Witaminy rozpuszczalne w wodzie to witaminy z grupy B i witamina C. Zapotrzebowanie na nie jest różne i zależne od takich czynników jak stan fizjologiczny. Występują w produktach roślinnych i zwierzęcych.
Suplementacja witamin jest istotna dla naszego zdrowia. Jednak zanim wykupimy pół apteki, warto sprawdzić, czego tak naprawdę domaga się nasz organizm. Jakie badania wykonać, by sprawdzić niedobory konkretnych witamin i minerałów? Wszelkie wątpliwości rozwiał lekarz medycyny rodzinnej Magdalena Krajewska.
Witamina E jest naszej skórze niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania. Przy tym istotne jest to, aby dostarczać ją do organizmu zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Co powinniśmy jeść, aby uniknąć niedoboru witaminy E? W jakich kosmetykach ją znajdziemy?
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" dietetyczka Aneta Łańcuchowska opowiada o właściwościach witaminy D. Witamina rozpuszcza się w tłuszczach, a w nadmiarze odkłada się w wątrobie. Witaminę D znajdziemy między innymi w tłustych rybach oraz jajkach. Czy samą dietą jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowanie na witaminę D? Co może powodować niedobór witaminy? I ile miesięcy w roku powinniśmy ją suplementować?