Materiał promocyjny

Kuchnia Kościkiewiczów

Marek Kościkiewicz 25 lat temu debiutował na polskiej scenie muzycznie. Z tej okazji wydał płytę, która podsumowuje ten okres i jest zbiorem kilkunastu autorskich kompozycji. W projekcie wzięli udział m.in.: Kayah, Soyka, Piaseczny, Gadowski i Markowska. W naszej kuchni wspólnie z żoną Agatą, w asyście Andrzeja Polana, przygotowali tapas, tatara i cisteczka z oliwek.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Tapas z oliwek, czyli coś na ząb

Składniki:

hiszpańskie oliwki zielone

hiszpańskie oliwki czarne

anchois

pomarańcza

tuńczyk w oliwie

papryka czerwona grillowana

marynowana cebulka perłowa

oliwa hiszpańska

cebula czerwona

pieprz czerwony

marynowana papryka chilli

propozycja I

Hiszpańskie oliwki zielone, marynowana papryczka chilli, anchois, marynowana cebulka perłowa

propozycja II

Filetowana pomarańcza, hiszpańska oliwka czarna, hiszpańska oliwa

propozycja III

Hiszpańskie oliwki zielone, grillowana papryka czerwona, tuńczyk, czerwona cebula, marynowana papryczka chilli

propozycja IV

Hiszpańskie oliwki zielone, sezam, kminek mielony, oregano, ostra papryka, paluszki grissini

Tatar z oliwek i pomidorów

Składniki:

50 g hiszpańskich oliwek zielonych

50 g hiszpańskich oliwek czarnych

2 pomidory malinowe

1 łyżka musztardy francuskiej

2 łyżki majonezu

hiszpańska oliwa

sól

chipsy z pieczywa

koperek

Przygotowanie:

Oliwki kroimy na ćwiartki, pomidor w kostkę. Mieszamy razem z musztardą, solą i hiszpańską oliwą. Podajemy z kleksem majonezu, chipsami. Dekorujemy koperkiem.

Wołowina z imbirem i oliwkami

Składniki:

800 g polędwicy wołowej

50 g świeżego imbiru

130 g hiszpańskiich czarnych oliwek

2 szalotki

hiszpańska oliwa

rukola

sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Mięso tniemy na paski, oliwki przekrawamy na pół. Szalotkę kroimy drobno imbir podobnie. Smażymy szalotki i imbir na oliwie, dodajemy pokrojone mięso, mieszamy i zostawiamy na 2 minuty. dodajemy oliwki, sól pieprz, zdejmujemy z ognia. Serwujemy z rukolą.

Kółka czekoladowe z oliwkami

Składniki:

400 g czekolady gorzkiej

100 g hiszpańskiich oliwek zielonych

pieprz czerwony

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Hiszpańskie oliwki kroimy w plastry, czekoladę wylewamy na folię, w każdą porcję wkładamy po 2-3 plastry oliwek, posypujemy pieprzem czerwonym. Przyciskamy wierzch drugą folią. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Ciasteczka z oliwkami

Składniki:

500 g mąki

150 g hiszpańskich oliwek zielonych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

2 łyżki śmietany

6 łyżek majonezu

1 szklanka sera twardego typu parmezan

Przygotowanie:

Oliwki zgniatamy nożem i kroimy w małe kawałki. Majonez, śmietanę i jajka mieszamy razem na jednolitą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, tartym serem, dodajemy pokrojone hiszpańskie oliwki zielone i sól. Mąkę z dodatkami mieszamy z mokrymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na chwilę w folii aby odpoczęło. Ciasteczka wypiekamy w temp. 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości