Przepis na domową przyprawę typu wegeta na zimę

Domowa przyprawa w słoiczku
Przepis na domową przyprawę typu wegeta na zimę
Źródło: PhotoIris2021/Getty Images
Vegeta lub warzywko to popularna przyprawa, którą można dodawać do zup, dań mięsnych, sosów i wielu innych. Jednak sklepowe propozycje pełne są ulepszaczy. Jak zatem zrobić domową wersję tej przyprawy? Przedstawiamy prosty przepis. 

Dzięki domowej przyprawie typu wegeta lub warzywko można cieszyć się smakiem pysznych warzyw całą zimę. Sprawdź, jakie to proste!

Jak zrobić domową wegetę lub warzywko do rosołu?

Przyprawa typu wegeta lub jarzynka to nic innego jak suszona włoszczyzna. Jednak sklepowa wersja produktu jest wzbogacana o różne konserwanty i wzmacniacze smaku, np. glutaminian sodu. Przygotowanie jej w domu jest niezwykle proste i nie wymaga wiele czasu. 

Zobacz wideo: Jesienna kuchnia pełna warzyw

DD_20211021_Kuchnia_REP
Jesienna kuchnia pełna warzyw
Źródło: Dzień Dobry TVN

Domowa wegeta może być stosowana zarówno do rosołu, jak i do wszelkiego rodzaju mięs, sosów i gulaszy. Nie trzeba specjalnie zmieniać jej składu, aby idealnie pasowała. Suszona włoszczyzna może być jednak wzbogacona o tłuszcze zwierzęce, jeżeli chce się zrobić zupę z dodatkiem mięsa. W tym celu można wytopić tłuszcz lub zagotować wodę z kośćmi i mięsem, maksymalnie ją odparować, a następnie wlać do formy i zamrozić. Taki wywar można dodawać razem z suszonymi warzywami do zup. 

Przyprawa warzywna wegeta - przepis krok po kroku

Składniki:

  • marchew - 5-8 dużych,
  • pietruszka - 3-4 duże,
  • seler,
  • por,
  • sól - 25 g,
  • pieprz - 10 g,
  • ziele angielskie - 10 kulek,
  • liść laurowy - 5.

Sposób wykonania:

  1. Warzywa dokładnie umyć i obrać.
  2. Wszystkie zetrzeć na tarce lub w specjalnej szatkownicy.
  3. Warzywa następnie zasypać solą i odstawić na około 12 godzin w chłodne miejsce. Co około 2 godziny warzywa warto przemieszać.
  4. Po tym czasie dodać pieprzu, dokładnie wymieszać.
  5. Piekarnik ustawić na 100 stopni, na blasze wyłożonej papierem ułożyć cienką warstwą starkowane warzywa. Włączyć termoobieg w piekarniku i suszyć, aż wszystko będzie suche (od 4-6 godzin).
  6. Po tym czasie zebrać warzywa, rozdrobnić, jeśli się skleiły podczas suszenia. Wkładać do słoiczków razem z zielem angielskim i liściem laurowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości