Jeśli chcemy przygotować idealne danie z indyka, warto pamiętać o pewnych zasadach:
- nie rozbijaj piersi, bo wyciekają soki i mięso za szybko wysycha,
- nie piecz za długo, bo będzie suche,
- nie za mocno przyprawiaj, bo zabijesz smak mięsa.
Yakitori z piersi z gęsi, mango z sosem sojowym i imbirem
Składnii:
- 2 piersi z gęsi,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- ząbek czosnku,
- 3 cm imbiru,
- 3 łyżki oleju do smażenia,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- chili,
- mango,
- cebula dymka,
- 6 papryk padrón,
- 10 bambusowych czy drewnianych szaszłyków,
- łyżka białego sezamu.
Sposób przygotowania:
Pokrój piersi z gęsi w kostkę. Imbir zetrzyj. Ząbek czosnku obierz i pokrój w plasterki. Chili drobno posiekaj. W misce wymieszaj sos sojowy, olej, imbir, czosnek i syrop klonowy. Kawałki piersi wymieszaj z powstałym sosem i odstaw do lodówki na około godzinę, żeby całość się zamarynowała.
Patyczki drewniane lub bambusowe do szaszłyków namocz w wodzie przez 15 minut tak, aby nie spaliły się na grillu.
Osusz kawałki gęsi papierem i nabijaj je na patyki do szaszłyków na przemian z mango i dymką. Podsmaż papryczki padrón na patelni, dopraw je solą i odstaw. Grilluj lub podsmaż szaszłyki na patelni, ewentualnie piecz je w piekarniku przez kilka minut z obu stron.
Sos z marynaty przelej do rondelka i gotuj, aż zgęstnieje. Podawaj szaszłyki z powstałym sosem, posyp białym sezamem i podawaj z papryczkami.
Pierś z kaczki z figami i sosem miodowo-pieprzowym
Składniki:
- 2 piersi z kaczki,
- 4 świeże figi,
- 2 łyżki miodu spadziowego,
- 2 łyżki koniaku lub whisky,
- 20 g zimnego masła,
- pieprz długi (odmiana pieprzu) lub grubo mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
Skórę na piersi kaczki natnij w kostkę i dopraw mięso solą. Następnie przełóż na zimną patelnię skórką do dołu, smaż na średnim ogniu 6-7 minut. Następnie odwróć i smaż kolejne 6-7 minut. Przełóż na talerz na kilka minut, aby odpoczęły.
W tym czasie do żaroodpornej foremki włóż figi ogonkiem do góry. Delikatnie natnij na krzyż górną część. Piecz przez kilka minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, a następnie je wyciągnij.
Nie myj patelni po smażeniu kaczki. Zbierz tłuszcz i zostaw skarmelizowane soki. Podgrzej patelnię i wlej miód. Poczekaj aż zacznie bulgotać i dodaj koniak, podpal i poczekaj aż płomień zgaśnie. Dodaj kawałek zimnego masła i zetrzyj szczyptę pieprzu długiego, wymieszaj aż masło się rozpuści i stworzy jednolity sos. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze chwilę.
Na talerz przełóż piersi z kaczki, pokrój w poprzek na grube plastry. Serwuj z figami i polej całość sosem miodowo-pieprzowym.
Udziec z indyka w sosie grzybowym
Składniki:
- udziec z indyka bez kości,
- świeży tymianek,
- ząbek czosnku,
- garść borowików lub podgrzybków,
- garść pieczarek brunatnych,
- 250 ml śmietanki 30%,
- szalotka,
- 30 ml whisky,
- sól i pieprz,
- 20 g masła,
- opcjonalnie: ryż basmati.
Sposób przygotowania:
Udziec dopraw solą i posmaruj olejem. Podsmaż go na patelni z obu stron i włóż do pieca na 1,5 godziny razem z tymiankiem i czosnkiem.
W tym czasie, pokrój borowiki i pieczarki oraz szalotkę. Na patelni na oleju podsmaż szalotkę, dodaj pokrojone grzyby, smaż dalej kilka minut. Następnie dopraw je solą i pieprzem. Wlej whisky, podpal i wymieszaj z grzybami, dalej podsmażaj. Wlej śmietankę, wymieszaj z pozostałymi składnikami i duś na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku, dodaj świeży tymianek. Podawaj z upieczonym udźcem.
Zobacz także:
- Jesienna drobiowa uczta. Sprawdź, co przyrządził Andrzej Polan z pysznego polskiego indyka
- Perliczki, indyk i kurczak z grilla według przepisów Andrzeja Polana
- Wyjątkowe dania z drobiu - wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News