Indycze mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych. Doskonale smakuje w formie filetu, gulaszu oraz pieczeni. Szukając odpowiedzi na pytanie, czym przyprawić indyka, należy przede wszystkim pamiętać o czosnku, rozmarynie, majeranku.
- Jakie przyprawy dodać do indyka?
- Jak przyprawić gulasz z indyka?
- Jakie zioła pasują do mięsa z indyka?
- Jak zamarynować udziec z indyka?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przyprawianie indyka - zioła pasujące do tego mięsa
Przyprawianie indyczego mięsa nie należy do skomplikowanych czynności, wystarczy jedynie wiedzieć, które zioła najlepiej wydobędą i podkreślą jego smak. To chudy rodzaj białego mięsa o wysokiej wartości odżywczej i stosunkowo niskiej kaloryczności. Drób doskonale smakuje w różnych postaciach – w formie delikatnego filetu, soczystej pieczeni czy sycącego gulaszu. W sklepach dostępne są rozmaite gotowe przyprawy do indyka w postaci odpowiednio skomponowanych mieszanek przyprawowych, które wzbogacają smak potraw. Do doprawiania wykorzystuje się także różne zioła i dodatki.
Przyprawy i zioła pasujące do tego mięsa to m.in. majeranek, rozmaryn, czosnek granulowany, kolendra, tymianek, bazylia, słodka papryka, suszone oregano, ziele angielskie, liść laurowy. Przygotowując pikantne potrawy z indyka, należy pamiętać również o ostrej papryce, pieprzu kajeńskim i chili. Dla wielbicieli słodszego smaku propozycją przypraw są: miód, imbir, cynamon oraz sok z cytryny. Przyrządzając staropolską wersję dań z indyka, nie można pominąć estragonu, cząbru, kminku rzymskiego i ziela angielskiego. To uniwersalne przyprawy, które wykorzystuje się, przygotowując mięso indycze smażone, pieczone i duszone.
Jak zamarynować udziec z indyka?
Udziec doskonale smakuje w formie pieczonej, serwowany w towarzystwie ziemniaków lub kaszy jęczmiennej i warzyw. Jak go zamarynować? W tym celu sprawdzi się marynata przygotowana na bazie miodu, oliwy z oliwek, świeżego czosnku oraz suszonych ziół.
Składniki:
- duży udziec z indyka,
- główka czosnku,
- łyżeczka rozmarynu,
- łyżeczka majeranku,
- łyżka miodu,
- ½ szklanki oliwy z oliwek,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Następnie przełóż do miseczki. Dodaj rozmaryn, majeranek, miód, oliwę z oliwek. Całość wymieszaj. Udziec z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Nakłuj mięso w kilku miejscach, np. za pomocą widelca. Cały udziec z indyka posmaruj przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Marynowany udziec z indyka piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i kontynuuj pieczenie przez 40 minut.
Jak przyprawić filet z indyka?
Filet drobiowy to delikatne mięso, które świetnie smakuje w towarzystwie warzyw – cukinii, marchewki, brokułów i różnych sosów, np. koperkowego lub z gorgonzoli. Filety z indyka można piec, smażyć i dusić. Jak je przyprawić? Smak pieczonego mięsa z pewnością podkreślą takie przyprawy jak: suszone oregano, słodka papryka, kurkuma oraz kmin rzymski. Mięso naciera się przyprawami i smaruje oliwą z oliwek. Następnie zamarynowany filet z indyka umieszcza się w lodówce na około 1–3 godziny. Jeżeli przygotowujemy go z sosem (koperkowym albo innym), zwykle mięso nie wymaga zastosowania dodatkowych przypraw, gdyż wszystkie potrzebne składniki znajdują się w sosie.
Jakie przyprawy do gulaszu z indyka wybrać?
Gulasz drobiowy to sycąca potrawa, którą często przygotowuje się na bazie udźca. Najczęściej jest serwowany z gotowanymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem albo z surówką. Na sklepowych półkach można znaleźć gotowe przyprawy do gulaszu z indyka. Alternatywą jest stworzenie własnej mieszanki przyprawowej, poprzez dobranie odpowiednich ziół. Jakie przyprawy stosować do gulaszu z indyka? Smak tej potrawy doskonale podkreśli słodka papryka w proszku, liść laurowy, ziele angielskie, suszone oregano i płatki chili. Warto także dodać drobno pokrojoną podsmażoną cebulę, czosnek oraz sos sojowy. W niektórych przepisach na gulasz z indyka wśród składników niekiedy znajduje się również piwo lub białe wytrawne wino.
Przyprawy do indyka pieczonego w całości
Indyk pieczony w całości często pojawia się na stole podczas rodzinnych uroczystości, świąt czy innych okazji. Powinien przede wszystkim mieć soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Marynata do indyka w całości może zawierać różne składniki. Najprostszy przepis na marynatę to połączenie bulionu drobiowego, czosnku, oliwy z oliwek i sosu sojowego. Przed pieczeniem mięso można również natrzeć miękkim masłem, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Do wnętrza indyka niekiedy wkłada się gałązki ziół: rozmarynu, tymianku, szałwii, które wydobywają głębię smaku.
Zobacz także:
- Niedocenione przyprawy. Szefowie kuchni o tych, które są szczególnie wartościowe
- Najlepsze przyprawy do kaczki na różne sposoby. Jak podbić smak mięsa?
- Nie tylko cynamon, czyli jesienne przyprawy, które odmieniają potrawy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages