Chlebek bananowy bez cukru - przepis Bartka Boratyna

Cukier w słodkościach? Niepotrzebny!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Masz ochotę na coś słodkiego, ale ograniczasz cukier? W kuchni Dzień Dobry TVN to nie stanowi problemu. Sprawdź przepis Bartka Boratyna na chlebek bananowy bez cukru.

Chlebek bananowy bez cukru - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki łyżeczka sody
    • łyżka przyprawy korzennej
      • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
        • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
          • 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
            • 2 jajka
              • łyżki mleka
                • 3 duże dojrzałe banany
                  • dodatkowo szklanka pokrojonych suszonych owoców i orzechów

                    Przepisy Andrzeja Polana

                    Źródło: Dzień Dobry TVN
                    Kulinarna podróż z Polanem
                    Kulinarna podróż z Polanem
                    Szparagowy zawrót głowy
                    Szparagowy zawrót głowy
                    Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                    Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                    Wigilijne potrawy Polana
                    Wigilijne potrawy Polana
                    Pizza a la Polan
                    Pizza a la Polan
                    Kuchnia winogronowa
                    Kuchnia winogronowa

                    Chlebek bananowy bez cukru - sposób przygotowania

                    1. Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
                      1. Połączyć mąkę, sodę i proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i skórkę pomarańczową.
                        1. Olej zmiksować z jajkami i mlekiem.
                          1. Banany rozgnieść widelcem, zachowując połówkę do dekoracji.
                            1. Połączyć suche składniki, masę jajeczną i rozgniecione banany tak, by ciasto pozostało nieco grudkowate.
                              1. Wsypać bakalie, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy.
                                1. Na wierzchu ułożyć połówkę banana.
                                  1. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.
                                    1. Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystygnięcia.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło: Bartek Boratyn

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości