Zjedli lokalny przysmak. Nie żyje ośmioro dzieci

żółw morski
Tanzania. Ośmioro dzieci zmarło po zjedzeniu mięsa żółwia
Źródło: Reinhard Dirscherl/Getty Images
Aż 86 osób trafiło do szpitala. Powodem ich hospitalizacji było zatrucie mięsem żółwia. Wśród poszkodowanych znalazły się dzieci. Niestety lekarze nie zdołali uratować ośmiorga z nich. W jakim stanie są pozostali pacjenci?
Na co zwrócić uwagę, kupując na targowisku?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Tanzania. 86 osób zatruło się mięsem żółwia

O zatruciu na wyspie Panza w południowym regionie Pemba na Zanzibarze poinformował serwis The Citizen. 86 osób trafiło do szpitala po zjedzeniu lokalnego przysmaku, jakim jest mięso żółwia. Wśród poszkodowanych były też dzieci. Ośmiorga z nich lekarze nie zdołali uratować. Pozostałym pacjentom nie zagraża już żadne niebezpieczeństwo.

Warto dodać, że nie jest to pierwszy taki przypadek w tym regionie świat. W minionym roku życie po spożyciu mięsa żółwia straciło siedem osób, a osiem miało bardzo poważne problemy ze zdrowiem. Do podobnej sytuacji doszło w 2021 roku. Wtedy siedem osób - wśród nich było 3-letnie dziecko - śmiertelnie zatruło się tym "przysmakiem".

Dlaczego mięso żółwia jest niebezpieczne?

Mimo że zabijanie żółwi morskich jest zabronione, a spożywanie ich mięsa niebezpieczne, to wciąż danie z tego zwierzęcia uchodzi za przysmak na wyspach i terenach przybrzeżnych Tanzanii, Madagaskaru czy Seszeli.

Mięso żółwia jest groźne dla zdrowia, ponieważ gady te odżywiają się gąbkami, a te niejednokrotnie są toksyczne. Choć toksyny nie są groźne dla zwierząt, to dla ludzi już taki. Związki te mogą uszkadzać nerki, powodować raka wątroby, a nawet doprowadzić do śmierci.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: ps/dd/Katarzyna Oleksik

Źródło: TVN Meteo

Źródło zdjęcia głównego: Reinhard Dirscherl/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana