Materiał promocyjny

Indyk nie musi być trudny w przygotowaniu. Jak szybko i pysznie go przyrządzić?

Indyk nie musi być trudny w przygotowaniu. Jak szybko i pysznie go przyrządzić?
Smaczne dania obiadowe – szybkie i proste
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiele osób uważa, że mięso indycze jest "trudne", ale nie jest to prawda. Można z niego przygotować wiele smacznych dań zarówno z kuchni polskiej, jak i międzynarodowej. Nadaje się do codziennych posiłków, a nie jedynie od święta. Udowodnił to David Gaboriaud w kuchni Dzień Dobry TVN. Oto jego przepisy na dania z mięsem drobiowym.

Jeśli chcemy przygotować idealne danie z indyka, warto pamiętać o pewnych zasadach:

  • nie rozbijaj piersi, bo wyciekają soki i mięso za szybko wysycha,
  • nie piecz za długo, bo będzie suche,
  • nie za mocno przyprawiaj, bo zabijesz smak mięsa.

Yakitori z piersi z gęsi, mango z sosem sojowym i imbirem

Yakitori z piersi z gęsi, mango z sosem sojowym i imbirem
Yakitori z piersi z gęsi, mango z sosem sojowym i imbirem
Yakitori z piersi z gęsi, mango z sosem sojowym i imbirem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składnii:

  • 2 piersi z gęsi,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • ząbek czosnku,
  • 3 cm imbiru,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • chili,
  • mango,
  • cebula dymka,
  • 6 papryk padrón,
  • 10 bambusowych czy drewnianych szaszłyków,
  • łyżka białego sezamu.

Sposób przygotowania:

Pokrój piersi z gęsi w kostkę. Imbir zetrzyj. Ząbek czosnku obierz i pokrój w plasterki. Chili drobno posiekaj. W misce wymieszaj sos sojowy, olej, imbir, czosnek i syrop klonowy. Kawałki piersi wymieszaj z powstałym sosem i odstaw do lodówki na około godzinę, żeby całość się zamarynowała.

Patyczki drewniane lub bambusowe do szaszłyków namocz w wodzie przez 15 minut tak, aby nie spaliły się na grillu.

Osusz kawałki gęsi papierem i nabijaj je na patyki do szaszłyków na przemian z mango i dymką. Podsmaż papryczki padrón na patelni, dopraw je solą i odstaw. Grilluj lub podsmaż szaszłyki na patelni, ewentualnie piecz je w piekarniku przez kilka minut z obu stron.

Sos z marynaty przelej do rondelka i gotuj, aż zgęstnieje. Podawaj szaszłyki z powstałym sosem, posyp białym sezamem i podawaj z papryczkami.

Pierś z kaczki z figami i sosem miodowo-pieprzowym

Pierś z kaczki z figami i sosem miodowo-pieprzowym
Pierś z kaczki z figami i sosem miodowo-pieprzowym
Pierś z kaczki z figami i sosem miodowo-pieprzowym
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki,
  • 4 świeże figi,
  • 2 łyżki miodu spadziowego,
  • 2 łyżki koniaku lub whisky,
  • 20 g zimnego masła,
  • pieprz długi (odmiana pieprzu) lub grubo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Skórę na piersi kaczki natnij w kostkę i dopraw mięso solą. Następnie przełóż na zimną patelnię skórką do dołu, smaż na średnim ogniu 6-7 minut. Następnie odwróć i smaż kolejne 6-7 minut. Przełóż na talerz na kilka minut, aby odpoczęły.

W tym czasie do żaroodpornej foremki włóż figi ogonkiem do góry. Delikatnie natnij na krzyż górną część. Piecz przez kilka minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, a następnie je wyciągnij.

Nie myj patelni po smażeniu kaczki. Zbierz tłuszcz i zostaw skarmelizowane soki. Podgrzej patelnię i wlej miód. Poczekaj aż zacznie bulgotać i dodaj koniak, podpal i poczekaj aż płomień zgaśnie. Dodaj kawałek zimnego masła i zetrzyj szczyptę pieprzu długiego, wymieszaj aż masło się rozpuści i stworzy jednolity sos. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze chwilę.

Na talerz przełóż piersi z kaczki, pokrój w poprzek na grube plastry. Serwuj z figami i polej całość sosem miodowo-pieprzowym.

Udziec z indyka w sosie grzybowym

Udziec z indyka w sosie grzybowym
Udziec z indyka w sosie grzybowym
Udziec z indyka w sosie grzybowym
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • udziec z indyka bez kości,
  • świeży tymianek,
  • ząbek czosnku,
  • garść borowików lub podgrzybków,
  • garść pieczarek brunatnych,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • szalotka,
  • 30 ml whisky,
  • sól i pieprz,
  • 20 g masła,
  • opcjonalnie: ryż basmati.

Sposób przygotowania:

Udziec dopraw solą i posmaruj olejem. Podsmaż go na patelni z obu stron i włóż do pieca na 1,5 godziny razem z tymiankiem i czosnkiem.

W tym czasie, pokrój borowiki i pieczarki oraz szalotkę. Na patelni na oleju podsmaż szalotkę, dodaj pokrojone grzyby, smaż dalej kilka minut. Następnie dopraw je solą i pieprzem. Wlej whisky, podpal i wymieszaj z grzybami, dalej podsmażaj. Wlej śmietankę, wymieszaj z pozostałymi składnikami i duś na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku, dodaj świeży tymianek. Podawaj z upieczonym udźcem.

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Źródło: mat. prasowe

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości