Z czego rezygnują Polacy podczas zakupów?
Według opinii autorów badania BIG InfoMonitor "bardziej racjonalne gospodarowanie finansami" ma korzystny wpływ na dietę obywateli. Jest tak ze względu na to, że kiedy rezygnujemy z pewnych produktów, to najczęściej są to te najbardziej niezdrowe.
Jak wynika z badania, 52% ankietowanych ogranicza spożycie alkoholu, 47% gotowych dań ze sklepu i 43% słodyczy. To są produkty, z których najczęściej rezygnujemy jako Polacy, na rzecz oszczędzania. W przypadku najbardziej podstawowych produktów żywieniowych (tj. mięso, warzywa i owoce, nabiał oraz pieczywo) ograniczenie w zakupach zadeklarowało między 4 a 14% ankietowanych.
Jak inflacja wpływa na decyzje zakupowe
- Aż 26 procent respondentów stwierdziło poprawę swoich nawyków żywieniowych. To zdecydowanie więcej odpowiedzi niż wskazujących na pogorszenie jakości odżywiania (17 procent) - wskazał główny analityk BIG InfoMonitor, prof. Waldemar Rogowski, wskazując, że ograniczanie wydatków na niektóre produkty może mieć pozytywny wpływ na nasze drowie.
Przygotowanie posiłków w domu zadeklarowało łącznie 91% ankietowanych, a 70% z nich zwraca uwagę na ich jakość.
- W codziennym życiu przygotowywanie posiłków w domu deklaruje łącznie 91 proc. Polaków, z czego zdecydowana większość robi to w sposób świadomy, co świadczy o wzroście wiedzy z zakresu odżywiania - dodał Rogowski.
Polacy rzadziej wybierają się "na miasto", aby zjeść posiłek i coraz częściej rezygnują z diety pudełkowej. Jedynie 3% respondentów wskazało korzystanie z obiektów gastronomicznych, tj. restauracji, barów mlecznych bądź fast foodów, jako dominującego sposobu odżywiania się. Na catering dietetyczny, jako główną formę żywienia, wskazało 2% badanych.
Coraz częściej śledzimy także gazetki sieci handlowych i monitorujemy wydatki. 42% ankietowanych sprawdza broszury sklepowe, a 32% robi zakupy jedynie w dyskontach i tańszych supermarketach. 36% badanych wskazało, że gotuje na więcej niż jeden dzień, a 24% kupuje ogólnie mniej żywności.
Oszczędzanie na zakupach a marnowanie jedzenia
Mimo, iż Polacy starają się mniej marnować i bardziej kontrolować wydatki na jedzenie, to wciąż w kraju marnuje się 3 mln ton jedzenia rocznie (na etapie konsumpcji). Z powodu niezjedzonych produktów 33% ankietowanych traci około 100 zł miesięcznie. W miastach jest to 49% badanych, a na wsi 40%. Dbałość w tym temacie zwiększa się wraz z wiekiem respondentów - wynika z badań BIG Info Monitor - "od 44 proc. w grupie poniżej 45 lat, przez 60 proc. w grupie 45-64 lata, po 72 proc. wśród osób 65 plus".
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Więcej przeczytasz na TVN24
Zobacz także:
- Praca i zakupy w Wigilię? Minister rozwoju wyjaśnia: "Polacy zasługują"
- GUS podał dane na temat inflacji i koszyka zakupowego. Tak drogo nie było od 26 lat
- Jak wybrać idealny wózek na zakupy? "To mój nieodłączny towarzysz"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: TVN24
Źródło zdjęcia głównego: baona/Getty Images