Ruskie i z truskawkami, dziecinnie proste, idealne na wiosnę. Przebój polskiej kuchni, czyli pierogi jak marzenie przygotowuje Piotr Kucharski.Wiosenne ruskie pierogi
Składniki:
Farsz:
- 300 g ziemniaków
- 250 g tłustego twarogu
- 50 g twardego, dojrzewającego sera
- 1 cebula
- olej do smażenia
- pęczek posiekanego szczypiorku
- garść rukoli
- sól i pieprz
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 250 g gorącej wody
Przygotowanie:
Farsz:
Ziemniaki upiecz lub ugotuj w skórkach, obierz i przepuść przez praskę. Delikatnie wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj do farszu. Dodaj starty na drobnej tarce ser dojrzewający, szczypiorek i posiekaną rukolę. Przypraw całość do smaku solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo, aby ser nie połączył się za bardzo z ziemniakami.
Ciasto:
Mąkę i sól wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi można podać z masłem lub z podsmażonymi zielonymi szparagami lub pesto z listków rzodkiewki.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Pesto z listków rzodkiewki i pietruszki
Składniki:
- 20 g podprażonych orzeszków pinii, obranych migdałów, orzechów nerkowca lub ziaren słonecznika
- 25 g parmezanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 50 g listków bazylii/rukoli/natki pietruszki
- 80 ml oliwy
- duża szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Zmiksować w malakserze orzechy lub migdały, ser, czosnek i sok z cytryny. Dodać listki ziół i oliwę, przyprawić. Zmiksować na pastę. Przełożyć do słoiczka i zalać oliwą z oliwek. Wstawić do lodówki. Po każdym użyciu zalać oliwą, aby odciąć dopływ powietrza. Dzięki temu pesto się nie utleni i nie zepsuje tak szybko.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Pierogi z truskawkami
Składniki:
Farsz:
- 500 g truskawek
- 50-80 g bułki tartej
- 2 łyżki cukru
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 250 g gorącej wody
Sposób przygotowania:
Truskawki pokroić na małe kawałki, wymieszać z bułką tartą i cukrem.
Ciasto:
Mąkę i sól wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi można podawać z cukrem miętowo-cytrynowym i kwaśną śmietaną.
Cukier miętowo-cytrynowy
Składniki:
- 100 g cukru
- mała garść listków mięty
- skórka otarta z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Cukier utrzeć z miętą i skórką cytryny w moździerzu aż nabierze jednolitego koloru. Przełożyć na płaską blaszkę i postawić na słońcu, aby się wysuszył.
Zobacz też:
Autor: Luiza Bebłot
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"