Tanzania. 86 osób zatruło się mięsem żółwia
O zatruciu na wyspie Panza w południowym regionie Pemba na Zanzibarze poinformował serwis The Citizen. 86 osób trafiło do szpitala po zjedzeniu lokalnego przysmaku, jakim jest mięso żółwia. Wśród poszkodowanych były też dzieci. Ośmiorga z nich lekarze nie zdołali uratować. Pozostałym pacjentom nie zagraża już żadne niebezpieczeństwo.
Warto dodać, że nie jest to pierwszy taki przypadek w tym regionie świat. W minionym roku życie po spożyciu mięsa żółwia straciło siedem osób, a osiem miało bardzo poważne problemy ze zdrowiem. Do podobnej sytuacji doszło w 2021 roku. Wtedy siedem osób - wśród nich było 3-letnie dziecko - śmiertelnie zatruło się tym "przysmakiem".
Dlaczego mięso żółwia jest niebezpieczne?
Mimo że zabijanie żółwi morskich jest zabronione, a spożywanie ich mięsa niebezpieczne, to wciąż danie z tego zwierzęcia uchodzi za przysmak na wyspach i terenach przybrzeżnych Tanzanii, Madagaskaru czy Seszeli.
Mięso żółwia jest groźne dla zdrowia, ponieważ gady te odżywiają się gąbkami, a te niejednokrotnie są toksyczne. Choć toksyny nie są groźne dla zwierząt, to dla ludzi już taki. Związki te mogą uszkadzać nerki, powodować raka wątroby, a nawet doprowadzić do śmierci.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Siedzieli na łodzi. Niewiarygodne, co przepłynęło tuż pod nimi. Zobacz wideo z drona
- "Uwaga! TVN". Rezerwat przyrody pod ostrzałem. Zginęły setki niewinnych stworzeń
- Wstrząs anafilaktyczny i śmierć podczas rutynowego badania. "Była dostrzegalna bezradność personelu"
Autor: ps/dd/Katarzyna Oleksik
Źródło: TVN Meteo
Źródło zdjęcia głównego: Reinhard Dirscherl/Getty Images