Z czego rezygnujemy na zakupach? Te decyzje mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wyprzedaże - okazje czy pułapki?
Wyprzedaże - okazje czy pułapki?
Jak zaplanować tanie zakupy?
Jak zaplanować tanie zakupy?
Uwaga na zakupy z odroczoną płatnością
Uwaga na zakupy z odroczoną płatnością
 „Koszyk Dudy” – ile dziś kosztują te same zakupy?
„Koszyk Dudy” – ile dziś kosztują te same zakupy?
Rosnące ceny produktów i wciąż wysoka inflacja sprawiają, że 91% Polaków oszczędza na zakupach. Nadal jednak wiele osób traci pieniądze przez marnowanie żywności - tak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor. Na czym najczęściej oszczędzamy?

Z czego rezygnują Polacy podczas zakupów?

Według opinii autorów badania BIG InfoMonitor "bardziej racjonalne gospodarowanie finansami" ma korzystny wpływ na dietę obywateli. Jest tak ze względu na to, że kiedy rezygnujemy z pewnych produktów, to najczęściej są to te najbardziej niezdrowe.

Jak wynika z badania, 52% ankietowanych ogranicza spożycie alkoholu, 47% gotowych dań ze sklepu i 43% słodyczy. To są produkty, z których najczęściej rezygnujemy jako Polacy, na rzecz oszczędzania. W przypadku najbardziej podstawowych produktów żywieniowych (tj. mięso, warzywa i owoce, nabiał oraz pieczywo) ograniczenie w zakupach zadeklarowało między 4 a 14% ankietowanych.

Jak inflacja wpływa na decyzje zakupowe

- Aż 26 procent respondentów stwierdziło poprawę swoich nawyków żywieniowych. To zdecydowanie więcej odpowiedzi niż wskazujących na pogorszenie jakości odżywiania (17 procent) - wskazał główny analityk BIG InfoMonitor, prof. Waldemar Rogowski, wskazując, że ograniczanie wydatków na niektóre produkty może mieć pozytywny wpływ na nasze drowie.

Przygotowanie posiłków w domu zadeklarowało łącznie 91% ankietowanych, a 70% z nich zwraca uwagę na ich jakość.

- W codziennym życiu przygotowywanie posiłków w domu deklaruje łącznie 91 proc. Polaków, z czego zdecydowana większość robi to w sposób świadomy, co świadczy o wzroście wiedzy z zakresu odżywiania - dodał Rogowski.

Polacy rzadziej wybierają się "na miasto", aby zjeść posiłek i coraz częściej rezygnują z diety pudełkowej. Jedynie 3% respondentów wskazało korzystanie z obiektów gastronomicznych, tj. restauracji, barów mlecznych bądź fast foodów, jako dominującego sposobu odżywiania się. Na catering dietetyczny, jako główną formę żywienia, wskazało 2% badanych.

Coraz częściej śledzimy także gazetki sieci handlowych i monitorujemy wydatki. 42% ankietowanych sprawdza broszury sklepowe, a 32% robi zakupy jedynie w dyskontach i tańszych supermarketach. 36% badanych wskazało, że gotuje na więcej niż jeden dzień, a 24% kupuje ogólnie mniej żywności. 

Oszczędzanie na zakupach a marnowanie jedzenia

Mimo, iż Polacy starają się mniej marnować i bardziej kontrolować wydatki na jedzenie, to wciąż w kraju marnuje się 3 mln ton jedzenia rocznie (na etapie konsumpcji). Z powodu niezjedzonych produktów 33% ankietowanych traci około 100 zł miesięcznie. W miastach jest to 49% badanych, a na wsi 40%. Dbałość w tym temacie zwiększa się wraz z wiekiem respondentów - wynika z badań BIG Info Monitor - "od 44 proc. w grupie poniżej 45 lat, przez 60 proc. w grupie 45-64 lata, po 72 proc. wśród osób 65 plus". 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Więcej przeczytasz na TVN24

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: TVN24

Źródło zdjęcia głównego: baona/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana