Hummus – co to jest?
Hummus to nic innego jak sos, dip lub pasta do smarowania zrobiona z gotowanej ciecierzycy z dodatkiem przypraw. Nazwa hummus pochodzi z języka arabskiego i dosłownie oznacza ciecierzycę (groch włoski). Jest ważnym składnikiem kuchni libańskiej czy arabskiej. Obecnie hummus rozpowszechniony jest na całym świecie.
Hummus – skąd się wziął?
Według legendy hummus został wymyślony przez sułtana Egiptu Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Natomiast to Bliski Wschód jest uważany za jego kolebkę. O miano twórców hummusu zaciekle walczą też Izraelczycy i Libańczycy. Trudno zatem ustalić, kto tak naprawdę go wymyślił. Co ciekawe Grecy również mają swoją wersję hummusu, który nazywa się fava. Tę pastę przygotowuje się z łuskanego grochu, oliwy z oliwek, czosnku, cebuli i cytryny.
Międzynarodowy Dzień Hummusu – dlaczego warto jeść pastę?
Hummus nie bez powodu doczekał się swojego międzynarodowego święta. Oprócz tego, że jest pyszny, jest także bogaty w błonnik pokarmowy. Składa się głównie z ciecierzycy, która jest doskonałym źródłem białka o dużej wartości odżywczej. Ponadto pasta ta zawiera dużo witaminy B6, żelazo, mangan oraz kwas foliowy. Co ważne, w składzie tego produktu znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które w dużej mierze przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie. Mogą go również spożywać diabetycy, bo ma niski indeks glikemiczny.
Hummus – rekordziści Guinnessa
W 2010 roku w Libanie pobito rekord Guinnessa na największą w historii porcję hummusu. Gigantyczną porcję przygotowywało aż 300 kucharzy we wsi al-Fanar w okolicach Bejrutu. Ich hummus ważył 10 452 kilo i był dwa razy cięższy od poprzedniej rekordowej porcji humusu, którą przygotowali Izraelczycy. Jego masa wynosiła 4090 kilogramów.
Świętuj więc Międzynarodowy Dzień Hummusu i pałaszuj pastę!
Hummus – jak go przygotować?
Pastę z ciecierzycy można dziś kupić w większości sklepów, łącznie z tymi osiedlowymi, ale jeśli przygotujemy ją w domu, może być znacznie zdrowsza i smaczniejsza. Podstawową wersję przyrządza się z przetartych nasion ciecierzycy, choć obecnie wykorzystuje się także inne rośliny strączkowe, np. bób.
Składniki na hummus:
- 50 g ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie opłukana ciecierzyca z puszki);
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini;
- 2 ząbki czosnki;
- sok z połówki cytryny;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- pół łyżeczki kminu;
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania hummusu:
- Ciecierzycę namoczyć i pozostawić na na noc. Rano należy ją ugotować, a następnie odlać 3/4 szklanki wody po gotowaniu.
- Jeśli nie mamy aż tyle czasu, warto skorzystać z gotowej ciecierzycy z puszki lub ze słoika. Wówczas nie trzeba jej gotować. Następnie należy umieścić wszystkie składniki w miseczce i dokładnie zblendować.
- Jeśli hummus jest zbyt gęsty, podczas miksowania trzeba dolewać wodę, która nam została. Według preferencji do pasty możemy też użyć ostrej papryki, oregano lub innych przypraw.
Hummus - różne przepisy
Oprócz klasycznej wersji, hummus można także przygotować z dodatkiem suszonych pomidorów czy oliwek. Można go podawać jako smarowidło do pieczywa, ze słupkami warzyw, pitą, jako dodatek do grilla, a nawet mięsa. To także świetna przekąska do pracy czy na imprezę. W naszej kuchni do tej pory pojawiło się wiele różnych wersji hummusu:
- Domowej roboty hummus
- Przepis na jesienny hummus z dynią podawany z imbirem
- Różowy hummus z burakiem
- Hummus – z czym go jeść? Przepisy i porady
- Jak zrobić prawdziwy, izraelski hummus?
- Hummus z zielonego groszku
- Polski hummus z fasoli
- Pasty do chleba według przepisu Mikołaja Reya
- Hummus z burakami
Zobacz wideo: Jak przygotować ekspresowy hummus?
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: thenationalnews.com
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF