Kluski zakopiańskie - prosty przepis na regionalny przysmak

Kluski zakopiańskie
Kluski zakopiańskie - prosty przepis
Źródło: eyecon/Getty Images
Szukasz pomysłu na typowo polski, regionalny obiad? Kluski zakopiańskie to niezbyt znana, a warta uwagi propozycja. Ich przygotowanie nie wymaga sporo czasu, wybitnych umiejętności i wyszukanych składników. Sprawdź prosty, pyszny przepis.

Kluski zakopiańskie - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g bryndzy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól

Porady Katarzyny Bosackiej

DD_20220528_Bosacka_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

Jak zrobić kluski zakopiańskie?

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
  2. Przestudzone ziemniaki obrać i przepuścić przez maszynkę razem z bryndzą.
  3. Dodać śmietanę, jajka, sól i tyle mąki, aby powstało gładkie, jednolite ciasto.
  4. Na posypanej mąką stolnicy uformować wałki, spłaszczyć je i pokroić ukośnie.
  5. Gotować kilka minut w osolonej wodzie - aż wypłyną i będą miękkie.
  6. Podawać z kwaśną śmietaną, ewentualnie skwarkami lub zarumienioną na maśle tartą bułką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!