Przepisy kulinarne

Pieczenie wielkanocnego piernika. Dlaczego wkładamy go do koszyczka?

Przepisy kulinarne

Pieczenie wielkanocnego piernika. Dlaczego wkładamy go do koszyczka?

Pierniki kojarzone z Bożym Narodzeniem mają też tradycje wielkanocne. W Toruniu - jako symbol majętności - musiały znaleźć się w koszykach z pokarmami do święcenia. Jak zrobić  najlepszy piernik? Sprawdzonym przepisem podzieliła się mistrzyni cukiernictwa, Iga Sarzyńska-Komorowska.

Piernik na święta 

Piernik to bez wątpienia jedno z najstarszych ciast. Wywodzi się z XII-wiecznych miodowników wielkich, czyli wielkich bochnów chleba robionych na miodzie. Od zawsze był niezwykle popularny, m.in. ze względu na walory zdrowotne, ponieważ dodawane do niego przyprawy zwalczały choroby przewodu pokarmowego. Choć początkowo podawano go jako deser po obiedzie, przysmak przy winie lub zakąskę przy wódce, potem stał się tradycją bożonarodzeniową i wielkanocną.

- Piernik jest symbolem dobrobytu i dlatego tak pięknie wpisał się w tradycję świąt Wielkiej Nocy. (...) Piernika nie mogło zabraknąć w koszyczku wielkanocnym. Pierniki w kształtach pisanek, kurczaków czy baranków zawsze były w święconce - wspominała w Dzień Dobry TVN Iga Sarzyńska-Komorowska.

Kiedy piec świąteczny piernik?

Piernik może być też świetną podstawą mini mazurka - ciasta kuchni polskiej związanego z Wielkanocą. Nie trzeba go bowiem robić na spodzie biszkoptowo-tłuszczowym. Jak jednak przygotować ten idealny? Okazało się, że można go upiec nawet dzień przed świętami.

- Nie musi leżakować, możemy go dzisiaj wypiec. Dobrze by było dzisiaj przełożyć też ten nasz piernik konfiturą. On pięknie przejdzie tym smakiem - tłumaczyła piekarka.

Podała także prosty przepis na idealny piernik, z którego później będzie można wycinać różnorodne kształty na ciasteczka.

- Podgrzewamy sobie masło z miodem. Może to być miód bardzo aromatyczny - nektarowo-spadziowy, rzepakowy, wielokwiatowy, taki, jak lubicie najbardziej. Podgrzewamy sobie to wszystko. Później dodajemy czekoladę. Delikatnie studzimy syrop i na końcu dodajemy mąkę mieszaną z bardzo aromatycznymi przyprawami korzennymi - tłumaczyła Iga Sarzyńska-Komorowska.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Reporter: Piotr Wojtasik
Co sądzisz o tym artykule?
70
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
2
02.04.2021
Robi
Przepiękne pierniczki! To co robi Pani Iga, to czysta magia!
02.04.2021
Zosia
Cudowne pierniczki Igi Sarzyńskiej-Komorowskiej z Torunia. To co robi Pani Iga to istna magis, a jej butik to najpiękniejszy sklep jaki widziałam 💕🌸💕