Szukasz pomysłu na typowo polski, regionalny obiad? Kluski zakopiańskie to niezbyt znana, a warta uwagi propozycja. Ich przygotowanie nie wymaga sporo czasu, wybitnych umiejętności i wyszukanych składników. Sprawdź prosty, pyszny przepis.
Kluski zakopiańskie - przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g bryndzy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3-4 łyżki mąki
- 2 jajka
- sól
Porady Katarzyny Bosackiej
wideo 2/11
Jak zrobić kluski zakopiańskie?
- 1Ziemniaki ugotować w mundurkach.
- 2Przestudzone ziemniaki obrać i przepuścić przez maszynkę razem z bryndzą.
- 3Dodać śmietanę, jajka, sól i tyle mąki, aby powstało gładkie, jednolite ciasto.
- 4Na posypanej mąką stolnicy uformować wałki, spłaszczyć je i pokroić ukośnie.
- 5Gotować kilka minut w osolonej wodzie - aż wypłyną i będą miękkie.
- 6Podawać z kwaśną śmietaną, ewentualnie skwarkami lub zarumienioną na maśle tartą bułką.
Zobacz także:
Źródło zdjęcia głównego: eyecon/Getty Images