Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Tapas z oliwek, czyli coś na ząb
Składniki:
hiszpańskie oliwki zielone
hiszpańskie oliwki czarne
anchois
pomarańcza
tuńczyk w oliwie
papryka czerwona grillowana
marynowana cebulka perłowa
oliwa hiszpańska
cebula czerwona
pieprz czerwony
marynowana papryka chilli
propozycja I
Hiszpańskie oliwki zielone, marynowana papryczka chilli, anchois, marynowana cebulka perłowa
propozycja II
Filetowana pomarańcza, hiszpańska oliwka czarna, hiszpańska oliwa
propozycja III
Hiszpańskie oliwki zielone, grillowana papryka czerwona, tuńczyk, czerwona cebula, marynowana papryczka chilli
propozycja IV
Hiszpańskie oliwki zielone, sezam, kminek mielony, oregano, ostra papryka, paluszki grissini
Tatar z oliwek i pomidorów
Składniki:
50 g hiszpańskich oliwek zielonych
50 g hiszpańskich oliwek czarnych
2 pomidory malinowe
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
hiszpańska oliwa
sól
chipsy z pieczywa
koperek
Przygotowanie:
Oliwki kroimy na ćwiartki, pomidor w kostkę. Mieszamy razem z musztardą, solą i hiszpańską oliwą. Podajemy z kleksem majonezu, chipsami. Dekorujemy koperkiem.
Wołowina z imbirem i oliwkami
Składniki:
800 g polędwicy wołowej
50 g świeżego imbiru
130 g hiszpańskiich czarnych oliwek
2 szalotki
hiszpańska oliwa
rukola
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Mięso tniemy na paski, oliwki przekrawamy na pół. Szalotkę kroimy drobno imbir podobnie. Smażymy szalotki i imbir na oliwie, dodajemy pokrojone mięso, mieszamy i zostawiamy na 2 minuty. dodajemy oliwki, sól pieprz, zdejmujemy z ognia. Serwujemy z rukolą.
Kółka czekoladowe z oliwkami
Składniki:
400 g czekolady gorzkiej
100 g hiszpańskiich oliwek zielonych
pieprz czerwony
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Hiszpańskie oliwki kroimy w plastry, czekoladę wylewamy na folię, w każdą porcję wkładamy po 2-3 plastry oliwek, posypujemy pieprzem czerwonym. Przyciskamy wierzch drugą folią. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Ciasteczka z oliwkami
Składniki:
500 g mąki
150 g hiszpańskich oliwek zielonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki śmietany
6 łyżek majonezu
1 szklanka sera twardego typu parmezan
Przygotowanie:
Oliwki zgniatamy nożem i kroimy w małe kawałki. Majonez, śmietanę i jajka mieszamy razem na jednolitą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, tartym serem, dodajemy pokrojone hiszpańskie oliwki zielone i sól. Mąkę z dodatkami mieszamy z mokrymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na chwilę w folii aby odpoczęło. Ciasteczka wypiekamy w temp. 180 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN