Materiał promocyjny

Serniczki z patelni z konfiturą gruszkową

Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli czerwonej, malin i porto, serniczki z patelni z konfiturą gruszkową oraz eklerki z konfiturą z mango i kremem herbacianym. Place lizać!

Zdjęcie: Agnieszka Jurek/ East News

Wątróbka drobiowa z konfiturą z cebuli czerwonej, malin i porto

Składniki:

300 g wątróbki drobiowej

150 g pieczarek

1 op. ciasta francuskiego

natka pietruszki

majeranek

czarny pieprz, sól

400 g czerwonej cebuli

150 g cukru

150 ml porto

100 g mrożonych malin

Przygotowanie:

Cukier karmelizujemy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, mieszamy razem i dodajemy maliny i na koniec porto. Doprawiamy szczyptą soli. Wątróbkę kroimy w drobną kostkę, oprószamy pieprzem czarnym, mąką i po obsmażeniu delikatnie doprawiamy solą. Mieszamy z majerankiem i natką pietruszki i podsmażonymi pieczarkami. Farsz wykładamy na ciasto francuskie i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni. Podajemy z konfiturą cebulową.

Serniczki z patelni z konfiturą gruszkową

Skladniki:

300 g sera ricotta

4 jajka

2 łyżki cukru

100 g mąki

cukier waniliowy

rodzynki

skórka pomarańczowa

pół szklanki mleka

sól

1 kg gruszek

150 g cukru

cukier żelujący

kardamon

brandy

Przygotowanie:

Zabawę w kuchni zaczynamy od obrania gruszek. Obrane kroimy w grubą kostkę i przekładamy do garnka. Zasypujemy cukrem, cukrem żelującym, dodajemy kardamon i skórkę z cytryny. Gotujemy, mieszając aby nam się konfitura nie przypaliła. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka, mleko, ser i na koniec mąkę oraz bakalie. Delikatnie mieszamy i wypiekamy na patelni małe racuszki.

Eklerki z konfiturą z mango i kremem herbacianym

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka wody

100 g masła

4-5 jajek

mango

8 saszetek zielonej herbaty

2 szklanki mleka

6 żółtek

150 g cukru

30 g żelatyny

600 ml śmietany

Przygotowanie:

Wodę z solą zagotowujemy, dodajemy mąkę i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Masę trzymamy na ogniu mieszając do momentu aż na dnie pojawi się biały osad. Do takiej lekko przestudzonej masy wbijamy po jednym jajku dokładnie wcierając każde. Masę szprycujemy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na temp. 180 stopni. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Mango obieramy i skrawamy miąższ z pestki. Wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier. Przesmażamy. Mleko gotujemy i zaparzamy w nim herbatę. Żółtka lekko podbijamy i zalewamy je wrzącym mlekiem herbacianym. Żelatynę namaczamy w paru kroplach zimnego mleka i dodajemy do ciepłego jeszcze mleka herbacianego. Powstały krem wstawiamy do lodówki do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z kremem i przekładamy nim przekrojone eklerki wraz z konfiturą.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości