Zdjęcie: Agnieszka Jurek/ East News
Wątróbka drobiowa z konfiturą z cebuli czerwonej, malin i porto
Składniki:
300 g wątróbki drobiowej
150 g pieczarek
1 op. ciasta francuskiego
natka pietruszki
majeranek
czarny pieprz, sól
400 g czerwonej cebuli
150 g cukru
150 ml porto
100 g mrożonych malin
Przygotowanie:
Cukier karmelizujemy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, mieszamy razem i dodajemy maliny i na koniec porto. Doprawiamy szczyptą soli. Wątróbkę kroimy w drobną kostkę, oprószamy pieprzem czarnym, mąką i po obsmażeniu delikatnie doprawiamy solą. Mieszamy z majerankiem i natką pietruszki i podsmażonymi pieczarkami. Farsz wykładamy na ciasto francuskie i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni. Podajemy z konfiturą cebulową.
Serniczki z patelni z konfiturą gruszkową
Skladniki:
300 g sera ricotta
4 jajka
2 łyżki cukru
100 g mąki
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
pół szklanki mleka
sól
1 kg gruszek
150 g cukru
cukier żelujący
kardamon
brandy
Przygotowanie:
Zabawę w kuchni zaczynamy od obrania gruszek. Obrane kroimy w grubą kostkę i przekładamy do garnka. Zasypujemy cukrem, cukrem żelującym, dodajemy kardamon i skórkę z cytryny. Gotujemy, mieszając aby nam się konfitura nie przypaliła. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka, mleko, ser i na koniec mąkę oraz bakalie. Delikatnie mieszamy i wypiekamy na patelni małe racuszki.
Eklerki z konfiturą z mango i kremem herbacianym
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
100 g masła
4-5 jajek
só
mango
8 saszetek zielonej herbaty
2 szklanki mleka
6 żółtek
150 g cukru
30 g żelatyny
600 ml śmietany
Przygotowanie:
Wodę z solą zagotowujemy, dodajemy mąkę i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Masę trzymamy na ogniu mieszając do momentu aż na dnie pojawi się biały osad. Do takiej lekko przestudzonej masy wbijamy po jednym jajku dokładnie wcierając każde. Masę szprycujemy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na temp. 180 stopni. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Mango obieramy i skrawamy miąższ z pestki. Wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier. Przesmażamy. Mleko gotujemy i zaparzamy w nim herbatę. Żółtka lekko podbijamy i zalewamy je wrzącym mlekiem herbacianym. Żelatynę namaczamy w paru kroplach zimnego mleka i dodajemy do ciepłego jeszcze mleka herbacianego. Powstały krem wstawiamy do lodówki do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z kremem i przekładamy nim przekrojone eklerki wraz z konfiturą.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN