Mięsny groszek, pszenne taco, salsa verde i burgery drobiowo-krewetkowe. Oto grillowane przysmaki na majówkę

Jurek Sobieniak
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Trwa majówkowe grillowanie, także w Dzień Dobry TVN. Tym razem w naszej kuchni zagościł restaurator, Jurek Sobieniak. Przy okazji majówki, zaprezentował przepisy na grillowane przysmaki, którymi można bezkarnie zajadać się w majowy weekend. Oto one.

Mięsny groszek

Składniki na mięsny groszek:

  • 1,5 kg rostbefu sezonowanego w kawałku
  • sól, pieprz w młynku

Jak przygotować mięsny groszek?

Rozbef przecinamy wzdłuż na pół, pozbywamy się białych błon i tłuszczu zewnętrznego. Solimy i pieprzymy oba kawałki z każdej strony, lekko natłuszczamy i grillujemy 16-18 minut przykładając co 4 min ze strony na stronę. Gotowe mięso zdejmujemy, aby odpoczęło 5-6 minut, skrapiamy oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem. Gotowy stek kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Podajemy na placku pszennym z humusem, salsą i sałatą.

Tomasz Urbanek/East News

Humus z zielonego groszku

Składniki na hummus z zielonego groszku:

  • 600 g mrożonego groszku zielonego
  • 2 awokado
  • 100 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • 2 limony

Jak przygotować hummus z zielonego groszku?

Groszek przelewamy wrzątkiem, dodajemy obrane awokado i olej, miksujemy na gładko, doprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim.

Salsa verde

Składniki na salsę verde:

  • pęczek kolendry
  • pęczek natki
  • ząbek czosnku
  • 1/2 strączka chilli
  • 150 ml oleju
  • 30 ml sosu sojowego
  • 30 ml miodu
  • 20 ml octu

Jak przygotować salsę verde?

Wszystko zmiksować na gładką masę.

Tomasz Urbanek/East News

Pszenne taco Ala J

Składniki na pszenne taco Ala J:

  • 300 g mąki typ 550
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 150 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przygotować pszenne taco Ala J?

Wszystkie sypkie produkty mieszamy ze sobą, następnie zalewamy ciepłą wodą razem z olejem i wygniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy walce o średnicy 6 cm. Gotowe bryły odkładamy na 15 min do miski pod przykryciem. Każdy walec tniemy na jednocentymetrowe talarki i wałkujemy na jednomilimetrowe placki. Grillujemy po 30 sekund z każdej strony.

Skrzydlate krewetki, czyli burgery drobiowo-krewetkowe

Składniki na burgery drobiowo-krewetkowe:

  • 300 g piersi z indyka
  • 300 g rozmrożonych surowych krewetek w skorupach 16/20
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 4 kolby kukurydzy
  • 1 strączek chilli
  • 1/2 doniczki bazylii
  • 200 g masła
  • pomarańcza
  • papier pergaminowy
  • majonez
  • cytryna
  • szczypta cukru
  • szczypta papryki słodkiej
  • 300 ml oleju rzepakowego rafinowanego (aromatyzowanego skorupami krewetek)

Jak przygotować burgery drobiowo-krewetkowe?

Krewetki obieramy z skorup. Skorupy dusimy w oleju rzepakowym na wolnym ogniu 5-6 min, miksujemy i cedzimy, aby powstał aromatyczny olej, studzimy. Do wysokiego słoika wbijamy jajko, dodajemy sok z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę papryki słodkiej i cukru. Całość miksujemy na gładko, następnie miksując dolewamy olej krewetkowy do powstania gęstej emulsji. Pierś z indyka mielimy na grubych oczkach, krewetki siekamy i mieszamy razem z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy siekaną natkę i wyrabiamy aż masa będzie się lepić do rąk. Z masy mięsnej robimy kulki 150g ( dłonie przy formowaniu natłuszczamy olejem) i układamy na papier pergaminowy. Gotową kulkę przykrywamy drugim kawałkiem papieru i lekko spłaszczamy np. rondlem tak, aby uzyskać burger o grubości 1 cm. Gotowe burgery grillujemy po 3 min. z każdej strony razem z kukurydzą i cząstkami natłuszczonej pomarańczy. Bazylię miksujemy z chilli i masłem. Gotowe burgery podajemy z kukurydzą, pomarańczą grillowaną i majonezem krewetkowym (Dodatkiem może być bułka lub pszenne taco).

Tomasz Urbanek/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Jurek Sobieniak

podziel się:

Pozostałe wiadomości