Mięsny groszek
Składniki na mięsny groszek:
- 1,5 kg rostbefu sezonowanego w kawałku
- sól, pieprz w młynku
Jak przygotować mięsny groszek?
Rozbef przecinamy wzdłuż na pół, pozbywamy się białych błon i tłuszczu zewnętrznego. Solimy i pieprzymy oba kawałki z każdej strony, lekko natłuszczamy i grillujemy 16-18 minut przykładając co 4 min ze strony na stronę. Gotowe mięso zdejmujemy, aby odpoczęło 5-6 minut, skrapiamy oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem. Gotowy stek kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Podajemy na placku pszennym z humusem, salsą i sałatą.
Tomasz Urbanek/East News
Humus z zielonego groszku
Składniki na hummus z zielonego groszku:
- 600 g mrożonego groszku zielonego
- 2 awokado
- 100 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
- szczypta kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- 2 limony
Jak przygotować hummus z zielonego groszku?
Groszek przelewamy wrzątkiem, dodajemy obrane awokado i olej, miksujemy na gładko, doprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim.
Salsa verde
Składniki na salsę verde:
- pęczek kolendry
- pęczek natki
- ząbek czosnku
- 1/2 strączka chilli
- 150 ml oleju
- 30 ml sosu sojowego
- 30 ml miodu
- 20 ml octu
Jak przygotować salsę verde?
Wszystko zmiksować na gładką masę.
Tomasz Urbanek/East News
Pszenne taco Ala J
Składniki na pszenne taco Ala J:
- 300 g mąki typ 550
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 150 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przygotować pszenne taco Ala J?
Wszystkie sypkie produkty mieszamy ze sobą, następnie zalewamy ciepłą wodą razem z olejem i wygniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy walce o średnicy 6 cm. Gotowe bryły odkładamy na 15 min do miski pod przykryciem. Każdy walec tniemy na jednocentymetrowe talarki i wałkujemy na jednomilimetrowe placki. Grillujemy po 30 sekund z każdej strony.
Skrzydlate krewetki, czyli burgery drobiowo-krewetkowe
Składniki na burgery drobiowo-krewetkowe:
- 300 g piersi z indyka
- 300 g rozmrożonych surowych krewetek w skorupach 16/20
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 4 kolby kukurydzy
- 1 strączek chilli
- 1/2 doniczki bazylii
- 200 g masła
- pomarańcza
- papier pergaminowy
- majonez
- cytryna
- szczypta cukru
- szczypta papryki słodkiej
- 300 ml oleju rzepakowego rafinowanego (aromatyzowanego skorupami krewetek)
Jak przygotować burgery drobiowo-krewetkowe?
Krewetki obieramy z skorup. Skorupy dusimy w oleju rzepakowym na wolnym ogniu 5-6 min, miksujemy i cedzimy, aby powstał aromatyczny olej, studzimy. Do wysokiego słoika wbijamy jajko, dodajemy sok z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę papryki słodkiej i cukru. Całość miksujemy na gładko, następnie miksując dolewamy olej krewetkowy do powstania gęstej emulsji. Pierś z indyka mielimy na grubych oczkach, krewetki siekamy i mieszamy razem z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy siekaną natkę i wyrabiamy aż masa będzie się lepić do rąk. Z masy mięsnej robimy kulki 150g ( dłonie przy formowaniu natłuszczamy olejem) i układamy na papier pergaminowy. Gotową kulkę przykrywamy drugim kawałkiem papieru i lekko spłaszczamy np. rondlem tak, aby uzyskać burger o grubości 1 cm. Gotowe burgery grillujemy po 3 min. z każdej strony razem z kukurydzą i cząstkami natłuszczonej pomarańczy. Bazylię miksujemy z chilli i masłem. Gotowe burgery podajemy z kukurydzą, pomarańczą grillowaną i majonezem krewetkowym (Dodatkiem może być bułka lub pszenne taco).
Tomasz Urbanek/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
- Marynata do karkówki na grilla. Z czego ją zrobić i jak długo przygotowuje się karkówkę z grilla w marynacie?
- Majówkowe grillowanie w domowej kuchni: krewetki z salsą mango, kurczak z sosem barbecue i inne pyszności
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Jurek Sobieniak