Przepisy kulinarne

Chlebek bananowy bez cukru - przepis Bartka Boratyna

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
Bartek Boratyn
Cukier w słodkościach? Niepotrzebny!

Masz ochotę na coś słodkiego, ale ograniczasz cukier? W kuchni Dzień Dobry TVN to nie stanowi problemu. Sprawdź przepis Bartka Boratyna na chlebek bananowy bez cukru.

Chlebek bananowy bez cukru - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki łyżeczka sody
  • łyżka przyprawy korzennej
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • łyżki mleka
  • 3 duże dojrzałe banany
  • dodatkowo szklanka pokrojonych suszonych owoców i orzechów

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Chlebek bananowy bez cukru - sposób przygotowania

  1. 1Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. 2Połączyć mąkę, sodę i proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i skórkę pomarańczową.
  3. 3Olej zmiksować z jajkami i mlekiem.
  4. 4Banany rozgnieść widelcem, zachowując połówkę do dekoracji.
  5. 5Połączyć suche składniki, masę jajeczną i rozgniecione banany tak, by ciasto pozostało nieco grudkowate.
  6. 6Wsypać bakalie, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy.
  7. 7Na wierzchu ułożyć połówkę banana.
  8. 8Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.
  9. 9Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystygnięcia.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: Bartek Boratyn

Pozostałe wiadomości