Jesienna nalewka z jabłek. Proste przepisy na zdrowie

VICUSCHKA/Getty Images
VICUSCHKA/Getty Images
Źródło: Getty Images
Jesień to idealny czas, aby przygotować nie tylko smaczną, ale również zdrową nalewkę. Doskonałą jej bazą są rzadko wykorzystywane w tym celu jabłka. Sprawdź dwa proste przepisy na nalewkę z jabłek krok kroku.

Jesienna nalewka z jabłek

Jesień to czas jabłczanej obfitości i przygotowywania różnego rodzaju przetworów. To właśnie w tym sezonie jabłka są najpyszniejsze, jest ich najwięcej i w wielu różnych odmianach. Do przygotowania nalewki można użyć: obo, priam, reneta, topaz czy szampion. Dobrze zrobiona nalewka nie tylko rozgrzewa w długie jesienne czy zimowe wieczory. Jest też źródłem wielu witamin, w tym A, E, C, a także wapnia, żelaza i magnezu.

Owoce i warzywa

DD_20211126_Warzywa_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Nalewka z jabłek - przepis

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,3 kg cukru
  • szklanka wody
  • laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 0,5 laski wanilii

Sposób przygotowania jesiennej nalewki z jabłek:

  1. Jabłka oczyścić i przekroić na mniejsze kawałki.
  2. Owoce wrzucić do dużego słoika, dodać cytrynę, cynamon, goździki, wanilię oraz cukier.
  3. Całość zalać czystą wodą i spirytusem.
  4. Słoik zamknąć szczelinie i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 6 tygodni.
  5. Po tym czasie nalewkę należy przelać do butelek i odstawić je w ciemne miejsce.
  6. Nalewka powinna być gotowa po około miesiącu.

Nalewka z jabłek z miętą - przepis

Składniki:

  • kilogram jabłek
  • garść świeże mięty
  • 450 g cukru
  • laska cynamonu
  • litr spirytusu 70%
  • 0,5 litra wody

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pokroić na ćwiartki lub ósemki i razem z miętą i cynamonem zalać spirytusem.
  2. Zakręcić (np. w dużym słoju) i zostawić na 2 miesiące.
  3. Po tym czasie zlać wszystko przez sito, tak aby oddzielić spirytus od owoców.
  4. Spirytus z powrotem zlać do słoika, a owoce w osobnym słoiku zasypać cukrem i zostawić na około 7 dni w słonecznym miejscu. W tym czacie cukier powinien się rozpuścić.
  5. Tak powstały syrop przelać przez durszlak i połączyć z alkoholem. Owoce nie będą już potrzebne.
  6. Całość przefiltrować. Następnie dolać około 0,5 litra wody, ponieważ otrzymana forma jest bardzo mocna.
  7. Przelać do butelek i zostawić co najmniej na 3 miesiące.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości