Błyskawiczny bigos czy placki chlebowe z hummusem?

Błyskawiczny bigos z pieczarek i ogórków kiszonych w pieczywie, placki chlebowe z polskim hummusem z młodego Jaśka, polski hummus z fasoli Jaś i pieczone udka kurczaka w sosie na grzankach... jak smakują? W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Andrzej Polan.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Pieczone udka kurczaka w sosie na grzankach

Składniki:

przyprawa do potraw

50 g dojrzewającej szynki

rosół z kury

olej do smażenia

4 udka kurczaka

chleb na grzanki

czerwone wino

ząbek czosnku

2 marchewki

8 pieczarek

1 cebula

mąka

Przygotowanie:

Udka kurczaka filetujemy z kości, szynkę kroimy w paski. Pieczarki i marchewki kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na oleju. Mięso z udek kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i przyprawie do potraw, przesmażamy na patelni wraz z szynką. Łączymy wszystko razem, wlewamy wino i rosół z kury. Dusimy na małym ogniu około godziny. Mięso w sosie podajemy na grzankach podsmażonych na oliwie.

Błyskawiczny bigos z pieczarek i ogórków kiszonych w pieczywie

Składniki:

przyprawa do potraw

400g kiełbasy wieprzowej

koncentrat pomidorowy

ogórki kwaszone

400 g pieczarek

6 bułek żytnich

400 g cebuli

olej

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w plastry i przesmażamy na patelni na oleju. Podobnie przesmażamy pieczarki, kiełbasę i ogórki kwaszone. Wszystko razem łączymy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawę do potraw. Wszystko razem dusimy do uzyskania dosyć gęstej konsystencji. Bułki wydrążamy, wydrążoną część rwiemy na kawałki i podpiekamy w piecu a do powstałych misek z bułek wlewamy nasz błyskawiczny bigos. Grzanki układamy na wierzchu.

Placki chlebowe z polskim hummusem z młodego Jaśka

Składniki:

250 g mąki żytniej

250 g mąki orkiszowej

15 g drożdży

przyprawa do potraw

tymianek

20 ml oliwy

Przygotowanie:

Obie mąki łączymy, dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże, przesianą przyprawę do potraw, dodajemy suszony tymianek, oliwę i wodę w takiej ilości, by ciasto było nie za bardzo gęste. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą rozwałkowujemy i pieczemy w temp. 180 stopni. Podajemy na ciepło z polskim humusem z młodego Jaśka.

Polski hummus z fasoli Jaś

Składniki:

500 g fasoli Jaś

2 cebule

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

kminek mielony

przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Fasolę namaczamy i gotujemy do miękkości. Na oleju przesmażamy posiekaną cebulę, czosnek. Do cebuli dodajemy ugotowaną, odcedzoną fasolę, doprawiamy przyprawą do potraw i kminkiem mielonym. Wszystko razem miksujemy, możemy dodać troszkę wody z gotowania fasoli dla lżejszej konsystencji naszej pasty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości