Cierpisz na bezsenność? Przyczyną może być niedobór witaminy D

W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" dietetyczka Aneta Łańcuchowska opowiada o właściwościach witaminy D. Witamina rozpuszcza się w tłuszczach, a w nadmiarze odkłada się w wątrobie. Witaminę D znajdziemy między innymi w tłustych rybach oraz jajkach. Czy samą dietą jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowanie na witaminę D? Co może powodować niedobór witaminy? I ile miesięcy w roku powinniśmy ją suplementować?

Przykładowy dzień diety

Zawiera ok. 25 µg witaminy D. Dieta - 1500 kcal.  Dieta dla kobiety z lekką nadwagą, o średniej aktywności fizycznej. Dieta nie zawiera pszenicy. Dieta przeznaczona dla osoby bez problemów zdrowotnych.

Uwaga: Nie wiesz, czy ta kaloryczność jest dla Ciebie odpowiednia? Napisz do Anety.

Śniadanie - ok. 200 kcal

Koktajl borówkowy

opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru (150g),

łyżeczka otrębów owsianych (7g),

szklanka borówek amerykańskich (130g).

Borówki, jogurt i otręby wrzuć do blendera. Całość dokładnie zmiksuj.

Drugie Śniadanie - ok. 280 kcal

Pasta z bobu i kalafiora

kilka różyczek kalafiora (50g),

garść bobu (80g),

2 ząbki czosnku (10g),

łyżka jogurtu naturalnego (25g),

koperek, sól, pieprz,

2 kromki pieczywa żytniego 100%, na zakwasie (80g),

ogórek małosolny (100g).

Bób i kalafior ugotuj. Bób obierz i zblenduj razem z ugotowanym kalafiorem i czosnkiem.

Dodaj łyżkę jogurtu, posiekany koperek, przyprawy i całość wymieszaj.

Obiad - ok. 700 kcal

Pieczony łosoś, kasza gryczana i surówka z marchwi

200g łososia (masa ryby surowej),

¼ szklanki kaszy gryczanej (50g, masa przed ugotowaniem),

łyżeczka oleju rzepakowego nierafinowanego (5g),

zioła.

surówka:

3 marchewki (150g),

małe jabłko (100g).

Łososia oprósz ulubionymi ziołami i zawiń w folię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego

do temperatury 80° C na około godzinę (ten sposób pieczenia ryby, zapobiega utracie przez nią kwasów omega-3) . Kaszę ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu skrop ją olejem i przypraw ziołami. Jabłko wraz z marchewką zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Podwieczorek - ok. 100 kcal

Sok warzywny

szklanka soku marchewkowego (250ml).

Kolacja - ok. 250 kcal

Sałatka z fetą i pestkami dyni

pomidorki koktajlowe (200g),

plaster sera feta 12% (25g),

2 łyżki uprażonych pestek dyni (20g),

mix sałat - dowolna ilość.

sos:

2 łyżki soku z cytryny (20g),

łyżeczka oliwy z oliwek (5g),

płaska łyżeczka miodu (5g),

sól, pieprz,

zioła prowansalskie, bazylia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości