Jesienna nalewka z jabłek
Jesień to czas jabłczanej obfitości i przygotowywania różnego rodzaju przetworów. To właśnie w tym sezonie jabłka są najpyszniejsze, jest ich najwięcej i w wielu różnych odmianach. Do przygotowania nalewki można użyć: obo, priam, reneta, topaz czy szampion. Dobrze zrobiona nalewka nie tylko rozgrzewa w długie jesienne czy zimowe wieczory. Jest też źródłem wielu witamin, w tym A, E, C, a także wapnia, żelaza i magnezu.
Owoce i warzywa
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Nalewka z jabłek - przepis
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 0,75 l spirytusu
- 0,3 kg cukru
- szklanka wody
- laska cynamonu
- 5 goździków
- 0,5 laski wanilii
Sposób przygotowania jesiennej nalewki z jabłek:
- Jabłka oczyścić i przekroić na mniejsze kawałki.
- Owoce wrzucić do dużego słoika, dodać cytrynę, cynamon, goździki, wanilię oraz cukier.
- Całość zalać czystą wodą i spirytusem.
- Słoik zamknąć szczelinie i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 6 tygodni.
- Po tym czasie nalewkę należy przelać do butelek i odstawić je w ciemne miejsce.
- Nalewka powinna być gotowa po około miesiącu.
Nalewka z jabłek z miętą - przepis
Składniki:
- kilogram jabłek
- garść świeże mięty
- 450 g cukru
- laska cynamonu
- litr spirytusu 70%
- 0,5 litra wody
Sposób przygotowania:
- Jabłka pokroić na ćwiartki lub ósemki i razem z miętą i cynamonem zalać spirytusem.
- Zakręcić (np. w dużym słoju) i zostawić na 2 miesiące.
- Po tym czasie zlać wszystko przez sito, tak aby oddzielić spirytus od owoców.
- Spirytus z powrotem zlać do słoika, a owoce w osobnym słoiku zasypać cukrem i zostawić na około 7 dni w słonecznym miejscu. W tym czacie cukier powinien się rozpuścić.
- Tak powstały syrop przelać przez durszlak i połączyć z alkoholem. Owoce nie będą już potrzebne.
- Całość przefiltrować. Następnie dolać około 0,5 litra wody, ponieważ otrzymana forma jest bardzo mocna.
- Przelać do butelek i zostawić co najmniej na 3 miesiące.
Zobacz także:
- Przepisy na najlepsze nalewki domowej roboty
- Domowa nalewka z agrestu - wyborny trunek dla miłośników owoców sezonowych. Jak ją przygotować?
- Nalewka z moreli – jak ją przygotować?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: