Jesienne napary, koktajle i szoty na wzmocnienie odporności. Co z miodem? Zaskakujące wnioski

WODZ5545_Easy-Resize
Jesienne napary, shoty i koktajle
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesień, to sezon, w którym naszej odporności przyda się wzmocnienie. Ula Somow, dietetyczka przedstawiła nam sposoby na dostarczenie organizmowi skoncentrowanej dawki witamin. Oto kilka przepisów na prozdrowotne napary, koktajle i szoty.

Budowania odporności poprzez dietę

Kiedy za oknem robi się coraz zimniej, zaczyna się sezon przeziębień i chorób. W tym czasie ważne jest więc dbanie o odporność, która wbrew zdziwieniu wielu osób, zaczyna się w jelitach. Dobrze zbilansowana dieta i unikanie niedoborów są zatem kluczowe. Uzupełnieniem zdrowego stylu życia mogą być zaś rozgrzewające shoty i kojtajle. Jakie? Sekretne mikstury zdradziła nam Ula.

- 70 procent komórek naszego układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Od tego co jem zależy, czy będziemy mieć odporność. W ogóle warzywa jako takie zawsze będą kształtować odporność. W brokułach znajdują się np. składniki, które aktywują naszą odporność przez jelita i tkankę limfatyczną. Należy unikać niedoborów. Popularny niedobór żelaza u kobiet może osłabiać odporność – powiedziała nasza gościni.

Przepisy na odpornościowe mikstury

Ważną i ciekawą informacją jest to, że  badania nie potwierdzają skuteczności miodu. Produkt ten nie tylko nie pomoże nam w budowaniu odporności, ale także źle wpłynie na osoby borykające się z problemem z gospodarką glukozy. Co zatem pić?

Przepis pierwszy:  Shot witaminowy: kurkuma, imbir, oliwa z oliwek, sok z cytryny.

Kurkumę i imbir wytłaczamy na wyciskarce wolnoobrotowej. Ułatwieniem może być to, że taki skondensowany wyciąg można zamrozić w porcjach (robi się takie kostki z tego soku i trzyma w zamrażarce). Jeśli ktoś nie ma wyciskarki można zrobić formę naparową tego szotu – zalanie kurkumy i imbiru wrzątkiem i dodanie soku z cytryny.

Przepis drugi: Napar: imbir w plastrach zalany gorącą wodą

Przepis trzeci: Smoothie zielone (dostarczy żelazo i antyoksydanty)

  • brokuł 1/3 szt (150-200g),
  • seler naciowy (1-2 łodygi),
  • olej lniany (5-10g),
  • pestki dyni, jabłko (1 szt)
  • szpinak (2-3 garści).

- Miksujemy wszystkie składniki. Wszystko, co jest zielone, co jest liśćmi, można wykorzystać po to, żeby zbudować swoją odporność - powiedziała Ula.

Przepis czwarty: Smoothie z pietruszki

  • 50g pietruszki (bez łodyg),
  • 200g obranego jabłka, gruszki lub ananasa,
  • 150 ml wody.

- Żelazo będzie znajdować się w zielonych warzywach, ale lepiej wchłania się, gdy mamy witaminę C, czyli dodatek owoców będzie świetnym dodatkiem. Dzieciom warto dodać pomarańcz lub daktyle (dla smaku) - wyjaśniła.

Ula dodała także, że w temacie odporności nie możemy pomijać kiszonek. Zakwas z buraka pity każdego dnia jest zatem strzałem w dziesiątkę. Zadba o nasze zdrowie, ale również pozytywnie płynie na perystaltykę jelit. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości