Dieta, która odbuduje florę bakteryjną po COVID-19. Naukowcy szukają chętnych do badania

jedzenie
Nazar Abbas Photography/Getty Images
Źródło: Moment RF
Część pacjentów po przechorowaniu COVID-19 zmaga się z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Badacze z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie chcą opracować dietę, która pomoże odbudować zniszczoną w czasie choroby florę bakteryjną. W jej stworzeniu mają pomóc ochotnicy.

Jak odbudować florę bakteryjną po COVID-19?

- Po przejściu ostrych fal pandemii wyłoniła się grupa pacjentów, którzy mają powikłania, m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe. To skutek samego wirusa, ale także leczenia. Mikrobiota jelitowa (flora bakteryjna jelit), która jest integralną składową organizmu, po chorobie gorzej pracuje – powiedziała w rozmowie z PAP biochemik i specjalistka z dziedziny żywienia człowieka prof. Ewa Stachowska, kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Wyjaśniła, że pacjenci mają często objawy charakterystyczne dla zespołu jelita drażliwego: wzdęcia, bóle, biegunki.

- Chcielibyśmy opracować najlepszy sposób przywracania funkcji mikrobioty jelitowej, czyli pomóc pacjentom jak najszybciej rozstać się z takimi zaburzeniami – wskazała badaczka.

Pocovidowa dieta

Naukowcy podzielą pacjentów na dwie grupy: jedna będzie stosować dietę śródziemnomorską, druga – dietę low FODMAP, wprowadzaną w zaburzeniach jelitowych. Obie diety będą miały zwiększoną zawartość białka – ma to pomóc w odbudowaniu odporności.

Diety zostaną wprowadzone na sześć tygodni. Pacjenci otrzymają wytyczne, będą telefonicznie rozmawiać z dietetykami, raz w tygodniu dietetyk sprawdzi objawy jelitowe przy pomocy specjalnych skali.

- Po sześciu tygodniach zamkniemy ten etap i wprowadzimy dietę docelową, opracowaną w formie książeczki – powiedziała prof. Stachowska.

Jak zaznaczyła, badanie nie będzie uciążliwe dla pacjentów ani ze względu na formę, ani samo przygotowanie posiłków. Obie diety, jak wskazała, będą oparte na produktach, które są "typowe, tanie i dostępne w Polsce", będą też antyzapalne, a więc bogate w składniki roślinne.

- Sprawdzimy, czy dieta low FODMAP, która redukuje fermentację, bóle, ale która jest też wybiórcza i trudniejsza, jest dla pacjentów pocovidowych rzeczywiście lepsza niż prostsza dieta śródziemnomorska. Jeśli okaże się, że przy obu dietach są podobne rezultaty, to znaczy, że nie ma potrzeby wprowadzania trudniejszej diety – wyjaśniła badaczka.

Kto się może zgłosić do badania?

Do badania mogą zgłaszać się osoby z całej Polski, od 18. roku życia. Warunkiem jest udokumentowane przejście COVID-19 i udokumentowane problemy żołądkowo-jelitowe. Zakwalifikowanych zostanie ok. 300 osób.

Na stronie internetowej https://zywienie-covid.pl znajdują się szczegóły dotyczące projektu, tam też można zgłosić chęć udziału.

Zobacz wideo: Niebezpieczne powikłania po przejściu COVID-19?

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Nowy wariant koronawirusa jest już w Niemczech. Jakie są objawy mutacji Delta?

Rewolucja w podróżowaniu. Gdzie można spędzić wakacje? "Wreszcie świat się dogadał, jak i gdzie mamy jeździć"

Szczepienia przeciw COVID-19 w aptekach. Jakie warunki musi spełnić lokal?

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło: PAP

podziel się:

Pozostałe wiadomości