Zdjęcie: Pitro Bławicki/ East News
Empanadillas z serem i oliwkami
Składniki:
100 g tłustego twarogu
100 g suszonych pomidorów z oleju
85 g zielonych oliwek
2 łyżeczki zielonego konserwowanego pieprzu
opakowanie ciasta francuskiego
sól do smaku
Przygotowanie:
Tłusty twaróg mieszamy z poszatkowanymi oliwkami i pomidorami. Dodajemy rozgnieciony zielony pieprz i sól do smaku. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Na środku każdego z nich kładziemy farsz łyżką i składamy po przekątnej formując pierożek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złocistobrązowy kolor.
Małe ziemniaki zapiekane z serem i paprykąSkładniki:
1 kg małych ziemniaków
2 grillowane papryki czerwone
100 g startego sera Dziugas (oryginalnie hiszpański Manchego)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
czarne oliwki
wykałaczki
sól kamienna
Przygotowanie:
Ziemniaki w całości gotujemy ok. 10 minut (żeby łatwiej i szybciej się upiekły). Następnie kroimy je na pół i w misce obtaczamy z oliwą, solą kamienną i wyciśniętymi ząbkami czosnku (możemy zostawić na 30 minut, żeby ziemniaki lepiej się zamarynowały). Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy trochę startego sera, kawałek grillowanej papryki i oliwkę. Wszystko łączymy ze sobą wykałaczką i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie i lekko się przyrumienią.
Marynowane pomarańczowo-cytrynowe oliwki
Składniki:
225 g zielonych hiszpańskich oliwek
225 g czarnych hiszpańskich oliwek
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżeczka poszatkowanej mięty
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
3 szalotki drobno poszatkowane
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki kminu rzymskiego
4 łyżki białego octu winnego
2 łyżki soku z pomarańczy
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy nasiona kopru i kminu. Kiedy zacznie wydobywać się aromat, przesypujemy do miski. Oliwki mieszamy z uprażonymi przyprawami i resztą składników. Marynujemy 1-2 dni w lodówce.
Ostre marynowane zielone oliwki
Składniki:
450 g dużych zielonych hiszpańskich oliwek
2 ostre czerwone świeże papryczki chilli
4 gałązki świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
2 łyżeczki ziarenek kolendry
4 gałązki kopru włoskiego
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 cytryna
pieprz
Przygotowanie:
Jeśli kupiliśmy oliwki z pestkami, to musimy każdą z nich delikatnie zmiażdżyć, tak by przyprawy miały szansę wniknąć do środka oliwki. To samo robimy z czosnkiem, płaską stroną dużego noża delikatnie miażdżymy czosnek. Ziarenka kolendry mielimy w młynku lub w moździerzu. Cytrynę razem ze skórką kroimy na małe kawałki. Oliwki, czosnek, zmieloną kolendrę, kawałki cytryny, poszatkowany tymianek, gałązki kopru włoskiego, przekrojone wzdłuż papryczki chili i pieprz mieszamy razem w dużej misce. Zamarynowane oliwki przekładamy do słoików, zalewamy oliwą z oliwek i zakręcamy. Słoiki zostawiamy na 24 godziny w temp pokojowej i wstawiamy do lodówki. Najlepszy efekt marynowania uzyskamy po dwóch tygodniach, ale ja nigdy jeszcze nie wytrzymałem tyle czasu :-) Podajemy z wykałaczkami.
Smażona cukinia w cieście z sosem z orzeszków pinii
Składniki:
450 g młodych małych cukinii (pokrojonych w plastry o grubości ½ cm)
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ryżowej
1 łyżka słodkiej papryki
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
sól
sos z orzeszków pinii:
100 g orzeszków pinii
1 łyżka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokrojoną cukinię mieszamy z papryką. Mąkę pszenną, mąkę z ciecierzycy, ryżową i rozrobione z cukrem drożdże mieszamy z taką ilością wody, by powstało nam rzadkie ciasto naleśnikowe. Orzeszki pinii i wyciśnięty przez praskę czosnek mielimy w małym blenderze na jednolitą masę. Powoli dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i wodę tak, by uzyskać gładki sos. Przelewamy do miseczki, dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Na patelni z wysokim rantem wlewamy oliwę z oliwek (na głębokość 1-2 cm) i rozgrzewamy. Plastry cukinii moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy prosto po usmażeniu, delikatnie posypane solą kamienną i z sosem z orzeszków pinii.
Duszone czosnkowe pieczarki
Składniki:
450 g małych pieczarek
5 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki natki pietruszki (drobno poszatkowanej)
2 ząbki czosnku (drobno poszatkowanego)
sok z cytryny
sól i pieprz
plasterki cytryny
kromki bagietki do podania
Przygotowanie:
Jeśli kupiliśmy małe pieczarki, możemy je udusić w całości, jeśli są większe przecinamy na pół, lub na cztery części. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek tak, by lekko się przyrumienił. Dodajemy pieczarki i szczyptę soli. Całość dusimy, aż większość płynu odparuje. Zwiększamy gaz i smażymy przez około 4 minuty cały czas mieszając, by pieczarki się nie przypaliły. Dodajemy 2-3 łyżki soku z cytryny i natkę pietruszki. Podajemy z bagietką.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN