Przepisy kulinarne

Międzynarodowy Dzień Hummusu. Historia pysznej pasty i najlepsze przepisy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Moment RFGettyImages-1212395755

13 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Ta potrawa podbiła serca i żołądki na całym świecie, zwłaszcza wegetarian i wegan. Nic dziwnego, bo tę pastę można jeść zarówno na śniadanie, przekąskę i kolację, a nawet podawać jako dodatek do obiadu. A jaka jest jego historia? Dlaczego warto jeść dip z ciecierzycy?

Hummus – co to jest?

Hummus to nic innego jak sos, dip lub pasta do smarowania zrobiona z gotowanej ciecierzycy z dodatkiem przypraw. Nazwa hummus pochodzi z języka arabskiego i dosłownie oznacza ciecierzycę (groch włoski). Jest ważnym składnikiem kuchni libańskiej czy arabskiej. Obecnie hummus rozpowszechniony jest na całym świecie.

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
wideo 2/3

Hummus – skąd się wziął?

Według legendy hummus został wymyślony przez sułtana Egiptu Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Natomiast to Bliski Wschód jest uważany za jego kolebkę. O miano twórców hummusu zaciekle walczą też Izraelczycy i Libańczycy. Trudno zatem ustalić, kto tak naprawdę go wymyślił. Co ciekawe Grecy również mają swoją wersję hummusu, który nazywa się fava. Tę pastę przygotowuje się z łuskanego grochu, oliwy z oliwek, czosnku, cebuli i cytryny.

Międzynarodowy Dzień Hummusu – dlaczego warto jeść pastę?

Hummus nie bez powodu doczekał się swojego międzynarodowego święta. Oprócz tego, że jest pyszny, jest także bogaty w błonnik pokarmowy. Składa się głównie z ciecierzycy, która jest doskonałym źródłem białka o dużej wartości odżywczej. Ponadto pasta ta zawiera dużo witaminy B6, żelazo, mangan oraz kwas foliowy. Co ważne, w składzie tego produktu znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które w dużej mierze przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie. Mogą go również spożywać diabetycy, bo ma niski indeks glikemiczny.

Hummus – rekordziści Guinnessa

W 2010 roku w Libanie pobito rekord Guinnessa na największą w historii porcję hummusu. Gigantyczną porcję przygotowywało aż 300 kucharzy we wsi al-Fanar w okolicach Bejrutu. Ich hummus ważył 10 452 kilo i był dwa razy cięższy od poprzedniej rekordowej porcji humusu, którą przygotowali Izraelczycy. Jego masa wynosiła 4090 kilogramów.

Świętuj więc Międzynarodowy Dzień Hummusu i pałaszuj pastę!

Hummus – jak go przygotować?

Pastę z ciecierzycy można dziś kupić w większości sklepów, łącznie z tymi osiedlowymi, ale jeśli przygotujemy ją w domu, może być znacznie zdrowsza i smaczniejsza. Podstawową wersję przyrządza się z przetartych nasion ciecierzycy, choć obecnie wykorzystuje się także inne rośliny strączkowe, np. bób.

Składniki na hummus:

  • 50 g ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie opłukana ciecierzyca z puszki);
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini;
  • 2 ząbki czosnki;
  • sok z połówki cytryny;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • pół łyżeczki kminu;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania hummusu:

  1. 1Ciecierzycę namoczyć i pozostawić na na noc. Rano należy ją ugotować, a następnie odlać 3/4 szklanki wody po gotowaniu.
  2. 2Jeśli nie mamy aż tyle czasu, warto skorzystać z gotowej ciecierzycy z puszki lub ze słoika. Wówczas nie trzeba jej gotować. Następnie należy umieścić wszystkie składniki w miseczce i dokładnie zblendować.
  3. 3Jeśli hummus jest zbyt gęsty, podczas miksowania trzeba dolewać wodę, która nam została. Według preferencji do pasty możemy też użyć ostrej papryki, oregano lub innych przypraw.

Hummus - różne przepisy

Oprócz klasycznej wersji, hummus można także przygotować z dodatkiem suszonych pomidorów czy oliwek. Można go podawać jako smarowidło do pieczywa, ze słupkami warzyw, pitą, jako dodatek do grilla, a nawet mięsa. To także świetna przekąska do pracy czy na imprezę. W naszej kuchni do tej pory pojawiło się wiele różnych wersji hummusu:

Zobacz wideo: Jak przygotować ekspresowy hummus?

Autor: Dominika Czerniszewska

Źródło: thenationalnews.com

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

Pozostałe wiadomości