Turbomiody - na co działają?
Kiedy temperatury stają się coraz niższe, a z drzew spadają pierwsze liście, chętnie sięgamy po produkty, które wzmacniają odporność. Zdaniem Marcina Korczyka, farmaceuty i blogera, dobroczynne działanie ma miód. Może być bazą do stworzenia prozdrowotnych mikstur.
- Jest mnóstwo wartościowych składników, które po zmieszaniu z miodem, spowodują, że to będzie turbomiód, taki miód na resorach. Jednocześnie uda nam się przemycić takie produkty, jak pyłek pszczeli, pierzga, przyprawy korzenne, propolis albo liofilizaty owocowe - powiedział Korczyk.
Warto zadbać o to, by miód był dobrej jakości. - Taki prawdziwy miód, nieprzegrzewany, zawiera sporo składników odżywczych, enzymy. Pomaga stymulować odporność, pomaga przy kaszlu i problemach z gardłem. (...) Miód wzbogacony o te naturalne multiwitaminy, jak pyłek pszczeli czy pierzga, będzie działał wzmacniająco w okresach rekonwalescencji. To jest tak naprawdę pszczela multiwitamina - podkreślił farmaceuta.
Przepisy na turbomiody
Turbomiód z pyłkiem pszczelim i pierzgą
Składniki:
- 50 g pyłku pszczelego
 - 50 g pierzgi
 - 200 ml płynnego miodu
 - Opcjonalnie imbir, cynamon, kardamon
 
Prawdziwy miód od września będzie już co najmniej mocno skrystalizowany, czyli twardy. Przed użyciem, odważ do słoika określoną ilość miodu (200 g) i delikatnie podgrzej w kąpieli wodnej - do rozpuszczenia. Ważne, aby pilnować temperatury - w środku słoika z miodem powinna dobić maksymalnie do 40 stopni C. .
Przygotowanie:
- Wyparz i wysusz słoik.
 - Zmiel lub drobno posiekaj pyłek i pierzgę.
 - Miód, jeśli jest to konieczne, delikatnie upłynnij w kąpieli wodnej. Najlepiej od razu w słoiku z punktu 1.
 - Wymieszaj wszystkie składniki. (dla podkręcenia smaku możesz dosypać sproszkowany imbir ok. 3-4 łyżeczek, wtedy mikstura będzie bardzo intensywna w smaku i szczyptę przypraw korzennych)
 - Słoik szczelnie zamknij.
 - Od czasu do czasu lekko przemieszaj.
 - Po 1-3 dniach pyłek i pierzga wyraźnie zmiękną, a mikstura stanie się gęsta.
 - Trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu.
 
Ziołomiód/miód korzenny
Składniki:
- 200g płynnego miodu
 - Sproszkowane i suche przyprawy (można je zmielić w młynku do kawy albo utrzeć w moździerzu). Po pół łyżeczki albo według uznania: anyż, cynamon cejloński, goździki, kurkuma, imbir, opcjonalnie - odrobina chili.
 
Przygotowanie:
- Wyparz słoik.
 - Jeśli jest taka potrzeba, rozpuść miód w kąpieli wodnej.
 - Zmiel przyprawy. Jeśli kupujesz gotowe proszki, zmieszaj je ze sobą.
 - Połącz składniki i wymieszaj.
 - Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
 - Od czasu do czasu przemieszaj.
 
Turbomiód z owocami
Składniki:
- 200 ml miodu
 - Od 10 do 30 g liofilizowanych, sproszkowanych owoców. Najlepiej sprawdza się liofilizat z: jagody, maliny, czarnej porzeczki, cytryny
 
Przygotowanie:
- Wyparz słoik.
 - Jeśli jest taka potrzeba, rozpuść miód w kąpieli wodnej.
 - Liofilizaty zmiel lub wymieszaj, jeśli kupujesz gotowe proszki.
 - Połącz składniki i wymieszaj.
 - Odstaw na 3-5 dni, żeby mikstura się przegryzła.
 - Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
 - Od czasu do czasu przemieszaj.
 
Turbomiód z propolisem - wersja dla dorosłych bo, propolis jest zwykle na alkoholu
Składniki:
- 100 ml miodu
 - 5-10 ml propolisu (nalewki alkoholowej z kitu pszczelego)
 
Przygotowanie:
- Wyparz słoik.
 - Jeśli jest taka potrzeba, rozpuść miód w kąpieli wodnej.
 - Połącz miód z propolisem i wymieszaj.
 - Odstaw na 3-5 dni, żeby mikstura się przegryzła.
 - Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
 
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czy wysokie BMI przekłada się na problemy ze zdrowiem? Zdaniem badaczy niekoniecznie
 - Domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami - z tym przepisem nie mogą Ci się nie udać
 - Jesienna nalewka z jabłek. Proste przepisy na zdrowie
 
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: East News/Ola Skowron