- 4 września 2024 r. w Warszawie otworzyło się muzeum Fabryka Czekolady E. Wedel
- To niezwykłe miejsce łączy wszystko, co najlepsze - bogatą historię, wyjątkowe aromaty i niezwykły smak najwyższej jakości czekolady
- Jakie atrakcje zastaną w muzeum jego zwiedzający?
Fabryka Czekolady E. Wedel - muzeum, które łączy wiedzę z doświadczeniem
- To już rok, odkąd otworzyło się muzeum Fabryka Czekolady E. Wedel. 350 tys. osób, które nas odwiedziło, wyszło stąd najedzone czekoladą, uśmiechnięte, ale też z dobrymi wspomnieniami - podkreślił w rozmowie z Dzień Dobry TVN dyrektor Fabryki Czekolady E. Wedel, Robert Zydel.
Miejsce to pozwala odwiedzającym doświadczać wielu smaków.
- Nasze muzeum to nie tylko sucha wiedza. Czekolady doświadczamy tutaj całymi zmysłami. Możecie spróbować u nas czekolady białej, karmelowej, gorzkiej i mlecznej, płynnej, a także czekolady w kostkach - wyjaśniła kuratorka znajdującej się wewnątrz wystawy.
Skąd pochodzą ziarna czekolady używane do produkcji słodkości marki E. Wedel?
- Przygoda człowieka z czekoladą rozpoczęła się ponad 5,5 tys. lat temu w Ameryce Południowej i w Ameryce Centralnej. Ziarna, których możecie spróbować w naszej czekoladzie, zawsze pochodzą z Ghany, dlatego że są najbardziej czekoladowe, tłuste i - naszym zdaniem - najsmaczniejsze - zaznaczyła Anna Grochowiak.
W muzeum możemy zobaczyć również wyjątkowe prace polskich artystów.
- Historia Wedla to nie tylko historia czekolady. To historia polskiego marketingu, polskiej przedsiębiorczości i współpracy z artystami. Otworzyliśmy wystawę czasową wybitnego polskiego fotografika, jakim jest Bownik. On, inspirując się opakowaniami naszej firmy, przygotował, specjalnie dla nas, cykl fotografii - opowiadał Robert Zydel.
Słodkie eksperymenty nieodłączną częścią zwiedzania Fabryki Czekolady E. Wedel
- Nasze muzeum to nie tylko wystawa, ale i warsztaty, podczas których możemy udekorować swój własny torcik, przygotować pralinki albo fantastyczną tabliczkę czekolady - wyliczał Robert Zydel.
Co wyróżnia Fabrykę Czekolady E. Wedel spośród innych muzeów?
- Mamy możliwość spróbowania skrawków pochodzących prosto z serca fabryki. Tego nie ma nigdzie indziej, tylko u nas - podkreśliła Kamila Gątarz, kierowniczka warsztatów oraz sklepu muzealnego.
Za co pokochali Fabrykę Czekolady E. Wedel jej odwiedzający?
- Przyjechaliśmy do Polski odwiedzić rodzinę. Chcieliśmy zobaczyć coś ciekawego, innego, nietypowego. Znalazłam właśnie to słodkie muzeum i jest tutaj przepysznie. [...] Uważam, że jest to świetne miejsce dla odwiedzenia przez całą rodzinę. Można się naprawdę sporo dowiedzieć i sporo popróbować - zachęcała pani Anna.
- Najbardziej podoba mi się interaktywność tego muzeum. Dziewczyny mogły podotykać różnych elementów, a ci wirtualni przewodnicy opowiadali o tworzeniu czekolady od samego początku - wspominała pani Urszula.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Desery energetyczne jak kawa. Przepisy Bartka Boratyna na kawowe słodkości
- Domowy przepis na czekoladowe cold brew. Ta kawa może konkurować z napojami znanej kawiarni
- Kawa mrożona w pysznych odsłonach. "Polewamy ją bitą śmietaną i zdobimy owocami"
Reporter: Katarzyna Chętnik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN