To mięso powstało bez zadawania zwierzętom cierpienia. Polscy naukowcy zmienią świat?

Czym jest mięso komórkowe?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mięso z laboratorium na polskim talerzu? To możliwe!
Mięso z laboratorium na polskim talerzu? To możliwe!
Nowy język w trzy miesiące – jak to zrobić?
Nowy język w trzy miesiące – jak to zrobić?
Targi technologiczne w Dubaju - na co stawia świat?
Targi technologiczne w Dubaju - na co stawia świat?
Polka w gronie 5 najlepszych młodych naukowców w Azji
Polka w gronie 5 najlepszych młodych naukowców w Azji
Naukowcy chcą „wskrzesić” mamuty
Naukowcy chcą „wskrzesić” mamuty
Ile można zapamiętać w 5 minut?
Ile można zapamiętać w 5 minut?

Mięso komórkowe może zrewolucjonizować rynek żywności i składa się z takich komórek jak te odzwierzęce. Celem biologów jest ograniczenie uboju przemysłowego i cierpienia żywych istot. Jak wygląda produkcja mięsa komórkowego wyjaśnił w materiale Dzień Dobry TVN naukowiec Stanisław Łoboziak.

Czym jest mięso komórkowe?

Mięso komórkowe jest szansą na to, by otrzymywać posiłki odzwierzęce bez zabijania kurczaków, prosiąt czy krów. Choć trudno w to uwierzyć, naukowcy stworzyli już materiał, z którego można stworzyć jadalne pulpety, a obecnie trwają prace nad mięsem szarpanym.

- Dążymy do tego, by rozwijać się w kierunku nuggetsów. [...] Nie mamy etapu uboju, będziemy mogli oszczędzać życie żywych istot i to jest najważniejsze. Z każdego zwierzęcia możemy pobierać komórki i wyprodukować mięso - tłumaczył biolog molekularny Stanisław Łoboziak.

Czy mięso komórkowe to przyszłość?

Komórki, które wcześniej zostały pobrane od zwierząt, są przenoszone do inkubatorów i mnożone. Pod wpływem działań biologów powstaje mały pulpet gotowy do obróbki termicznej. Co ciekawe - naukowcy mają precyzyjną kontrolę nad jakością tworzonego mięsa, bowiem są w stanie dobrać odpowiednią dawkę witamin oraz tłuszczu do danej porcji mięsa komórkowego.

- Pachnie świetnie, struktura jest ekstra, dobrze się kroi. Widzimy, że to są po prostu kawałki kurczaka. [...] Brałbym, gdyby pojawiło się tylko na sklepowych półkach - dodał biolog.

W Europie na razie nie ma odpowiednich przepisów pozwalających na wprowadzenie tego produktu na rynek. Dostępny jest jednak m.in. w Stanach Zjednoczonych, Izraelu i Singapurze.

- Przewiduje się, że światowy rynek mięsa będzie się rozwarstwiał. Część rynku zdobędzie mięso komórkowe, tradycyjne mięso i część - alternatywy roślinne. W zależności od tego, jaką mamy etykę, co chcemy jeść, to możemy sobie wybrać. Wyobrażam sobie, że jeśli kiedykolwiek polecimy na Marsa, to nie zabierzemy ze sobą zwierząt, tylko komórki - podsumował Stanisław Łoboziak.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości