Chlebek bananowy bez cukru - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki łyżeczka sody
- łyżka przyprawy korzennej
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- łyżki mleka
- 3 duże dojrzałe banany
- dodatkowo szklanka pokrojonych suszonych owoców i orzechów
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Chlebek bananowy bez cukru - sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połączyć mąkę, sodę i proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i skórkę pomarańczową.
- Olej zmiksować z jajkami i mlekiem.
- Banany rozgnieść widelcem, zachowując połówkę do dekoracji.
- Połączyć suche składniki, masę jajeczną i rozgniecione banany tak, by ciasto pozostało nieco grudkowate.
- Wsypać bakalie, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy.
- Na wierzchu ułożyć połówkę banana.
- Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.
- Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystygnięcia.
Zobacz także:
- Przepis na zdrowy chlebek bananowy. Idealny dla osób na diecie!
- Domowe desery bez pieczenia – kilka ciekawych pomysłów
- Przepisy na zdrowe wypieki – jak piec bez cukru i niezdrowych dodatków?
- Niskokaloryczne desery z TikToka. Nowy trend na przekąski do szkoły
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Bartek Boratyn
podziel się: