Ceny pieczywa nieubłaganie rosną. Eksperci nie mają wątpliwości, że to nie koniec podwyżek

Źródło: Dzień Dobry TVN
Chleb coraz droższy
Chleb coraz droższy
Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Najwyższa inflacja od 20 lat
Przed nami podwyżki cen prądu
Przed nami podwyżki cen prądu
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?
Pieczywo znalazło się w czołówce najbardziej drożejących kategorii w Polsce. Podczas gdy inflacja nie przekracza poziomu 11%, ceny chleba w lipcu wzrosły o ponad 20%. Średnio za 1 kg bochenek pieczywa musimy zapłacić już ponad 10 zł. Co gorsza, eksperci nie mają wątpliwości, że wzrost cen nie ma zamiaru wyhamować. O tym dlaczego pieczywo jest takie drogie i jak sobie z tym radzić porozmawiamy z Sylwią Majcher, dziennikarką, edukatorką ekologiczną.

Wzrost cen pieczywa – dlaczego?

Pieczywo znalazło się wśród 5 najbardziej drożejących produktów – w lipcu cena wzrosła o ponad 20% w porównaniu z poprzednim rokiem. To efekt wzrostu cen pszenicy, gazu i prądu, które zaczęły drożeć już 2 lata temu. Na koszt produktów miała wpływ także wojna w Ukrainie. Szacuje się, że na cenę pieczywa składają się głównie koszty surowców (m.in. mąki) – ok. 35%, marża sklepu – ok. 24%, koszty zatrudnienia i koszty stałe – ok. 18%, transportu oraz energii – ok. 14%, a także marża producenta – ok. 9%.

- W tym roku branża rolnicza mówi o tym, że ponad połowa pszenicy nie będzie nadawała się do użytku w kuchni tylko jako pasza dla zwierząt, wpływa na to susza, jaką mamy - powiedziała edukatorka.

Eksperci branży piekarniczej nie mają wątpliwości, że tanio już było. Może nie zrealizuje się wizja niektórych polityków krzyczących, że cena bochenka będzie wynosiła 30 złotych, ale na pewno pieczywo będzie nadal drożeć.

- Pszenica drożała wcześniej, ale mieliśmy stabilną sytuację, bo mieliśmy zapasy. Te zapasy się pokończyły, rolnicy musieli ceny podnieść, wzrosły ceny energii i ceny kosztów pracy. Ten rynek jest już rynkiem pracownika, nie pracodawcy. Płacimy za pieczywo więcej, a jednocześnie wciąż jest to produkt najczęściej marnowany w naszych kuchniach – powiedziała Sylwia Majcher.

Jak przyznaje dziennikarka, w czasach, gdy pieczywo jest tak drogie, nie powinniśmy go marnować. Nawet z czerstwego chleba jesteśmy w stanie wyczarować smaczne potrawy.

- Najłatwiej je zamrozić. W zależności od tego, jakie to jest pieczywo, razowe mrozimy krócej, pszenne nawet do miesiąca. Po rozmrożeniu można zrobić grzanki, pesto z chleba, trufle chlebowe, spody do ciast, brownie z czerstwego pieczywa – doradziła.

Ile jest chleba w chlebie?

Woda, sól, mąka i drożdże. Tyle potrzeba, by zrobić dobry chleb. Niestety składy sklepowego pieczywa pozostawiają wiele do życzenia. Producenci dorzucają całą gamę substancji konserwujących i wzmacniających smak. Po co?

- Dodają to po to, by pieczywo przyciągało naszą uwagę. Po drugie, jest to sztuczne przedłużanie świeżości. Zafoliowane chleby często mają datę przydatności nawet 2 tygodnie. Ten chleb musi być wzmocniony, bo inaczej by spleśniał – dodała dziennikarka.

- Okazuje się, ze w chlebie może być praktycznie wszystko. Kiedyś były normy, teraz nie trzeba trzymać się tego, co ma być w chlebie. Można dodać tam wszystko, na czym można zarobić, wszystko, co da nam objętość, smakowitość, pełna dowolność – powiedział Piotr Kucharski, kucharz, autor książek.

Co kryje się w chlebie?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości