Materiał promocyjny

Świętuj z nami Światowy Dzień Makaronu. Możesz gotować w domu tak, jak w restauracji

Świętuj z nami Światowy Dzień Makaronu. Możesz gotować w domu tak, jak w restauracji
Makarony w kuchni Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowane zostały przepisy na makaron z pysznymi dodatkami. Jeśli chcesz gotować w domu tak, jak w restauracji, zapoznaj się z recepturami Andrzeja Polana. Te pyszne i pomysłowe dania nigdy ci się nie znudzą.

Kucharz przyrządził w naszej kuchni jesienny makaron z dynią i pomidorkami, makaron z szynką, grzybami i sosem serowym, a także kurczaka w sosie orzechowym z makaronem. Jeśli więc szukasz szybkich i prostych dań z makaronem, które sprawdzą się nie tylko na rodzinny obiad, ale też mnóstwo innych okazji, zachęcamy do zapoznania się z przepisami.

Jesienny makaron z dynią i pomidorkami w kremowym sosie

Jesienny makaron z dynią i pomidorkami w kremowym sosie
Jesienny makaron z dynią i pomidorkami w kremowym sosie
Jesienny makaron z dynią i pomidorkami w kremowym sosie
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 200 g dyni piżmowej,
  • 10 pomidorków daktylowych,
  • 200 g makaronu spaghetti Lubella,
  • cebula,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 250 ml śmietanki 36%,
  • 100 g mascarpone,
  • 100 g orzechów pistacjowych,
  • sól, pieprz czarny, kardamon, cynamon, imbir,
  • sok z cytryny,
  • papryczka chili,
  • szałwia świeża,
  • kiełki słonecznika.

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę i marynujemy w soku z cytryny, wymieszanym z kardamonem, cynamonem, imbirem, solą i pieprzem. Czas marynowana - do godziny. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Pomidorki przesmażamy na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia, aż skórka pęknie. Na oleju przesmażamy cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Kiedy tylko cebula nam się delikatnie podrumieni, dodajemy marynowaną dynię i pokrojoną papryczkę chili, a także świeżą szałwię.

Smażymy przez kilka minut, a następnie dodajemy śmietankę 36%, odparowujemy i dodajemy mascarpone. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz. Dekorujemy pomidorkami smażonymi i kiełkami słonecznika, posypujemy orzechami pistacjowymi. 

Makaron pióra z szynką, grzybami i sosem serowym

Składniki:

  • 200 g makaronu pióra Lubella,
  • cebula,
  • szczypiorek,
  • kilka leśnych grzybów (dowolnych),
  • 250 ml śmietanki 36%,
  • 100 g serka topionego śmietankowego,
  • 100 g szynki dojrzewającej,
  • natka pietruszki,
  • rozmaryn,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, kminek mielony.
Makaron pióra z szynką, grzybami i sosem serowym
Makaron pióra z szynką, grzybami i sosem serowym
Makaron pióra z szynką, grzybami i sosem serowym
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, z dodatkiem soli i cukru. Kiedy tylko cebula nam się delikatnie skarmelizuje, dodajemy pokrojoną w paski szynkę dojrzewającą i po chwili grzyby leśne. Smażymy, doprawiamy gałką muszkatołową, kminkiem, solą i czarnym pieprzem, a potem dodajemy śmietankę 36%. Po lekkim odparowaniu, dodajemy jeszcze serek topiony. Do powstałego sosu dodajemy ugotowany zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaron oraz natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i podajemy w głębokim talerzu. Do dekoracji przygotowujemy chips chrupiący z szynki, piekąc ją w piekarniku lub podsmażając na patelni. 

Kurczak w sosie orzechowym z makaronem

Składniki:

  • 1 350 g wody,
  • 25 g oleju rzepakowego,
  • łyżka soli,
  • 300 g udźca z kurczaka b/s b/k,
  • 2 marchewki,
  • brokuł,
  • 300 g makronu muszelki Lubella,
  • 100 g masła orzechowego,
  • szczypta cukru,
  • sos sojowy,
  • olej sezamowy,
  • sól, czarny pieprz,
  • orzeszki ziemne solone,
  • kiełki słonecznika,
  • szczypiorek,
  • tymianek.

Przygotowanie:

Szczegółowy przepis znajduje się na platformie cookidoo.

Do zrobienia powyższych dań kucharz wykorzystał urządzenie Thermomix®.

Przepis na kurczaka w sosie orzechowym (i wiele, wiele więcej ekscytujących receptur) znajdziesz na platformie cookidoo. Jest to platforma z przepisami dostosowanymi do urządzenia Thermomix®. Zapisane są one w sposób umożliwiający gotowanie zgodnie z ustawieniami na urządzeniu. Wyświetlając wskazówki przygotowania przepisu na ekranie, urządzenie prowadzi użytkownika przez proces gotowania krok po kroku. Przepisy zostały przygotowane przez specjalistki ds. rozwoju przepisów kulinarnych Thermomix®, zgodnie z zasadami jakości Vorwerk. Firma, w przypadku gotowania krok po kroku w urządzeniu Thermomix®, gwarantuje wspaniałe i powtarzalne efekty gotowania.

Marki Lubella i Thermomix® stworzyły wspólnie specjalną kolekcję przepisów na pyszne dania, jak z restauracji, z makaronem w roli głównej. Łatwo i szybko można je przygotować samodzielnie, w domu. Kolekcja dostępna na stronie - https://cookidoo.pl/collection/pl/p/col500499

Informacje dotyczące makaronów Lubella, które zostały wykorzystane w prezentowanych przepisach, znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/marki/Lubella.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości