To mięso powstało bez zadawania zwierzętom cierpienia. Polscy naukowcy zmienią świat?

Czym jest mięso komórkowe?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mięso z laboratorium na polskim talerzu? To możliwe!
Mięso z laboratorium na polskim talerzu? To możliwe!
Nowy język w trzy miesiące – jak to zrobić?
Nowy język w trzy miesiące – jak to zrobić?
Targi technologiczne w Dubaju - na co stawia świat?
Targi technologiczne w Dubaju - na co stawia świat?
Polka w gronie 5 najlepszych młodych naukowców w Azji
Polka w gronie 5 najlepszych młodych naukowców w Azji
Naukowcy chcą „wskrzesić” mamuty
Naukowcy chcą „wskrzesić” mamuty
Ile można zapamiętać w 5 minut?
Ile można zapamiętać w 5 minut?
Mięso komórkowe może zrewolucjonizować rynek żywności i składa się z takich komórek jak te odzwierzęce. Celem biologów jest ograniczenie uboju przemysłowego i cierpienia żywych istot. Jak wygląda produkcja mięsa komórkowego wyjaśnił w materiale Dzień Dobry TVN naukowiec Stanisław Łoboziak.

Czym jest mięso komórkowe?

Mięso komórkowe jest szansą na to, by otrzymywać posiłki odzwierzęce bez zabijania kurczaków, prosiąt czy krów. Choć trudno w to uwierzyć, naukowcy stworzyli już materiał, z którego można stworzyć jadalne pulpety, a obecnie trwają prace nad mięsem szarpanym.

- Dążymy do tego, by rozwijać się w kierunku nuggetsów. [...] Nie mamy etapu uboju, będziemy mogli oszczędzać życie żywych istot i to jest najważniejsze. Z każdego zwierzęcia możemy pobierać komórki i wyprodukować mięso - tłumaczył biolog molekularny Stanisław Łoboziak.

Czy mięso komórkowe to przyszłość?

Komórki, które wcześniej zostały pobrane od zwierząt, są przenoszone do inkubatorów i mnożone. Pod wpływem działań biologów powstaje mały pulpet gotowy do obróbki termicznej. Co ciekawe - naukowcy mają precyzyjną kontrolę nad jakością tworzonego mięsa, bowiem są w stanie dobrać odpowiednią dawkę witamin oraz tłuszczu do danej porcji mięsa komórkowego.

- Pachnie świetnie, struktura jest ekstra, dobrze się kroi. Widzimy, że to są po prostu kawałki kurczaka. [...] Brałbym, gdyby pojawiło się tylko na sklepowych półkach - dodał biolog.

W Europie na razie nie ma odpowiednich przepisów pozwalających na wprowadzenie tego produktu na rynek. Dostępny jest jednak m.in. w Stanach Zjednoczonych, Izraelu i Singapurze.

- Przewiduje się, że światowy rynek mięsa będzie się rozwarstwiał. Część rynku zdobędzie mięso komórkowe, tradycyjne mięso i część - alternatywy roślinne. W zależności od tego, jaką mamy etykę, co chcemy jeść, to możemy sobie wybrać. Wyobrażam sobie, że jeśli kiedykolwiek polecimy na Marsa, to nie zabierzemy ze sobą zwierząt, tylko komórki - podsumował Stanisław Łoboziak.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Reporter: Sylwia Ciźla

Źródło zdjęcia głównego: DDTVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jaką torbę materiałową wybrać na lato?
Materiał promocyjny

Jaką torbę materiałową wybrać na lato?

Przepisy na aromatyczne marynaty do dań z grilla
Materiał promocyjny

Przepisy na aromatyczne marynaty do dań z grilla