Kluski zakopiańskie - prosty przepis na regionalny przysmak

Autor:
Diana
Ryściuk
Kluski zakopiańskie

Szukasz pomysłu na typowo polski, regionalny obiad? Kluski zakopiańskie to niezbyt znana, a warta uwagi propozycja. Ich przygotowanie nie wymaga sporo czasu, wybitnych umiejętności i wyszukanych składników. Sprawdź prosty, pyszny przepis.

Kluski zakopiańskie - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g bryndzy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól

Porady Katarzyny Bosackiej

Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka Dzień Dobry TVN
wideo 2/11

Jak zrobić kluski zakopiańskie?

  1. 1Ziemniaki ugotować w mundurkach.
  2. 2Przestudzone ziemniaki obrać i przepuścić przez maszynkę razem z bryndzą.
  3. 3Dodać śmietanę, jajka, sól i tyle mąki, aby powstało gładkie, jednolite ciasto.
  4. 4Na posypanej mąką stolnicy uformować wałki, spłaszczyć je i pokroić ukośnie.
  5. 5Gotować kilka minut w osolonej wodzie - aż wypłyną i będą miękkie.
  6. 6Podawać z kwaśną śmietaną, ewentualnie skwarkami lub zarumienioną na maśle tartą bułką.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: eyecon/Getty Images