Materiał promocyjny

Jak przygotować dziecko na sezon jesienno-zimowy? Najpierw zadbaj o odporność

Jak przygotować dziecko na sezon jesienno-zimowy? Najpierw zadbaj o odporność
Jak przygotować dziecko na sezon jesienno-zimowy? Najpierw zadbaj o odporność
Źródło: Klaus Vedfelt/Getty Images
Kiedy za oknami spadają pierwsze liście, a temperatury stają się coraz niższe, zaczynamy myśleć o przygotowaniach do sezonu jesienno-zimowego. Do szaf chowamy letnie sukienki i krótkie spodenki, a ich miejsce zajmują cieplejsze ubrania i kurtki. To, o co szczególnie warto zadbać, to wzmocnienie organizmu i wsparcie odporności u dzieci i dorosłych. Jak to zrobić? Odpowiedź na to pytanie odkrył naukowiec z Nowej Zelandii.

Jak wesprzeć odporność?

Osłabiona odporność to coś, co spędza sen z powiek wielu osobom, niezależnie od wieku i płci. Właśnie z takim problemem zmagał się przed laty John Tagg, który dziś jest światowej sławy naukowcem, mikrobiologiem i wykładowcą na Wydziale Mikrobiologii Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii.

John Tagg jako dziecko zmagał się z osłabioną odpornością, przez co nie mógł w pełni cieszyć się dzieciństwem. To doświadczenie spowodowało, że zapragnął zostać naukowcem. Marzył o znalezieniu przełomowego rozwiązania dla wsparcia odporności dzieci i dorosłych.

Profesor przez 30 lat pracy naukowej badał biofilmy bakteryjne u dzieci i szukał różnic miedzy nimi. W ciągu trzech dekad pracy zebrał i skatalogował informacje o ponad 2000 gatunków bakterii. Aż wreszcie wydarzyło się coś zaskakującego. John Tagg odkrył, że jeden z chłopców, który należał do grupy badanych dzieci uczęszczających do Kaikorai School w Nowej Zelandii, miał wyjątkową odporność. Jak się potem okazało, sekret tkwił w szczególnym składzie jego biofilmu bakteryjnego, który różnił się od innych. Profesor Tagg odkrył, że chłopiec jest szczęśliwym posiadaczem wyjątkowego szczepu Streptococcus salivarius. Profesor nazwał go K12: K – od nazwy szkoły Kaikorai School, w której badane były dzieci, a 12 – od numeru, jaki nadano chłopcu w badaniu.

K12 wytwarza unikalne składniki ochronne: saliwarycynę A2 i B, które wskazują miejscową aktywność w obrębie jamy ustnej, ucha i gardła. Badania wykazały, że szczep K12 występuje w naturalny sposób tylko u około 2 proc. ludzi na świecie. Dlatego tak ważne stało się opracowanie odpowiedniej formuły produktu, w której szczep zachowałby swoje wyjątkowe właściwości i mógł być podawany każdemu. Dzięki dalszej pracy naukowej udało się stworzyć formułę Bactoblis®.

Czym jest biofilm bakteryjny?

Biofilm to biologiczna membrana pokrywająca błonę śluzową nosa i gardła, na którą składa się nawet kilkaset gatunków mikroorganizmów. Występują w nim zarówno bakterie korzystne, jak i niekorzystne. Dopóki zachowana jest między nimi równowaga, organizm działa prawidłowo. Warto więc zadbać o równowagę biofilmu bakteryjnego w obszarze ucha, nosa i gardła, na przykład uzupełniając go o dobroczynny szczep Streptococcus salivarius K12, występujący w formule Bactoblis®.

Kiedy warto zacząć wspierać odporność?

Aby organizm nabrał mocy przed zimnym sezonem jesienno-zimowym, warto już teraz zadbać o wsparcie odporności, przyjmując produkt ze szczepem K12 w formule Bactoblis®. Już po 2 tygodniach stosowania szczep rozpoczyna kolonizację i wydziela substancje ochronne. Kolejne tygodnie stosowania, to dalsza kolonizacja szczepu w obrębie jamy ustnej i gardła. Zaleca się stosowanie szczepu K12 na noc, po umyciu zębów. Po 3 miesiącach - tyle czasu jest potrzebne, by zbudować odporność - można przerwać przyjmowanie produktu. Po upływie 2-3 miesięcy można powrócić do stosowania. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zrównoważonej diety. Zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości