Najlepsza i najświeższa kawa jest zaraz po wypaleniu. To dlatego większość smakoszy tego trunku szuka lokalnych palarni, w których może dostać najświeższe ziarna. Te, pełnię swoich właściwości - aromatu i smaku, utrzymują około 3-4 tygodni od czasu ich przetworzenia. Warunkiem są jednak właściwe warunki przechowywania. Kawa mielona jeszcze szybciej traci swoje wartości, stąd zachowanie jej atutów jest trudniejsze.
Przechowywanie kawy - najczęściej popełniane błędy
Jednym z najczęściej popełnianych błędów, przez który kawa traci na jakości jest trzymanie jej w niewłaściwych warunkach.
Kawy nie powinno się przetrzymywać w słoiku - jest ona bowiem narażona na promienie światła słonecznego, które wpływają na jej smak. Także chowanie do lodówki i trzymanie nasion w niskich temperaturach obniży jej walory.
Kolejnym wrogiem jest wilgoć. Ta pojawia się w zbyt szczelnie zamkniętych pojemnikach, jeśli wystąpi różnica temperatur. W efekcie może pojawić się pleśń.
Nasiona nie powinny być też trzymane w otwartych pojemnikach. Zawarte w kawie substancje mogą rozkładać się pod wpływem swobodnego dostępu tlenu. W efekcie szybko zwietrzeje. Jak zatem przechowywać kawę, aby była najlepsza?
Jak przechowywać kawę, aby nie traciła mocy ani aromatu?
Najlepiej, aby kawa była przechowywana w oryginalnym opakowaniu lub szczelnym pojemniku (o ile nie ma szans na duże wahnięcia temperatur). Żeby zapobiec wilgoci, można do szafki, gdzie będziemy trzymać ziarna wstawić specjalny odwilżacz lub włożyć kawałek ręcznika papierowego do pojemnika z ziarnami. Najlepsze będą jednak opakowania z jednostronnym wentylem. Ten pozwala na wydostanie się tlenu z wewnątrz, ale nie umożliwia jego napływu do środka.
Ze względu na to, że kawa nie może stać w nasłonecznionym miejscu, dobrze ją trzymać w ciemnym pomieszczeniu lub szafce.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pomysły na obiad z fasolką szparagową. Co można z niej przyrządzić?
- Co zrobić, żeby fasola była miękka i kremowa? Sprawdź patent na to, żeby się szybko ugotowała
- Awokado okazało się zbyt twarde i niedojrzałe? Sprawdź, co możesz zrobić
Autor: Teofila Siewko
Źródło: gorillacoffee.pl/przyjacielekawy.pl
Źródło zdjęcia głównego: OlegKov/Getty Images