je szybko z niej wyjąć.

Niekonwencjonalne zamienniki papieru do pieczenia

Papier do pieczenia ma też kilka niekonwencjonalnych zamienników. Są to:

  • Opakowania po tłuszczach - Takie rozwiązanie jest nie tylko niezwykle skuteczne, lecz również ekologiczne. Da się wykorzystać papier więcej niż jeden raz (co nie jest możliwe w przypadku papieru do pieczenia, który szybko staje się suchy, łamie się i łatwo przypala). Idealnym przykładem materiału wielokrotnego użytku, którym można zastąpić papier do pieczenia, są właśnie opakowania po tłuszczach. Przygotowując ciasto, często wykorzystuje się co najmniej jedną kostkę masła lub margaryny. Opakowanie po produkcie może zostać użyte do wyłożenia wnętrza foremki lub spodu blachy.
  • Silikonowe foremki i maty do pieczenia - Jeśli jesteś osobą, która często piecze ciasta i ciasteczka, możesz zainwestować w trwalsze zamienniki. Oczywiście, nie jest to coś, co znajdziesz pod ręką akurat wtedy, kiedy zabraknie papieru do pieczenia. Jeśli jednak już wcześniej zaopatrzysz się w silikonowe foremki i maty do pieczenia, podobny problem już więcej się nie pojawi. Silikon to materiał, który świetnie nadaje się do stosowania w piekarniku. Dobrze znosi wysokie temperatury, nie przypala się i nie zmienia swojego kształtu. Używając wykonanych z niego mat czy foremek, nie musisz rozsmarowywać dodatkowej warstwy tłuszczu na ich powierzchni – gotowy wypiek z łatwością się od nich odklei. Silikonowe maty i foremki (chętnie stosowane np. przy pieczeniu babeczek) występują w wielu kolorach i rozmiarach, dlatego z łatwością można znaleźć coś, co nie tylko ładne się prezentuje, lecz także jest praktyczne. Warto zaopatrzyć się w kilka mat różnej wielkości, które będą pasować do wszelkich blach czy form do pieczenia.
  • Tłuszcz - margaryna, masło, olej: Jeśli pod ręką nie masz żadnego zamiennika papieru do pieczenia, który zapobiegnie przyklejaniu się ciasta, spróbuj użyć samego masła czy oleju i wysmarować nim brzegi oraz spód formy. Możesz użyć w tym celu dowolnego rodzaju tłuszczu, najlepiej masła lub margaryny, jednak równie dobrze powinien sprawdzić się rozsmarowany pędzelkiem olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Aby zwykły tłuszcz z powodzeniem zastąpił papier do pieczenia, należy pamiętać o jego pewnych właściwościach, m.in. o szybkim i silniejszym nagrzewaniu się niż pieczona masa, co może doprowadzić do przypalania się jej spodu. Powinno się stosować ten zamiennik jedynie w sytuacjach bez wyjścia, najlepiej jedynie do wypieków, które nie wymagają zbyt długiego pieczenia.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości