Placki proziaki. Skąd ich nazwa?
Przyjmuje się, że regionem, z którego pochodzi to proste danie, jest Podkarpacie. Z czasem oczywiście rozprzestrzeniło się w wielu innych miejscach. Nazwa "proziaki" pochodzi od jednego ze składników, bez których placki te nie mogłyby powstać. Słowem "prozia" określano na Podkarpaciu sodę oczyszczoną.
Te placki świetnie smakują zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Dowolne składniki można dodawać do ciasta lub kłaść je bezpośrednio na ciepłych proziakach. Jedną z najbardziej klasycznych wersji są proziaki podane z masłem, solą i ziołami. W wersji słodkiej - z dowolnym dżemem. Można je również rozkrajać i nadziewać, jak na poniższym zdjęciu
Przepis na proziaki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 średnie jajko
- szklanka maślanki
- pół łyżeczki cukru
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- Do naczynia przesiać 500 g mąki połączonej z solą i sodą oczyszczoną.
- Wlać szklankę maślanki, dodać jajko i cukier. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Powstałe ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wałkować delikatnie na ok. 1 cm grubości.
- Z ciasta wykrawać kółka (np. szklanką) lekko rozciągnąć na boki, po czym zakryć je czystą ściereczką na około 15 minut.
- Placki smażyć na suchej patelni z grubym dnem. Gdy ładnie się przyrumienią z obu stron, oznacza to, że są gotowe.
Zobacz także:
- Fuczki - pyszne placki z kapusty kiszonej prosto z Podkarpacia
- Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą
- Zupka galopka chlupka - prosty przepis krok po kroku
- Zemsta teściowej. Przepis na pyszne ciasto krok po kroku
- Knedle z truskawkami - prosty przepis krok po kroku
Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna
Autor: Diana Ryściuk
podziel się: