Antybiotyki i hormony w mięsie drobiowym. Dietetyczka obala mity: "Pamiętajmy o tym"

Na co zwracać uwagę wybierając mięso drobiowe?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwracać uwagę wybierając mięso drobiowe?
Na co zwracać uwagę wybierając mięso drobiowe?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
"Mięso z kurczaka pełne jest hormonów" - to często powielany mit. A jaka jest prawda? Jak rozpoznać dobrej jakości mięso i je przygotowywać, aby zminimalizować ryzyko przenikania ewentualnych pozostałości antybiotyków? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny.

Mięso z kurczaka – czy jest się czego bać?

Wokół mięsa z kurczaka narosło dużo mitów. Dr Wanda Baltaza w Dzień Dobry TVN je obaliła.

- W latach 60. faktycznie tej chemii [w kurczakach - red.] mogło być dużo. Wtedy był taki pomysł na to, żeby szprycować kurczaki, chociażby hormonami wzrostu, przyspieszać je w sposób nie do końca zgodny z prawami natury. Natomiast to już dawno zakazano. Od 2006 roku jest absolutny zakaz, zwłaszcza jeśli chodzi o UE, żeby stosować hormony wzrostu - podkreśliła dietetyk kliniczny.

- Jedyne antybiotyki, jakie możemy stosować, to te, kiedy widzimy, że kurczaczki są chore. Ale zanim trafią one do uboju, a potem na nasz stół, musi minąć tzw. okres karencji, czyli musi minąć odpowiednia ilość czasu, żeby taki kurczak zmetabolizował antybiotyki, by nie było ich już w mięsie - dodała nasza gościni.

Na co powinniśmy zwrócić uwagę, kupując kurczaka?

Specjalistka poradziła, aby dokładnie czytać etykiety mięsa drobiowego, na których - zgodnie z przepisami UE - obowiązkowe jest podanie kraju, w którym zwierzęta były hodowane i ubijane. Należy również zwrócić uwagę na numer identyfikacyjny, który pozwala na weryfikację źródła pochodzenia.

- Pamiętajmy o tym, żeby jeść przede wszystkim lokalnie. Jesteśmy w Polsce, szukajmy tego kurczaka, który pochodzi z polskich produkcji. Zdarza się, że na etykietach może być np. informacja, że kurczak będzie pochodził spoza UE i wtedy może on podlegać innym regulacjom i może nie być aż tak zdrowy - zaznaczyła dr Wanda Baltaza.

Dietetyczka dała też kilka wskazówek, które mogą pomóc zminimalizować ryzyko przenikania ewentualnych pozostałości antybiotyków do rosołu:

  • wybór mięsa z certyfikatem jakości,
  • usunięcie skóry przed gotowaniem,
  • blanszowanie mięsa,
  • długie gotowanie i odszumowanie,
  • dodatek warzyw bogatych w przeciwutleniacze.

Więcej na ten temat w wideo zamieszczonym na górze strony.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości